Παιδεία

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου - Η θέση του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λίστα)

Η πρωτιά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - Σε ποιες θέσεις βρίσκονται το Καποδηστριακό Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης

Στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU- Academic Ranking of World Universities), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης» (Shanghai Ranking), αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην ίδια λίστα, το Καποδηστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρίσκεται στα 301-400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια.

Από την κορυφαία δεκάδα της σχετικής λίστας, δεν λείπουν τα πιο γνωστά παγκοσμίως πανεπιστήμια όπως του Χάρβαρντ που κατέχει την 1η θέση, του Στάντφορντ που κατέχει τη 2η, του Κέιμπριτζ που κατέχει την 4η, της Οξφόρδης που κατέχει την 6η ενώ το πανεπιστήμιο του Γέηλ μένει εκτός δεκάδας αφού βρίσκεται στην 11η θέση.

a.PNG

Σημειώνεται ότι στη φετινή κατάταξη το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει βελτιωμένη θέση σε σχέση με το 2021, όπου είχε καταταγεί μεταξύ των 601-700 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση και αναγνώριση του υψηλού επιπέδου και έργου που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που επιτυγχάνει να συγκαταλέγεται στη διάσημη Κατάταξη της Σαγκάης, ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Προστίθεται ότι η κατάταξη ARWU θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Είναι το πρώτο χρονικά μοντέλο που χρησιμοποίησε πολλαπλούς δείκτες για την αξιολόγηση πανεπιστημίων. Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong και χρησιμοποιεί έξι δείκτες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο αριθμός των αποφοίτων και του διδακτικού προσωπικού που έχουν κερδίσει Νόμπελ ή Fields Medal, ο αριθμός των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (Journals of Nature and Science), ο αριθμός των Highly Cited Researchers και των άρθρων που έχουν καταχωρισθεί στο Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI), και η ατομική επίδοση σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος.

Για το έτος 2022 το ARWU αξιολόγησε περισσότερα από 2.500 κορυφαία πανεπιστήμια και η λίστα περιλαμβάνει τα 1.000 καλύτερα εξ αυτών.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της Κατάταξης της Σαγκάης βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022.

ΠΗΓΗ: Σημερινή / KYΠΕ