Αναλύσεις

Κίνητρα για πρώτη εργοδότηση στην Κύπρο

Ανάλυση των νέων διατάξεων που αφορούν στην παροχή κινήτρων για φυσικά πρόσωπα, ώστε να μετεγκατασταθούν και να εργοδοτηθούν στην Κύπρο

Στις 26 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκε μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας η έγκριση των κινήτρων για φυσικά πρόσωπα, τα οποία εργοδοτούνται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που εισάγονται βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 23Α της νομοθεσίας περί φορολογίας εισοδήματος, 50% απαλλαγή για το εισόδημα σε σχέση με την πρώτη απασχόληση στην Κύπρο παρέχεται πλέον για άτομα με ετήσια αμοιβή άνω των 55.000 ευρώ (το προηγούμενο όριο ήταν €100.000). Η εξαίρεση θα είναι διαθέσιμη για μέγιστη περίοδο 17 ετών.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 8(23Α), μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα απαλλαγή που εισάγεται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 21Α της νομοθεσίας περί φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία το 20% των ακαθάριστων απολαβών ή ποσό 8.550 ευρώ (όποιο είναι χαμηλότερο) μπορεί να διεκδικηθεί ως απαλλαγή από τους μισθούς που αφορούν την πρώτη απασχόληση στην Κύπρο. Αυτή η εξαίρεση είναι διαθέσιμη για μέγιστη περίοδο 7 ετών.

Οι αλλαγές στοχεύουν να δώσουν επιπρόσθετα κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο και θα βοηθήσουν ώστε η χώρα μας να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός για άτομα με υψηλή ειδίκευση και υψηλές αποδοχές. Επίσης, οι σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας καλύπτουν και Κύπριους που απουσίαζαν στο εξωτερικό και οι οποίοι επαναπατρίστηκαν. Να σημειώσουμε ότι ήδη βλέπουμε πολλές εταιρείες οι οποίες μετέφεραν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων τους στην Κύπρο με τη σειρά τους να απολαμβάνουν φορολογικά και άλλα κίνητρα που προσφέρει η χώρα, όπως για παράδειγμα εταιρείες τεχνολογίας.

Ανάλυση των νέων διατάξεων

Α. Η απαλλαγή 50%

1) Η νέα απαλλαγή κατά 50% βάσει του άρθρου 8(23Α): Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις της νομοθεσίας, τα άτομα που αναλαμβάνουν την πρώτη απασχόληση στην Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, θα έχουν δικαίωμα απαλλαγής κατά 50% του εισοδήματος από την εργασία τους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το άτομο δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Κύπρου για τουλάχιστον 10 συνεχόμενα έτη πριν από την έναρξη της απασχόλησης στην Κύπρο.

- Οι ετήσιες αποδοχές από απασχόληση που ασκούνται στην Κύπρο υπερβαίνουν τα 55.000 ευρώ (το ετήσιο όριο αμοιβής των 55.000 ευρώ μπορεί να επιτευχθεί είτε κατά το πρώτο είτε το δεύτερο έτος απασχόλησης στην Κύπρο).

Η εξαίρεση είναι διαθέσιμη για μέγιστη περίοδο 17 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το έτος έναρξης της απασχόλησης στην Κύπρο. Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις που σε κάποιο φορολογικό έτος δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις (π.χ. η ετήσια αμοιβή είναι μικρότερη των 55.000 ευρώ), η ανωτέρω αναφερόμενη απαλλαγή δεν θα χορηγείται για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος.

2) Μεταβατικές διατάξεις: Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, εξαίρεση βάσει του άρθρου 8(23Α) μπορεί να ζητηθεί και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Άτομα που προηγουμένως ωφελήθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 23 (με βάση τους παλιούς κανόνες) και είχαν συνεχή απασχόληση στην Κύπρο έως το 2021.

- Άτομα που ξεκίνησαν την απασχόλησή τους στην Κύπρο μεταξύ φορολογικών ετών 2016-2021, με ετήσια αμοιβή άνω των 55.000 ευρώ.

- Άτομα που ξεκίνησαν απασχόληση στην Κύπρο μεταξύ 2016-2021 με ετήσιες αποδοχές μικρότερες από 55.000 ευρώ και εντός 6 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας νομοθεσίας (δηλαδή 26/7/2022), η ετήσια αμοιβή τους υπερέβη το όριο των 55.000 ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, βασική προϋπόθεση είναι, το άτομο να ήταν μη φορολογικός κάτοικος Κύπρου για συνεχόμενη περίοδο 10 ετών πριν από την έναρξη της απασχόλησης στην Κύπρο.

3) Η παλαιά εξαίρεση 50% βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 23, για περιπτώσεις όπου άτομα ωφελούνταν προηγουμένως από την απαλλαγή για πρώτη φορά βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 23, σε σχέση με απασχόληση που ξεκίνησε πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας νομοθεσίας και που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις ανωτέρω μεταβατικές περιπτώσεις, τα άτομα αυτά μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν την εξαίρεση του άρθρου 8 παράγραφος 23, μέχρι τη συμπλήρωση της διαθέσιμης 10ετούς περιόδου.

Β Η νέα εξαίρεση 20% βάσει του άρθρου 8(21Α)

1) Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις της νομοθεσίας, τα άτομα που εργοδοτούνται για πρώτη φορά στην Κύπρο μετά τις 26 Ιουλίου 2022, με ετήσια αμοιβή μικρότερη των 55.000 ευρώ θα δικαιούνται απαλλαγή 20% ή 8.550 ευρώ (όποιο είναι χαμηλότερο), με μέγιστη περίοδο τα 7 έτη.

Για να μπορέσει ένα άτομο να διεκδικήσει τη σχετική απαλλαγή, θα πρέπει να έχει απασχοληθεί εκτός Κύπρου σε εργοδότη μη φορολογικό κάτοικο Κύπρου για τουλάχιστον τρία συναπτά έτη πριν από την έναρξη της απασχόλησης στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την εξαίρεση του 50%, η εξαίρεση του 20% μπορεί να διεκδικηθεί από το έτος που ακολουθεί το έτος έναρξης απασχόλησης στην Κύπρο (π.χ. σε περίπτωση που η απασχόληση ξεκίνησε εντός του 2022, η σχετική εξαίρεση θα είναι διαθέσιμη για τα έτη 2023-2029).

2) Η παλαιά εξαίρεση 20% βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 21: Για περιπτώσεις όπου άτομα ξεκίνησαν την απασχόλησή τους στην Κύπρο πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας νομοθεσίας (δηλαδή απασχόληση που ξεκίνησε πριν από τις 26 Ιουλίου 2022) και επωφελήθηκαν ήδη από την εξαίρεση σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 21, αλλά δεν εμπίπτουν σε καμία από τις προϋποθέσεις όπως αναλύονται στην παράγραφο ii πιο πάνω, μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν την εξαίρεση του άρθρου 8 παράγραφος 21 μέχρι τη συμπλήρωση της διαθέσιμης περιόδου 5 ετών.

* Διοικητικός Σύμβουλος, Φορολογικές Υπηρεσίες, KPMG Ltd