«Βρέχει» σκύλους και κουτάβια στην Κύπρο
Οι ανεξέλεγκτες γέννες και εισαγωγές σκύλων «γεμίζουν» τα καταφύγια. Έκκληση για βοήθεια από εθελοντές και ανάγκη για λήψη μέτρων και εφαρμογή της νομοθεσίας

Οι αναρίθμητες γέννες σκύλων, οι εισαγωγές των «καθαρόαιμων» και παράνομα εκτροφεία σκύλων οδηγούν τα καταφύγια σε κραυγή απόγνωσης, αφού τα περισσότερα τετράποδα καταλήγουν εκεί. Στοιβάζονται σκυλιά στα καταφύγια και οι εθελοντές δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Οι άλλοτε φιλόζωοι κηδεμόνες εγκαταλείπουν στη μοίρα του το τετράποδο μέλος της οικογένειας, που ξαφνικά έγινε βάρος, με αποτέλεσμα τα καταφύγια σε όλη την Κύπρο να είναι υπερπλήρη! Για άμεση λήψη μέτρων φωνάζουν οι εθελοντές, ώστε να περιοριστούν οι γέννες, η εκμετάλλευση και η εγκατάλειψη των γλυκών, κατά τα άλλα, τετραπόδων.
Χιλιάδες τα σκυλιά που αναζητούν σπίτι
Ανεξέλεγκτες οι γέννες αλλά και τα εκτροφεία σκύλων στην Κύπρο, σύμφωνα με την υπεύθυνη του καταφυγίου D.O.G. Rescue Cyprus, Μόνικα Μιτσίδου, η οποία μίλησε στη «Σημερινή» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα καταφύγια. «Είναι γεγονός ότι καταλήγουμε με πολλές χιλιάδες ζώα που αναζητούν ένα σπίτι και στοιβάζονται στα καταφύγια».
Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό των σκύλων που παραμένουν αστείρωτοι. Όπως μας εξήγησε η κ. Μιτσίδου, αν και η στείρωση θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένη, εντούτοις πολλοί είναι αυτοί που ακόμη αγνοούν τη σημασία και τα οφέλη της και επιμένουν στο να κρατήσουν το ζώο τους αστείρωτο. «Οι αστείρωτοι σκύλοι όταν μένουν έξω δεν υπάρχει περίπτωση να μην ζευγαρωθούν. Ο αρσενικός σκύλος το μυρίζεται από χιλιόμετρα και θα κάνει τα πάντα να βρεθεί με θηλυκιά. Θα πηδήσει φράκτες και γι’ αυτό δραπετεύουν πάρα πολύ τα αρσενικά σκυλιά. Απ’ εκεί και πέρα, οι σκύλες γεννούν 6-8-10 κουταβάκια, τα οποία ο κηδεμόνας δεν ξέρει τι να τα κάνει. Τα δίνουν από ‘δω και από ‘κει, ο κόσμος τα παίρνει χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ράτσα, για το μέγεθος, για την εκπαίδευση, για την προσαρμογή του κουταβιού και σύντομα το βαριέται, το μετανιώνει και καταλήγει στο καταφύγιο».
Δεν δέχονται να στειρώσουν τον σκύλο!
Υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη που δεν στειρώνουν τον σκύλο τους και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο πια. «Όταν λέμε στον κόσμο για τη στείρωση, η αντίδρασή τους ποικίλλει. Είναι γεγονός ότι ακούσαμε τα πάντα εδώ που είμαστε, μέχρι και το να πάμε εμείς να στειρωθούμε. Μπερδεύουν την ανθρώπινη φύση με τη φύση του ζώου. Θεωρούν ότι αν στειρώσουν το σκυλί, θα του στερήσουν την απόλαυση του σεξ και του έρωτα. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Ενώ στο εξωτερικό δεν δέχονται να μένει αστείρωτο το σκυλί τους».
Τα χαριτωμένα κουτάβια γίνονται σύντομα μεγαλόσωμα ζωάκια, που δεν «χωράνε» στο σπιτικό μερικών. «Έτσι γεμίζει ο τόπος με αδέσποτα λυκόσκυλα, μαλινουά και άλλα που δεν κάνουν για σπίτι έτσι κι αλλιώς. Αν δείτε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τύπου «χαρίζονται σκυλιά» ή «lost and found», θα τρελαθείτε με το πόσες αναρτήσεις υπάρχουν για αδέσποτα ζώα που δεν τα αναζητά κανείς».
Το παιχνίδι που γίνεται βαρετό
Το παιχνίδι για τα μωρά πλέον μεγάλωσε. Όσο τραγικό και αν ακούγεται, είναι πέρα για πέρα αληθινό, αφού πολλοί εγκαταλείπουν το κατοικίδιό τους αμέσως μόλις ενηλικιωθεί. «Θεωρούν στην αρχή ότι αν υιοθετήσω ένα κουταβάκι θα παίζει με το μωρό. Δεν έχουν ούτε τη γνώση, ούτε την αντίληψη ότι τα σκυλιά έχουν συναισθήματα. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πλέον ότι τα σκυλιά έχουν νοημοσύνη και συναισθηματικό κόσμο ενός μωρού 2 χρονών. Γι’ αυτό μπορούν να εκπαιδευτούν κιόλας».
Τη χειρότερη εποχή πολλών ετών βιώνουν οι εθελοντές στα καταφύγια, καθώς η εγκατάλειψη ζώων φαίνεται να είναι μαζική. «Αυτή όμως η εποχή είναι η χειρότερη του έτους, αλλά και η χειρότερη όλων των ετών, καθώς βιώνουμε το “πέταμα” των σκύλων, των οποίων οι κηδεμόνες θα πάνε διακοπές. Και δεν τα παίρνουν στα ξενοδοχεία ζώων γιατί προφανώς η απόφασή τους για εγκατάλειψη είναι ήδη ειλημμένη. Φέτος θεωρώ ότι η κατάσταση είναι τραγική, εφόσον πολύς κόσμος φορτώθηκε σκύλους κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns. Τώρα που επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, αντιλαμβάνονται ότι η φροντίδα του ζώου δεν μπορεί να χωρέσει στο πρόγραμμά τους, έτσι το εγκαταλείπουν».
Μέσα σε 10 μέρες μάζεψαν 48 κουτάβια
«Θα φύγω για εξωτερικό, γι’ αυτό πρέπει να δώσω τον σκύλο μου», «Θα μετακομίσω και δεν δέχονται σκύλους εκεί που πάω, θέλω να δώσω τον σκύλο μου». Αυτές και άλλες πολλές εξηγήσεις ακούει σε καθημερινή πλέον βάση η κ. Μιτσίδου, λίγο πριν της αφήσουν ένα ακόμη τετράποδο στην πόρτα της. «Μέσα σε 10 ημέρες έφτασαν κοντά μας 48 κουτάβια. Μα πού να βρούμε σπίτια για όλα αυτά; Υπάρχουν βέβαια και οι υιοθεσίες από το εξωτερικό, αλλά έχουν μειωθεί δραματικά και αυτές».
Η παιδεία και οι γνώσεις μας γύρω από την ανάληψη της φροντίδας ενός σκύλου είναι αρκετά περιορισμένες, όπως μας εξήγησε η κ. Μιτσίδου. Αυτό πιστοποιούν οι ίδιες οι πράξεις των ανθρώπων που είτε αφήνουν το σκυλί με μια δικαιολογία είτε το αφήνουν απλά στην τύχη του. «Μας έτυχε να πάρουμε καθαρόαιμο λαμπραντόρ, για την αγορά του οποίου η οικογένεια έδωσε αρκετά χρήματα. Όταν το εγκατέλειψαν στο καταφύγιο, μάθαμε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είχε εγκαταλείψει ακόμη δύο φορές καθαρόαιμα λαμπραντόρ σε καταφύγια. Αγοράζουν και όταν το βαριούνται το εγκαταλείπουν και μετά ξανα-αγοράζουν· σιγά ποιο είναι το πρόβλημα;».
Παράνομα εκτροφεία και σκυλιά από στρατόπεδα συγκεντρώσεως
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία νομοθεσίας γύρω από τη στείρωση, αλλά και τον έλεγχο των ιδιοκτητών. «Υπάρχουν και άλλοι που σκόπιμα αφήνουν τα σκυλιά τους να γεννούν για να τα πωλούν μετά. Και ακολούθως τα κουτάβια που πωλούνται επιστρέφουν ως αδέσποτα στα καταφύγια. Δυστυχώς, μιλάμε για καταστάσεις που δεν μπορεί κανείς να τις ελέγξει και διαιωνίζονται οι συνέπειες από αυτό. Υπάρχουν και οι παράνομοι εκτροφείς σκύλων που έχουν φάρμες με σκυλιά και κανείς δεν τους πειράζει».
Το άλλο που τρομάζει είναι οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σκύλων με ψευδή πιστοποιητικά. «Τα διάφορα pet shops πωλούν κουταβάκια από τα οποία τα πλείστα, αν όχι όλα, έρχονται από πρώην ανατολικές χώρες. Εκεί όλα τα κουταβάκια είναι από puppy mills -στρατόπεδα συγκεντρώσεως σκυλιών- τα οποία είναι κλεισμένα σε άθλιες συνθήκες μέσα στα κλουβιά και αναπαράγουν. Όλα τα κουταβάκια που προέρχονται από εκεί είναι πιο μικρά και υποτίθεται ότι είναι εμβολιασμένα, αλλά ρωτήστε κτηνιάτρους να σας πουν πόσα από αυτά πηγαίνουν με την ασθένεια παρβοΐωση, που αυτό προδίδει ότι δεν ήταν καν εμβολιασμένα. Το πώς εισέρχονται στην Κύπρο, ποιος ελέγχει τα χαρτιά τους κ.λπ, είναι μια άλλη ιστορία».
Στήριξη καταφυγίων από εξωτερικό
Κραυγή απόγνωσης από τα καταφύγια, τα οποία ζητούν την αρωγή του κράτους στη διαχείριση της κατάστασης. Η στήριξη του καταφυγίου, όπως μας εξήγησε η κ. Μιτσίδου, εξαρτάται κατά 99% από τη Βρετανία. «Στηριζόμαστε από ιδιώτες στη Βρετανία κυρίως που νοιάζονται για την ευημερία των ζώων. Επίσης από εισφορές του κόσμου εδώ στην Κύπρο και από όλους τους εθελοντές».
Η ανάγκη για υιοθεσία των σκύλων μπορεί να είναι ύψιστη, αλλά για να υιοθετηθεί ένα σκυλί πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. «Δεν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα σκυλιά. Θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλό σπιτικό. Για να δώσουμε σκυλί θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. Έτυχε να απορρίψουμε και σπίτι. Αν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει καλή περίφραξη, δεν θα δώσουμε το σκυλί, γιατί θα χαθεί πάλι».
Επιτακτική λήψη μέτρων και εφαρμογή νομοθεσίας
Ερωτηθείσα για τις εισηγήσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων, η κ. Μιτσίδου ανέφερε ότι «θα πρέπει να μπουν microchip σε όλα τα σκυλιά. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος σωστός και ολοκληρωμένος. Αν, για παράδειγμα, βρεθεί σκυλί με microchip, το οποίο δεν αναζητεί ο ιδιοκτήτης, να θεωρηθεί εγκατάλειψη ζώου με επιπτώσεις. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος κάποιος ‘‘ιδιοκτήτης’’ να πάρει πίσω το ζώο του που δεν το θέλει και να το αφήσει να πεθάνει.
»Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και πρέπει να ξεκινήσουμε από την παιδεία και την κουλτούρα μας. Θα πρέπει να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με την ιδέα υιοθέτησης κάποιου σκύλου. Επίσης, θα μπορούσε να προωθηθεί επαρκώς το θέμα της στείρωσης. Αν κάποιος έχει π.χ. στειρωμένο σκύλο να μην πληρώνει άδεια κατοχής σκύλου ή να πληρώνει ένα πολύ μειωμένο ποσό. Αν όμως κάποιος διατηρεί αστείρωτο το σκυλί του, να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό. Θέλουμε αποτρεπτικά μέτρα ώστε να μειωθούν οι αστείρωτοι σκύλοι. Αν έχει κάποιος αστείρωτο σκύλο θα θεωρείται εκτροφέας σκύλων που θα είναι παράνομος. Γιατί να θέλει αστείρωτο το σκύλο αν δεν έχει σκοπό να τον εκμεταλλευτεί;
»Τέλος, οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να έχουν όλοι χώρους προσωρινής κράτησης για 15 μέρες ή να αγοράζουν υπηρεσίες από κάποιον ιδιώτη. Έχουν μόνο 5 κλουβιά και μπορεί να πηγαίνουν 10 σκύλοι την εβδομάδα. Και τρέχουμε εμείς να τα αναλάβουμε για να μη θανατωθούν».