Ένα αμερικανικό περιοδικό σατιρίζει τον Τσεσνόλα στη Νέα Υόρκη

Κύπρος: Η τραγική αρχαιοκαπηλία του 19ου αιώνα – Το περιοδικό «LIFE», 4 Μαρτίου1886

cesnola life 202208.jpg

Το έτος 2010, σε μια διαλογή αμερικανικών περιοδικών, επισημάναμε την ύπαρξη του σατιρικού και σχολιογραφικού περιοδικού «LIFE» που κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη, σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Πέμπτη συγκεκριμένα), με πλούσια εικονογράφηση και γελοιογραφικό σχολιασμό.

Έτσι ανακαλύψαμε δύο τεύχη του περιοδικού με κυπριακό ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι το υπ’ αριθμόν 161 του έτους 1886 και έχει ως στόχο των σχολίων και των γελοιογραφιών τον Luigi Palma di Cesnola, ιδρυτή και πρώτο διευθυντή τότε του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, γνωστού Αμερικανού διπλωμάτη, με θητεία στην Κύπρο, και επιφανούς αρχαιοκάπηλου στα τέλη της Τουρκοκρατίας. Με εκτενείς επιδόσεις στη σύληση των θησαυρών του Κουρίου και αλλαχού.

1 cesnola life 202208.jpg

Στο περιοδικό με αριθμό 166, ο A. Rogers, βασικός σκιτσογράφος και γελοιογράφος του περιοδικού, σχολιάζει τις επιδόσεις του Cesnola με μια δισέλιδη γελοιογραφική σύνθεση. Αφήνει υπονοούμενα για την ύπαρξη ή την ανακάλυψη του θησαυρού και του Ναού του Κουρίου. Σατιρίζει τις αγοραπωλησίες του στην Κύπρο και τις παράδοξες «επεξεργασίες» του θησαυρού στο υπόγειο του Μουσείου της Νέας Υόρκης, στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

Είναι γεγονός ότι την περίοδο εκείνη, ο Cesnola είχε αμφισβητηθεί ποικιλοτρόπως. Η αμφισβήτηση, στις ακραίες της εκφράσεις, έφθασε στο σημείο να θέσει σε αμφιβολία τη γνησιότητα των αρχαιοτήτων που ισχυριζόταν ότι ανακάλυψε σε ανασκαφές στην Κύπρο και κουβαλούσε με πολυπληθείς φορτωτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στηρίζοντας σ’ αυτές ολόκληρη συγγραφική και μουσειολογική καριέρα.

2 cesnola life 202208.jpg

Ο W.A. Rogers ήταν όντως χαρισματικός εικονογράφος και γελοιογράφος. Διάσημος στα τέλη του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη με φανατικούς θαυμαστές και αναγνώστες που τον ανέμεναν κάθε Πέμπτη. Σκληρός στη γραμμή γελοιογράφος, με βαθύ γνωσιολογικό υπόβαθρο, σχολιάζει σε βάθος τα υπό κρίσιν γεγονότα.

3 cesnola life 202208.jpg

Ήταν αδύνατο να ξεφύγει από τη σχεδιαστική του γραφίδα ένας, κατά τη γνώμη του, αλεξιπτωτιστής στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Ένας πρόξενος διπλωμάτης, που κατέφθασε, συμφωνά με τον γελοιογράφο, με βαποριές κυπριακών αρχαιοτήτων για να παρελάσει ως ερευνητής και μουσειολόγος.

Γι’ αυτό σκληρά και σκωπτικά τον κρίνει και τον σατιρίζει ως πωλητή και αντιγραφέα αρχαιοτήτων…