Εργασία

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Οι σπουδές που πρέπει να επιλέξουν οι Κύπριοι φοιτητές

Έφτασε ο Αύγουστος και σιγά-σιγά πλησιάζει η νέα σχολική χρονιά. Οι νέοι φοιτητές είναι έτοιμοι για το καινούργιο ξεκίνημα. Ποια πτυχία, όμως, είναι αυτά που «ανοίγουν» πόρτες στην απασχόληση και στην εξεύρεση εργασίας; Είναι ατέλειωτες οι συζητήσεις γύρω από τα επαγγελματικά και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας λόγω της τεχνολογίας και της πανδημίας. Κάποια επαγγέλματα μένουν ίδια στο πέρασμα του χρόνου, κάποια καταργούνται, αλλά εμφανίζονται και νέα, που άλλοτε μπορούμε να τα φανταστούμε και άλλοτε όχι. Έχετε σκεφτεί, όμως, ποια είναι αυτά που όντως θα σας βοηθήσουν μελλοντικά στην εξεύρεση εργασίας;

Υπηρεσίες με ψηφιακές γνώσεις

Ο σύμβουλος σπουδών της Carruca Consultants Ltd, Άριστος Κωνσταντίνου, επεσήμανε πως η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί αρκετά από την πανδημία του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Δύση το 2019 κι εξακολουθεί να υφίσταται. Εξαιτίας της πανδημίας διεφάνησαν οι αδυναμίες του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Κατά συνέπειαν, προέκυψαν τεράστιες ανάγκες σε σχέση με τα τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα.

Από τα στατιστικά δεδομένα, φαίνεται ότι οι νέοι της Κύπρου δεν ενδιαφέρονται για σπουδές προς τις θετικές επιστήμες, με αποτέλεσμα τομείς εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας να μην αναπτύσσονται. Ως συνέπεια αυτού, το ποσοστό των Κύπριων αποφοίτων στους εν λόγω τομείς, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απογοητευτικό.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ακόμα πως «ένας από τους τομείς, ο οποίος δίνει και θα συνεχίσει να δίνει πολλά στη χώρα μας, και σίγουρα θα συνεχίσει να προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας, είναι ο τομέας των χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών. Στον συγκεκριμένο τομέα μπορούμε να προσθέσουμε και αυτόν της τουριστικής βιομηχανίας, ο οποίος προσφέρει και τις πιο πολλές θέσεις εργασίας συγκριτικά με όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Αν και αυτήν την περίοδο δεν διανύει την καλύτερη πορεία, εντούτοις το μέλλον είναι αρκετά αισιόδοξο».

Ο ίδιος σχολίασε περαιτέρω ότι η λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πανδημία την οποία βιώνουμε αυτήν την περίοδο, έχουν δημιουργήσει τέτοιες προοπτικές εργοδότησης, τόσο σε διάφορους ερευνητικούς τομείς όσο και στα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, καθιστώντας τον τομέα της παροχής υγείας ικανό να προσφέρει αρκετά καλές προοπτικές εργοδότησης.

Επιπλέον εξήγησε πως αν και μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό η προοπτική σε επαγγέλματα σχετικά με την έλευση και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εντούτοις σε βάθος χρόνου τα εν λόγω επαγγέλματα θα αναδειχθούν. Όπως διαφαίνεται, οι προοπτικές αυτές δεν θα αφορούν μόνο σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή σε πτυχιούχους χημικούς, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς, αλλά και στους τομείς των τεχνικών επαγγελμάτων και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κωνσταντίνου στάθηκε και στις προοπτικές της επιχειρηματικότητας: «Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η επιχειρηματικότητα είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων και ενδο-επιχειρηματικής κουλτούρας βοηθά τα άτομα, ανεξαρτήτως σπουδών, είτε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση είτε να εδραιωθούν ως ικανά στελέχη μέσα σε διάφορους οργανισμούς».

Τέλος, επεσήμανε πως «η κρίση που βιώνει όλη η υφήλιος τώρα είναι παροδική. Αυτό κάνει την περίοδο αυτή κομβικής σημασίας για να θέσουμε νέους στόχους και να τολμήσουμε να βγούμε στην αγορά εργασίας πιο δυνατοί, πιο σίγουροι, πιο ανταγωνιστικοί».

Επαγγέλματα του μέλλοντος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Global Educational Services, Κρις Σωφρονίου, ανέφερε ποιες θέσεις εργασίας θεωρεί ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον, αλλά και ποιοι κλάδοι σπουδών παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αρχικά ο κ. Σωφρονίου τόνισε πως «τα περισσότερα επαγγέλματα αναπροσαρμόζονται γρηγορότερα από τα προγράμματα σπουδών. Οι σχολές ακολουθούν τη ζήτηση της αγοράς, άλλα μέχρι να γίνει αυτό, τα προγράμματα γίνονται αναχρονιστικά».

Ως προς τη φύση των επαγγελμάτων του μέλλοντος, εξήγησε πως, όποια και αν είναι, θα απαιτούν συνδυασμό δεξιοτήτων και διαρκή εκπαίδευση. Επεσήμανε, ακόμα, τη σημασία της ευελιξίας προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες. «Συνεπώς, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τέτοια προγράμματα που να δημιουργούν αποφοίτους με κριτική σκέψη, φαντασία, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, που θα έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται σε νέες εξελίξεις που συνάδουν με τις νέες ανάγκες της κοινωνίας».

Θέση του ιδίου είναι πως τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, αφού η ταχύτητα αλλαγής σε όλους τους τομείς είναι μεγάλη. Το World Economy Forum αναφέρει 10 τομείς που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο μέλλον:

- Ανάλυση Δεδομένων

- Τεχνητή Νοημοσύνη

- Αυτοματοποίηση-Ρομποτική

- Ψηφιακό Μάρκετινγκ

- Ανάπτυξη Επιχειρήσεων

- Ασφάλεια Πληροφοριών

- Προγραμματισμός Λογισμικού και Εφαρμογών

- Διαδίκτυο των πραγμάτων

Η άποψη του κ. Σωφρονίου είναι πως «τα παιδιά πρέπει να ασχοληθούν με σπουδές που θα τους αρέσουν και θα συνάδουν με τις ικανότητές τους, άλλα παράλληλα θα τους καταστήσουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας».