Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα για τον κατώτατο μισθό
Ο Υπουργός Εργασίας τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να συγκεραστούν όσον το δυνατόν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, με εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την εφαρμογή και τη θέσπιση του κατώτατου μισθού. Οι διαπραγματεύσεις, κατά τα φαινόμενα, γίνονται μέσα σ’ ένα εξαιρετικά έντονο κλίμα, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν θέσει τις κόκκινες γραμμές τους και δύσκολα θα τις υπερβούν. Το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε ουσιαστικά θέματα παραμένει, γεγονός που επιβεβαίωσε εκ νέου ο Υπουργός Εργασίας, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στις 9 Αυγούστου. Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, οι αμετακίνητες θέσεις όλων, στο παρόν στάδιο, δεν βοηθούν στο να υπάρξουν έστω και οι ελάχιστες συγκλίσεις, που είναι και η επιδίωξη του Υπουργού.
Σκόπελοι
Στα πολλά «αγκάθια» που έχει η συζήτηση για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού είναι και το ωράριο εργασίας που θα καλύπτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντεχνίες εμμένουν στην πρότασή τους, βάσει της οποίας ο κατώτατος μισθός πρέπει να καλύπτει 38 ώρες εργασίας την εβδομάδα και όχι περισσότερες, όπως προτείνουν οι εργοδότες. Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη νομοθεσία, για τα εννέα επαγγέλματα που έχουν κατώτατο μισθό δεν υπάρχει κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας και αυτό εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, στις διαφορές των δύο πλευρών συγκαταλέγεται και η ηλικιακή κατηγοριοποίηση. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προτείνουν όπως το σημείο εκκίνησης του κατώτατου μισθού για άτομα ηλικίας 16 - 21 χρόνων, που είναι κυρίως εποχικοί εργαζόμενοι και φοιτητές, να είναι κατηγορίες για καταβολή του μισθού. Οι εργοδότες υποστηρίζουν πως τα άτομα των εν λόγω ηλικιών δεν έχουν μεγάλο ορίζοντα μόνιμης απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους. Οι συντεχνίες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την ουσία και τη φιλοσοφία του κατώτατου μισθού, που είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών απολαβών για εργαζομένους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Τι λένε οι συντεχνίες;
Το συνδικαλιστικό κίνημα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε θέματα ουσίας. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και πως η ΣΕΚ θα διατηρήσει την ίδια συνέπεια σε ό,τι αφορά τις θέσεις αρχών με συγκεκριμένο όραμα και ορίζοντα κατάληξης την πραγματική και ουσιαστική στήριξη της ομάδας των εργαζομένων που αναμένεται να επωφεληθεί από τον κατώτατο μισθό.
Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό πρέπει να εστιάσει σε δύο βασικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «το πρώτο είναι, ποιους θέλουμε να καλύψει ο κατώτατος μισθός και γιατί τον χρειαζόμαστε, άρα το πλαίσιο που θα τεθεί να είναι τέτοιο που να βελτιώνει το πλαίσιο απασχόλησης εκείνων των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο μηχανισμός του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μηχανισμός που να προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες στο κομμάτι των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Στέλιος Χριστοδούλου, εξήγησε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε ένα δίχτυ προστασίας σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν θέματα αρχών, τα οποία προσπαθούμε με επιχειρήματα να τα τεκμηριώσουμε και ελπίζουμε, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να είμαστε όλοι κερδισμένοι, ειδικά αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη».
Λήγει το χρονοδιάγραμμα
Ο Υπουργός Εργασίας τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι το τέλος του μήνα που θα έχει -εκ νέου- ξεχωριστές συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τους εργοδότες και τις συντεχνίες. Ο κ. Κούσιος υπενθύμισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να δοθούν οι εκθέσεις του Υπουργείου του στην κοινή συνάντηση εργοδοτικής πλευράς και συνδικαλιστικού κινήματος στις 30 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ο ίδιος θα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τις τελικές θέσεις του, για να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Ο Υπουργός επισήμανε ότι είναι πολιτική απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί κατώτατος μισθός, παρά τις οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν.