Κυπριακό

Προσπάθειες αναγνώρισης των κατεχομένων και η «νομιμοποίηση» της εισβολής μέσω της προπαγάνδας

Δίνει τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Αρμενία - Προσπάθειες αναγνώρισης των διαβατηρίων της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ" από την Τουρκία - Διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά και στην Ε.Ε. από το Υπ.Εξ. – Παραδοχή του Προέδρου της Τουρκικής Βουλής για την εισβολή - Η προπαγάνδα ως μέσο «νομιμοποίησης της τουρκικής εισβολής

Ανοιχτή επίθεση προς τον Αζέρο Πρόεδρο για την υποδοχή του Τατάρ ως προέδρου της Βόρειας Κύπρου, εξαπέλυσε η Αρμενική Εθνική επιτροπή. Οι Αρμένιοι δείχνουν την ισχυρή αντίθεσή τους προς τα βήματα αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που κάνει ο κατοχικός εγκάθετος. Με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αρμενική Εθνική επιτροπή αναφέρει πως, «ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεβ, νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του Βορείου Τμήματος της Κύπρου με την συνάντησή του με τον ηγέτη της παράνομης και στρατιωτικά υποστηριζόμενης από την Άγκυρα κατοχικής δύναμης, Ερσίν Τατάρ».

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον πρόεδρο της χώρας παρουσιάζεται ως συνάντηση δύο προέδρων. «Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεβ υποδέχτηκε τον πρόεδρο της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", Ερσίν Τατάρ στο Ικόνιο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στην σημασία της διεξαγωγής των Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης, που βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς του τουρκικού κόσμου».

Το διπλωματικό σαφάρι του εγκάθετου της Τουρκίας είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα όπου παραβρέθηκε στην 13η Σύνοδο Πρέσβεων. Αναφερόμενος στα ΜΟΕ που προτείνει η Κυπριακή δημοκρατία τα χαρακτήρισε ύπουλα. Όπως, είπε χαρακτηριστικά, «η παράδοσή του (αεροδρομίου της Τύμβου) στα Ηνωμένα Έθνη σημαίνει, κατά κάποιο τρόπο, ταπείνωση της κυριαρχίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», επέκταση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα βόρεια και μια ύπουλη πρόταση που στόχο έχει την υποβίβαση της νέας μας πολιτικής, που στηρίζεται στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, το οποίο υπερασπιζόμαστε πλέον ολόψυχα». Η τουρκική προπαγάνδα πάντως, δεν έχει τέλος, με τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος θα δώσει διάλεξη σε Πανεπιστήμιο στην Τουρκία με θέμα «τον αγώνα ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί».

Οι προσπάθειες για αναγνώριση όμως δεν σταματούν εκεί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, πως καταβάλλονται προσπάθειες για την υπεράσπιση, όπως λέει, των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» σε όλο τον κόσμο, «για να γίνει πιο ορατή και να αναγνωριστούν τα διαβατήρια της». Αναφερόμενος, στον κατοχικό εγκάθετο είπε, πως «Κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη του λαού, με τη θέση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών. Υποστήριξε ότι, εάν είναι να γίνει διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα είναι μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Αντιδρά το Υπουργείο Εξωτερικών

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την υποδοχή του Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν ως προέδρου της Βόρειας Κύπρου εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά και στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δημήτρη Δημητρίου, «αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία καταδικάζουν την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τα οποία αναγνωρίζουν τη Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο».

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν οι Τούρκοι

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι Τούρκοι. Μιλώντας, σε δείπνο στο πλαίσιο της διάσκεψης των Πρέσβεων στην Αίθουσα Τελετών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Μουσταφά Σεντόπ είπε πως η Τουρκία περίμενε και προετοιμαζόταν επί 10 χρόνια για να επέμβει στην Κύπρο το ’74. Αυτό, όπως δήλωσε, δείχνει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας να επιτυγχάνει τους στόχους της σε βάθος χρόνου. Εξ' ου και το ότι θα πετύχουν τους στόχους τους όσο αφορά την Γαλάζια.

Ξανά στο προσκήνιο η τουρκική και τ/κ προπαγάνδα

Δεν χάνουν ευκαιρία οι Τούρκοι να σπείρουν την προπαγάνδα τους και να δείξουν την έχθρα την οποία αντιμετωπίζουν τον Ελληνισμό της Κύπρου. Όπως, αποκαλύπτουν τα τουρκικά μέσα, μαζί με το νέο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, στην ανατολική Μεσόγειο πλέουν και τρία πλοία, που το συνοδεύουν. Τα ονόματα αυτών των πλοίων είναι, Χακάν, Κουτσί και Μουράτ Ιλχάν. Πρόκειται για τα ονόματα τριών παιδιών που δολοφονήθηκαν σε μπανιέρα στο σπίτι τους στην Κύπρο το 1963 και οι Τούρκοι κατηγορούν την ΕΟΚΑ για το στυγερό αυτό έγκλημα.

Όπως είχε αποκαλύψει, ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης στο βιβλίο του "Εξ Ανατολών", το έγκλημα είχε διαπράξει σε κατάσταση αμόκ ο Τούρκος ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, που υπηρετούσε τότε στην ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. και θύματα ήταν σύζυγο του και τα παιδιά του. Ο Τούρκος μάλιστα που τράβηξε τη φωτογραφία είπε πως το έγκλημα ούτε καν έγινε στην Ομορφίτα, όπως διατείνεται η τουρκική προπαγάνδα αλλά στην καρδίας τουρκικής συνοικίας της Λευκωσίας, όπου οι Ε/κ δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Τουρκία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964 καθώς με όπλο την προπαγάνδα τους θέλουν ουσιαστικά, να νομιμοποιήσουν την απόσχιση τους αλλά και την εθνοκάθαρση που έλαβε χώρα στην Κύπρο.