Ο πόλεμος της Ουκρανίας και μερικά επακόλουθά του

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβράρη του 2022, η οποία συνεχίζεται, άφησε και αφήνει εμβρόντητο τον κόσμο με την αγριότητά της, καθώς και την τραγωδία του ίδιου του πολέμου. Η δύστυχη χώρα ισοπεδώθηκε σε πολλές περιοχές της. Για μας τους Έλληνες, εστίες ελληνικού πολιτισμού αιώνων κτυπήθηκαν, με πρώτη τη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη αναλόγως χώρα 45 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι μία ορθόδοξη χώρα και αυτό είναι ακόμη ένα κοινό γνώρισμα που έχουμε με τους Ουκρανούς. Είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Θα είναι, ίσως, από την άλλη μεριά, παράδοξο, να αναφέρει κάποιος ότι από αυτήν την τραγωδία για τη χώρα παρουσιάστηκαν και ορισμένα «καλά» για την Ουκρανία. Αλλά, βέβαια, με τι αντίτιμο!

Γνώρισε, μέσα στην τραγωδία, ο κόσμος τη χώρα. Επιπλέον, η διεθνής αλληλεγγύη για την Ουκρανία ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Ο κόσμος αγκάλιασε τη χώρα και τον αγώνα του λαού της. Η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού παρατηρήθηκε και επαινέθηκε. Το προεδρικό ζεύγος της Ουκρανίας, οι Zelenski, έγιναν καθημερινά ονόματα στον πλανήτη. Το μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό Time έγραψε το κύριο άρθρο του για την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska, και τη χώρα της. Η κ. Zelenska, επίσης, φιγούραρε στο εξώφυλλο του περιοδικού (βλ. Time, July 26-August 2, 2022, σελ. 33-36).

Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος συνεχίζεται. Κανείς δεν αναμειγνύεται για να σταματήσει αυτήν την τραγωδία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αυτή είναι η κατάσταση του κόσμου σήμερα. Καθόλου ενθαρρυντική για κανέναν!