Τουρισμός

#Instagrammable spots στο νησί όπου πρέπει να φωτογραφηθείς

Ακόμη κι αν δεν ταξιδέψεις κάπου αυτό το καλοκαίρι, έχεις πάντα την επιλογή να γυρίσεις το νησί και να ανανεώσεις το feed σου με εντυπωσιακές εικόνες

Κάθε φορά που ένα σημείο ενδιαφέροντος εμφανίζεται στο Instagram, σε ποστ αλλά και σε stories, οι χρήστες ρωτάνε γι’ αυτό, το ψάχνουν. Μία φωτογραφία σε ένα όμορφο τοπίο που εντυπωσιάζει τον θεατή γίνεται εύκολα viral και πολύ σύντομα όλοι θέλουν να φωτογραφηθούν εκεί. Αυτό είναι το λεγόμενο «#instagrammablespots». Και στην Κύπρο υπάρχουν πολλά. Εμείς μαζέψαμε μερικά από αυτά και σου τα παρουσιάζουμε. Γιατί ακόμα κι αν δεν ταξιδέψεις κάπου αυτό το καλοκαίρι, έχεις πάντα την επιλογή να γυρίσεις το νησί και να ανανεώσεις το feed σου με εντυπωσιακές εικόνες. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών μπορεί να βρίσκονται δίπλα σου, στη γειτονιά σου, και να μην το ξέρεις!

Τα πολύχρωμα σκαλιά της Λευκωσίας*

Ένα post στο Instagram ήταν αυτό που ώθησε κι εμάς να ψάξουμε γι' αυτά τα πολύχρωμα σκαλάκια και να μάθουμε την τοποθεσία τους! Πρόκειται για μία πολύχρωμη σκάλα που έκανε την εμφάνισή της στην Αγλαντζιά, στη Λευκωσία, τα οποία μάλιστα δημιούργησε ένας νεαρός καλλιτέχνης! Ένα εξαιρετικό έργο του καλλιτέχνη Αντρέα Νικολάου, μέλους της ομάδας του προγράμματος Young Cities, το οποίο έχει δημιουργηθεί στα σκαλιά της οδού Τριπόλεως του Δήμου Αγλαντζιάς. Ένα έργο το οποίο συναρπάζει με την ξεχωριστή σύνθεση χρωμάτων και τα ιδιαίτερα σχέδια! Ένα έργο που ομορφαίνει την πόλη και δίνει χρώμα στις βόλτες μας.

ΑΡΜΟΥ.jpg

Θέα που μαγεύει στην Άρμου

Σε πολλές περιοχές του νησιού μας έχουν δημιουργηθεί διάφορα σημεία θέας, τα οποία βρίσκονται κατ’ εξοχήν σε μεγάλο υψόμετρο και προσφέρουν απρόσκοπτη πανοραμική θέα της περιοχής. Ένα από αυτά θα απολαύσεις και στην Άρμου, το χωριό της επαρχίας Πάφου. Ένα χωριό που είναι κτισμένο στις πλαγιές του βουνού, σε ένα γραφικό και καταπράσινο περιβάλλον, σε υψόμετρο 340 μέτρων, και καταγράφει πανοραμική θέα από την Πέτρα του Ρωμιού μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων. Έτσι, το σημείο θέας σού προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην καταπράσινη κοιλάδα της Πάφου, μαγικά ηλιοβασιλέματα, όπως και στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Για να βρεις το σημείο θέας θα οδηγήσεις μέχρι το χωριό, ωστόσο δεν θα μπεις σ' αυτό από την κύρια είσοδο. 100 μέτρα πιο κάτω, στα αριστερά σου θα δεις τον παλιό δρόμο προς Επισκοπή και εκεί θα αντικρίσεις και το σημείο θέας. Το χωριό απέχει 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού και 156 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ.jpg

Δύο σημεία θέας στα Λεύκαρα

Οι διαδρομές στην ορεινή Κύπρο προσφέρουν πάντοτε την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ρεμβάσει και να απολαύσει από ψηλά το τοπίο. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της θέας ως βασικού στοιχείου αναψυχής, αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτήν την κατηγορία δασικής αναψυχής, το Τμήμα Δασών έχει επιλέξει αρκετές θέσεις, τις οποίες έχει διαμορφώσει κατάλληλα (με κιόσκια, καθίσματα, πληροφοριακό υλικό, χώρους στάθμευσης κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζουν άνετη και ασφαλή παραμονή στον χώρο και να αποτελούν έναν ευχάριστο σταθμό για τον ταξιδιώτη. Μάλιστα στο χωριό Λεύκαρα δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι θέασης, οι οποίοι ενισχύουν τη συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του αρχιτεκτονικού «θησαυρού» του χωριού. Τα δύο νέα σημεία θέας δημιουργήθηκαν στην περιοχή «Ακρόπολης» και κοντά στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και σίγουρα αξίζει να τα επισκεφθείς!

ΓΕΡΟΚΑΜΙΝΑ.jpg

«Γεροκαμίνα»: Από τις ωραιότερες στάσεις προς το Τρόοδος

Ένα από τα διάφορα σημεία θέας που δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Δασών και από τα ωραιότερα, θα συμπληρώναμε εμείς, είναι και το σημείο θέας «Γεροκαμίνας». Το σημείο αυτό βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Πλατρών-Τροόδους, σε υψόμετρο 1.470 μέτρων, δυτικά της κορυφής του Ολύμπου και δεσπόζει του Κρυού ποταμού και του κόλπου του Ακρωτηρίου. Το σημείο αναβαθμίστηκε μέσω του έργου Geostars. Απ’ εδώ μπορεί ο επισκέπτης να δει την Αλυκή Ακρωτηρίου, το ακρωτήριο “Γάτα”, το ακρωτήριο “Ζευγάρι”, το λιμάνι Λεμεσού, το φράγμα Κούρη, και μικρό μέρος της πόλης Λεμεσού. Το σημείο θέας βρίσκεται στη μεικτή ζώνη τραχείας και μαύρης πεύκης. Άλλα είδη που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης στην περιοχή είναι το κέδρο, η λατζιά, η σεκβόια, η αγριοδάφνη, το ρασιή, ο βάτος και η συσταριά. Το σημείο αυτό είναι από τις ωραιότερες στάσεις που μπορεί να κάνει κανείς καθ’ οδόν, από και προς το Τρόοδος. Γι' αυτό και αξίζει να το ανακαλύψεις!

διερωνα.jpg

Το τρίγωνο σπιτάκι στη Διερώνα

Σίγουρα έχεις δει άπειρες φωτογραφίες από αυτό το ξύλινο, τριγωνικό σπιτάκι! Θα το βρεις έξω από το χωριό Διερώνα, της επαρχίας Λεμεσού, 200 περίπου μέτρα πριν από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο δάσος και, όπως φαίνεται και απ’ τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, χαρίζει μια εκπληκτική θέα, ανάμεσα στα πεύκα και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

ΠΩΜΟΣ.jpg

#arazwpomos: Ηλιοβασίλεμα σαν λίγα!

Αυτά τα χρώματα, αυτή η φύση, αυτή η θάλασσα... και, κυρίως, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Οι ομορφιές του Πωμού είναι ατελείωτες και φέτος μπορείς να τις απολαύσεις κι από ψηλά, από ένα υπέροχο σημεία θέας, σαν κάδρο! Στην περιοχή Περβόλι, λοιπόν, στον Πωμό, θα δεις ένα μαγευτικό και συνάμα εντυπωσιακό σημείο θέας, όπου έχει τοποθετηθεί ένα παγκάκι, σαν ένα παράθυρο, όπου μπορείς να φωτογραφηθείς με φόντο την εξαιρετική θέα. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή του, #arazwpomos. Πάρε θέση στο υπέροχο παγκάκι που τοποθετήθηκε στον Πωμό και απόλαυσε πριβέ το ηλιοβασίλεμα, αγναντεύοντας από ψηλά την περιοχή.

ΓΗΠΕΔΟ.jpg

Ένα πολύχρωμο γήπεδο μπάσκετ στην πρωτεύουσα

Πιο εντυπωσιακό από ποτέ είναι σήμερα το γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Οδό Φιλίας, στην Αγλαντζιά, το οποίο ντύθηκε με πανέμορφα σχέδια και χρώματα, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας στον χώρο. Ένα πρωτοποριακό έργο τέχνης – Mural του Graphic/Visual designer Στέλιου Παπαγεωργίου, έντυσε στην κυριολεξία με εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια το γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Οδό Φιλίας. Ο Στέλιος Παπαγεωργίου είναι αφοσιωμένος στον χώρο της γραφιστικής, του street art, του graffiti, αλλά και της φωτογραφίας και, ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Young Cities» και της δράσης «Καλλιτεχνικές Δημιουργίες στον Δήμο Αγλαντζιάς», με χορηγία της National Betting Authority – Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και του Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus, δημιούργησε το εντυπωσιακό έργο.

ΜΑΡΙΝΑ.jpg

Η πιο instagrammable μαρίνα της Κύπρου!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσφατη διεθνής έρευνα δείχνει τη Λεμεσό ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραθαλάσσιες πόλεις του κόσμου. Αλλά δεν μένει εκεί. Η comparethemarket.com αποκαλύπτει τις 10 πιο Instagrammed μαρίνες σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες μάλιστα βρίσκεται και η μαρίνα της Λεμεσού, η οποία φιγουράρει στην 6η θέση της εν λόγω λίστας. Πιο συγκεκριμένα, στο Compare the Market, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε να βγάζουμε φωτογραφίες από τα ταξίδια μας, αλλά υποδεικνύουν πού μπορείτε να βρείτε τις πιο ελκυστικές προκυμαίες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα hashtag του Instagram, καταφέρανε να κατατάξουν τα καλύτερα θέρετρα μαρίνας σε όλον τον κόσμο.

δεντροσπιτο.jpg

Το δεντρόσπιτο στο Καμπί

Στο Καμπί του Φαρμακά υπάρχει ένα πανέμορφο δεντρόσπιτο, που κλέβει τις εντυπώσεις. Κοντά στον ποταμό, κάποτε κάποιοι νεαροί κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν με ξύλα ένα μικρό σπιτάκι πάνω στο δέντρο. Με το πέρασμα του καιρού, όμως, αυτό καταστράφηκε και σήμερα έχει ανακαινιστεί με τη βοήθεια κάποιων κονδυλίων της Ε.Ε., του Κέντρου Νεότητας του χωριού και του Συνδέσμου Αποδήμων. Για να φτάσεις στο σημείο θα πρέπει πρώτα να κάνεις μια πανέμορφη διαδρομή, η οποία αποτελείται από μικρά μονοπατάκια και γέφυρες.

αεροπλανο.jpg

Το εγκαταλειμμένο αεροπλάνο στο Τσέρι

Στο Τσέρι, στη Λευκωσία, πίσω από τη φάρμα Λαπάτσα και ανάμεσα σε ατέλειωτες ξηρές εκτάσεις, θα βρεις ένα εγκαταλελειμμένο αεροπλάνο, ό,τι πρέπει για φωτογραφίες. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Έτσι, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το μικρό επιβατικό αεροσκάφος “Piper” τύπου PA-23-250 Aztec, κατασκευής του 1971, ανήκε κάποτε στην αεροπορική βάση της Λακατάμειας, όπου και παρέμεινε μέχρι που εκκενώθηκε και εγκαταλείφθηκε η βάση, και έπειτα των όρχεων των όρχεων το μετέφεραν στη σημερινή του τοποθεσία.

*Κεντρική φωτογραφία.