Τοπικά

Σαρώνει βραβεία το κυπριακό κρασί

Διεθνείς διακρίσεις για τον κυπριακό οίνο, που συνεχώς εξελίσσεται και αναδεικνύεται ανώτερος σε ποιότητα και τιμή από πολλά άλλα κρασιά του εξωτερικού. Έχουν όμως δρόμο οι οινοπαραγωγοί ακόμη για να δώσουν στο τοπικό προϊόν τη θέση που του αξίζει

Δύο χρυσά, δέκα αργυρά και είκοσι πέντε χάλκινα ήταν η «σοδειά» της Κύπρου στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό κρασιού Decanter World Wine Awards 2022, που έγινε πρόσφατα. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 18.244 κρασιά από 54 χώρες. Σημαντικές οι διακρίσεις για τον κυπριακό οίνο, ο οποίος κερδίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα τις εντυπώσεις των ειδικών αλλά και του κοινού σε διεθνές πλέον επίπεδο. Ο σομελιέ Μιχάλης Γεωργίου μίλησε στη «Σημερινή» για την εξέλιξη του κυπριακού οίνου και εξήγησε γιατί ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν, ώστε το κυπριακό κρασί να καταξιωθεί στη συνείδηση και στις επιλογές του κοινού.

Πολλές οι διακρίσεις

Πολλοί οι διαγωνισμοί κρασιών σε όλον τον κόσμο και τα κυπριακά κρασιά προσπαθούν να συμμετέχουν σε αρκετούς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς το κόστος για να σταλούν τα κρασιά στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλό, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου.

«Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί κρασιών σε όλον το κόσμο και στους διαγωνισμούς αυτούς βραβεύονται ανάλογα με τη βαθμολογία που παίρνουν τα κρασιά που συμμετέχουν. Αν, για παράδειγμα, ένα κρασί πάρει τη βαθμολογία για χρυσό θα πάρει χρυσό, όπως και ένα άλλο. Όταν λέμε ότι πήρε χρυσό ένα κρασί, δεν σημαίνει ότι μόνο αυτό πήρε χρυσό και ούτε σημαίνει πως είναι το καλύτερο του κόσμου. Αρκετοί οινοπαραγωγοί για διάφορους λόγους δεν στέλνουν τα κρασιά τους σε διαγωνισμούς. Κάποιοι στέλνουν στοχευμένα σε μερικούς. Δυστυχώς, το κόστος για να σταλούν κρασιά στο εξωτερικό σε διαγωνισμούς είναι πολύ μεγάλο».

Μεγάλοι διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχουν κυπριακοί οίνοι τα τελευταία χρόνια και στους οποίους εξασφαλίζουν σημαντικές διακρίσεις και βραβεία είναι το Decanter World Wine Awards, το Berlin Wine Trophy, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και άλλοι. «Στην Κύπρο έχουμε τον κυπριακό διαγωνισμό οίνου, ο οποίος είναι ανοικτός μόνο σε κυπριακά κρασιά».

Σημαντικά τα βραβεία για τα κυπριακά δεδομένα

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, τα κρασιά ομαδοποιούνται ανάλογα με την ποικιλία, τη χρονιά ή και άλλους παράγοντες, και δοκιμάζονται σε κατάλληλες συνθήκες, στα τυφλά από ομάδες ειδικών, όπως οινοποιούς, οινολόγους, σομελιέ, και δημοσιογράφους οίνου, οι οποίοι τα αξιολογούν και δίνουν κάποια βαθμολογία.

«Στον τελευταίο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2022, που είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός διεθνώς, τα κυπριακά κρασιά που συμμετείχαν, πήραν 2 Χρυσά, 10 Αργυρά και 25 Χάλκινα. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός για τα κυπριακά δεδομένα.

»Από αυτά τα 37 βραβευμένα κυπριακά κρασιά, τα 35 είναι τα πλείστα μονο-ποικιλιακά και κάποια blends με κυπριακές γηγενείς ποικιλίες. Αυτό από μόνο του δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στην Κύπρο και δεν είναι άλλος από τις γηγενείς ποικιλίες, τη μελέτη, την εξέλιξη και την περαιτέρω ανάδειξή τους».

Το κρασί είναι ένα έργο τέχνης

Ένα βραβευμένο κρασί δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα συγκλονίσει γευστικά τους πάντες. «Ένα κρασί επειδή βραβεύτηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας αρέσει, όπως και ένα που δεν βραβεύτηκε μπορεί και να μας συγκλονίσει. Το κρασί είναι ένα έργο τέχνης και όταν το πίνουμε, η απόλαυσή του εξαρτάται από πολλές δυναμικές όπως είναι η διάθεσή μας, η φαντασία μας, η προτίμησή μας, η παρέα και άλλοι μεμονωμένοι βιολογικοί παράγοντες. Καμία βαθμολογία δεν μπορεί να καταγράψει αυτές τις δυναμικές».

Παρ’ όλα αυτά όπως και στη λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφο, μουσική ή άλλο είδος τέχνης, η κριτική του κρασιού είναι σημαντική για τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης και τη διατήρηση ενός διαλόγου για το τι αξίζει και γιατί.

«Οι διαγωνισμοί και οι βαθμολογίες είναι εδώ, θα μείνουν και θα εξελίσσονται και είναι ένας τρόπος σύγκρισης μεταξύ τους και μεταξύ των κρασιών αλλά ποτέ δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο και μόνο σε αυτούς τους παράγοντες για να αγοράσουμε και να απολαύσουμε ένα κρασί».

Το κρασί κερδίζει συνεχώς φίλους

Αν και η ανάδειξη και η προώθησή του δεν φαίνεται να είναι σε προτεραιότητα τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού, εντούτοις το κυπριακό κρασί φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. «Είναι γεγονός ότι τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας δεν ασχολούνται γενικά με τους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών, εκτός από κάποια μέσα που μέσω των περιοδικών τους έχουν θέματα για το κρασί και περιπτώσεων που μέσω οινοποιείων και δελτίων Τύπου ενημερώνονται για τα αποτελέσματα κάποιων διαγωνισμών και τα μεταφέρουν. Με τον κυπριακό διαγωνισμό οίνου υπάρχει κάποια κινητικότητα από κάποια ΜΜΕ, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετή».

Το κρασί κερδίζει καθημερινά φίλους, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου. «Αυτό οφείλεται στην καλή δουλειά που κάνουν τα οινοποιεία και πλέον το κυπριακό κρασί συναγωνίζεται στα ίσα με το εισαγόμενο. Ακόμη, σε σχέση ποιότητας και τιμής το κυπριακό είναι πολύ καλύτερο».

Χρειάζεται στρατηγική προώθησης

Οι οινοπαραγωγοί χρειάζονται τη στήριξη του κράτους για να μπορέσουν να κάνουν τα επόμενα βήματα. «Οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει, από τη μια, να επικεντρωθούν και να πειραματιστούν με τις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες, κάτι που ήδη κάνουν. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται και στρατηγική προώθησης του κυπριακού κρασιού. Εδώ έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με την κατάρτιση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου προώθησης σε στοχευμένες αγορές».

Ένα ακόμη μεγάλο βήμα είναι η διοργάνωση του συνεδρίου Οινοτουρισμού, το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στο νησί μας. «Θα διοργανωθεί για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στις 3 Δεκεμβρίου, το συνέδριο αυτό με ομιλητές ειδικούς στον τομέα του οινοτουρισμού και της οινογαστρονομίας. Την ίδια μέρα θα υπάρχουν διαλέξεις και παρουσιάσεις για το κρασί. Στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει μια μεγάλη έκθεση κρασιού με τον κόσμο να μπορεί να έρθει και να δοκιμάσει κρασιά».

Άλλωστε ο οινοτουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο οφείλει να επενδύσει η Κύπρος και φαίνεται να έχουν γίνει αρκετά βήματα. «Αυτό οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στα ίδια τα οινοποιεία, τα οποία έχουν ξεφύγει πλέον από την απλή δοκιμασία κρασιού και προσφέρουν στον επισκέπτη ολοκληρωμένες οινοτουριστικές εμπειρίες».

Τι είναι αυτό που κάνει τον κυπριακό οίνο να ξεχωρίζει;

Το κλίμα μας φυσικά! Οι κυπριακές ποικιλίες, όπως εξήγησε ο σομελιέ, έχουν το προνόμιο να αντέχουν σε ξηροθερμικά κλίματα. «Μπορούν να αντέχουν τη ζέστη και την ξηρασία. Ήδη σε χώρες που έχουν πρόβλημα με υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως η Αυστραλία, έχουν φυτευτεί αμπέλια με τις ποικιλίες Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι πλείστες κυπριακές ποικιλίες έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά στο άρωμα, στη γεύση που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

»Τελευταία έγιναν πολύ αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες βραβεύτηκαν με την ποικιλία Γιαννούδι και φαίνεται ότι αυτή η ποικιλία μαζί με το Ξυνιστέρι, είναι οι ποικιλίες που μπορούν να τα πάνε εξαιρετικά στις αγορές του εξωτερικού».