Η νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή μας μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία
O πόλεμος στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και συνεχίζεται, έφερε αλλαγές στις Διεθνείς Σχέσεις και στις σχέσεις μεταξύ των Δυνάμεων, που μπορεί να χαρακτηριστεί δειλά-δειλά αλλά ευκρινώς σαν η απαρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων. Πολύ τολμηρός αυτός ο χαρακτηρισμός. Τα γεγονότα, όμως, φαίνεται να δεικνύουν μια κάποιαν αλλαγή ή την αρχή μιας αλλαγής.
Συνοπτικά, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επακολουθήσασα κατάρρευση του κουμμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 90’, άρχισε η μονοκρατορία των ΗΠΑ, που για λίγα χρόνια έμειναν η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο. Η δεσπόζουσα θέση της χώρας αυτής, όμως, δεν διήρκεσε επί πολύ, καθότι η Ρωσία με τον κ. Πούτιν, η Κίνα με τη Διεθνή Πολιτική της και μετά οι Ινδίες άρχισαν να ανταγωνίζονται τον αμερικανικός γίγαντα διεθνώς.
Ο κ. Πούτιν σιγά αλλά σταθερά έδειξε τις φιλοδοξίες της χώρας του και προέβη τελευταίως και στην προσάρτηση της Κριμαίας, κάτι που ήταν στους σχεδιασμούς της Ρωσίας από χρόνια.
Πέραν της Ρωσίας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σταθερά ρίχνει το βάρος της στη Διεθνή Πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνές εμπόριο. Μετά την ενσωμάτωση του Χονγκ Κόνγκ άρχισε πάλι το θέμα της Ταϊβάν. Ο κινεζικός γίγαντας προχωρεί σύμφωνα με το μέγεθος και τη δύναμή του.
Η Ινδία, επίσης, φιλοδοξεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στα διεθνή πράγματα.
Εκείνο όμως που έδειξε φανερά την αλλαγή ή την αρχή της αλλαγής στη διεθνή σκηνή είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Προτού όμως φτάσουμε σ’ αυτό, θα ήθελα να αναφέρω τη θέση των ΗΠΑ και την υποχώρησή τους στη διεθνή σκηνή. Επί προεδρίας του κ. Trump, οι ΗΠΑ είχαν μια «ιδιάζουσα» εξωτερική πολιτική, η οποία εναρμονίζετο με τα πιστεύω τού τότε προέδρου. Και μετά τον κ. Trump οι ΗΠΑ αποφάσισαν σιγά-σιγά να αποχωρούν από εξωτερικές επιχειρήσεις.
Έτσι αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, αποχώρησαν από τη Συρία, για να πάρουν τις θέσεις τους άλλες Δυνάμεις. Βεβαίως, η πτώση της δύναμης των ΗΠΑ φάνηκε καθαρότατα πρώτα με το 9/11 του 2001, όταν οι τρομοκράτες τόλμησαν και χτύπησαν τους δίδυμους πύργους στο κέντρο της Νέας Υόρκης.
Η παρακμή της Δύσης, όμως, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, φάνηκε καθαρά με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 σφυροκοπά την Ουκρανία. Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες και στα δύο μέρη. Ο πόλεμος συνεχίζεται και η Δύση άλλο από το να πωλεί όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, που εκ των υστέρων βλάπτουν την ίδια περισσότερο από τη Ρωσία, δεν κάνει τίποτε άλλο. Είναι εκπληκτικό το ότι η αιματοχυσία συνεχίζεται πέραν των πέντε (5) μηνών και ουδείς επεμβαίνει για να την σταματήσει. Είναι φανερή η παρακμή της Δύσης.
Όπως φαίνεται και από τα προηγούμενα, μια νέα τάξη πραγμάτων παρουσιάζεται δειλά στον ορίζοντα και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή νέων εξελίξεων. Το μέλλον θα δείξει, αν πράγματι σημαίνει κάτι στη διεθνή τάξη πραγμάτων, αν πράγματι άρχισε κάτι για τη διεθνή τάξη πραγμάτων ή αν θα συνεχιστεί κάτι με τον πόλεμο της Ουκρανίας.