Περιβάλλον

Ανυποχώρητοι οι κάτοικοι Μιτσερού: Ανάκληση απόφασης, αλλιώς κινητοποιήσεις

Οι αντισταθμιστικές προτάσεις που αναμένονται εκ μέρους του Προεδρικού - Η θέση της Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων

Σε στασιμότητα μέχρι νεωτέρας έχει τεθεί το θέμα μετεγκατάστασης του εργοστασίου ασφαλτικών στην περιοχή του Μιτσερού, ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από τον Οκτώβρη του 2019, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για απομάκρυνση των εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου. Η Κυβέρνηση είχε λάβει υπ’ όψιν τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής Ιδαλίου για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας τους εξαιτίας της λειτουργίας των τριών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος.

Έπειτα από παρέμβαση του Πρόεδρου Αναστασιάδη ανεστάλησαν οι εργασίες μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση των εμπλεκόμενων περιοχών, στις 25 Αυγούστου, στο Προεδρικό. Παράλληλα, οι δώδεκα κοινότητες υπέβαλαν προσφυγή για την πολεοδομική άδεια του εργοστασίου και ταυτόχρονη αίτηση για αναστολή των εργασιών, με το Διοικητικό Δικαστήριο να εκδίδει την Τετάρτη (10/8) διάταγμα για αναστολή των εργασιών μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία ορίστηκε αρχικά στις 3 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να εκδοθεί νεότερη ημερομηνία από την προαναφερόμενη.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η απόφαση για μετεγκατάσταση εργοστασίου ασφαλτικών στην ευρύτερη περιοχή του Μιτσερού στηρίχθηκε σε προβλεπόμενες μελέτες, διασφαλιζόταν ότι δεν θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους που ζουν πλησιέστερα στις θέσεις αυτές.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, εκπονήθηκε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή Μιτσερού, καταδεικνύοντας ότι η λειτουργία της μονάδας αυτής με αυστηρούς όρους δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων.

Τις προηγούμενες μέρες η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε προτάσεις που πιθανόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προτείνει στους κοινοτάρχες των περιοχών ως αντισταθμιστικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι η επιβολή περιβαλλοντικού φόρου στις μονάδες οι οποίες προκαλούν οχληρία στην ευρύτερη περιοχή Μιτσερού, με τα έσοδα να καταλήγουν στις κοινότητες , ώστε να τα αξιοποιήσουν για έργα και βελτιώσεις στην περιοχή. Επίσης, αναμένεται ότι ο ΠτΔ θα προτείνει τον διορισμό επιθεωρητή στην περιοχή, ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στα παράπονα των κατοίκων με λύσεις. Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων τους από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επιπλέον πρόταση εκ μέρους του Προεδρικού αφορά στην ενεργειακή αυτονόμηση της περιοχής, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης των οικιών αλλά και των επιχειρήσεων αλλά και την παροχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Δεν συζητάμε οποιαδήποτε μέτρα γιατί δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση»

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», Άντρη Βασιλείου, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν συζητούν αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά την ανάκληση της απόφασης για μετεγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι δώδεκα Κοινότητες και ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα οι όποιες επαφές είχαν γίνει με τους Υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών.

«Η συνάντηση με τον Πρόεδρο είναι σημαντική, καθώς η απόφαση για μετακίνηση του εργοστασίου αποτελεί πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, άρα ο Πρόεδρος είναι ο αρμόδιος για να την ανακαλέσει. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για το δίκαιό μας με επιχειρήματα, με επιστημονικές μελέτες και με βάση την αξιολόγηση που έκαναν ακαδημαϊκοί».

Κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις που πιθανόν να προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις εμπλεκόμενες κοινότητες, ανέφερε ότι είναι εις γνώσιν τους τα δημοσιεύματα. «Θέλουμε να πάμε με καλή πίστη στη συνάντηση, καθώς δεν τα έχουμε λάβει ως επίσημες θέσεις του Προεδρικού». Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα πείσουν τους κατοίκους της περιοχής για να σταματήσουν τον αγώνα τους. «Είναι θέμα υγείας, ευημερίας, ζητήματα που κανένα μέτρο δεν μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε τη θέση μας. Ζητούμε την ανάκληση της απόφαση και τίποτα δεν μας αποπροσανατολίζει». Η κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα αποτελούν υποχρεώσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και του ίδιου του κράτους που πρέπει να εποπτεύει για να μην είναι τραγική η ζωή των κατοίκων από τη δυσοσμία και από όλα τα άλλα που προκαλούν. «Δεν μας κάνουν χάρη, είναι υποχρεώσεις του κράτους και των επιχειρηματιών. Ως ομάδα που εκπροσωπούμε τους κατοίκους της περιοχής είμαστε κάθετοι. Δεν συζητάμε οποιαδήποτε μέτρα, γιατί δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση». Ακόμη, είπε ότι άδικα επιλέγηκε η περιοχή του Μιτσερού, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές, δυόμισι χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές και από τα σχολεία.

Η κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι η λειτουργία της μονάδας δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων. «Είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί αν δούμε στην πράξη τη λειτουργία του εργοστασίου δεν έχει καμία σχέση με τους όρους, με αυτά που βγαίνουν στις μελέτες». Στην περιοχή του Ιδαλίου δεν κατάφεραν να τους πείσουν να χρησιμοποιήσουν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες που θα μετρίαζαν το πρόβλημα. Καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων και μας το επιβεβαιώνει ο τεχνικός μας σύμβουλος αλλά και η ομάδα ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου». Σημείωσε, επίσης, ότι τα κοινοτικά συμβούλια συνεργάζονται με τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος έχει δικά του στοιχεία. «Έχουμε το δικαίωμα να αντιδρούμε στην απόφαση της Κυβέρνησης μέχρι τέλους».

Νέα δυναμικότερα μέτρα αν δεν ανακληθεί η απόφαση

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από τους κατοίκους της περιοχής, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν με δυναμικότερα μέτρα. «Αν δεν εισακουστεί η άποψή μας και προσπαθήσουν να μας επιβάλουν την εγκατάσταση, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με μέτρα και θα τα εντείνουμε».

Εξήγησε ότι έχουν ένα σχέδιο δράσης και το ακολουθούν. «Υπάρχει η επιλογή κλεισίματος δρόμων. Μέχρι τώρα το κρατήσαμε γιατί δεν θέλαμε να επηρεάσουμε την οικονομία. Στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο σφαγείο, έχουμε λατομεία. Μπορούμε να κλείσουμε τον δρόμο που οδηγεί σε όλες αυτές τις αναπτύξεις».

Πρόσθεσε ότι θα είναι πιο δυναμικά μέτρα. «Ο κόσμος θα είναι εκεί αμετακίνητος. Αυτές τις μέρες έρχονταν πολίτες που δεν κατοικούν στην περιοχή, θέλοντας να μας δείξουν την αλληλεγγύη τους». Τέλος, ανέφερε ότι θα κάνουν τα πάντα για τα δικαιώματα των παιδιών. «Όλες οι ιατρικές εταιρείες έχουν εκδώσει ανακοινώσεις κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Έχουμε χίλια παιδιά στην περιοχή και δεν θα αφήσουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η εγκατάσταση».

Πάντως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, συγκάλεσε συνεδρία την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, ώστε να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα της διαδικασίας επιλογής χώρου μετεγκατάστασης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου και τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται.