Αναλύσεις

160 καταγεγραμμένοι θάνατοι από υπερβολική δόση στην Κύπρο

Με λιλά χρώμα θα φωτιστεί σήμερα το βράδυ η Πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά με χρώμα λιλά την Πλατεία Ελευθερίας, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για όσους συνανθρώπους μας έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ουσιών και εις αναγνώριση της οδύνης που βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι τους. Στην Πλατεία Ελευθερίας θα παρευρεθούν το βράδυ, μεταξύ 19:00- 21:30, Λειτουργοί της κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης “CareZone” και της ΑΑΕΚ για να ενημερώσουν το κοινό για το θέμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2022), εκτιμάται ότι το 2020 σημειώθηκαν στην Ε.Ε τουλάχιστον 5,800 θάνατοι από υπερβολική δόση ουσιών. Οι περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με την πολλαπλή χρήση ουσιών, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με το συνδυασμό παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, φαρμάκων και αλκοόλ. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ, από το 2004, όταν ξεκίνησε η καταγραφή του δείκτη, έχουν καταγραφεί 160 θάνατοι οι οποίοι οφείλονται σε υπερβολική δόση ουσιών. Το 2021 σημειώθηκαν 10 θάνατοι, οι οποίοι είχαν ως ανιχνευόμενη ουσία τα οπιοειδή σε ποσοστό 75% από αυτούς.

«Τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών επικεντρώνονται κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών σε θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και κατά την επανένταξη στην κοινότητα και στην προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών. Παράλληλα, η ΑΑΕΚ εργάζεται για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης, η οποία ενεργεί ως ανταγωνιστής των οπιοειδών και να παρέχει εκπαίδευση, τόσο στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, όσο και στους χρήστες οπιοειδών και της οικογένειας τους για την ορθή χρήση της. Ο στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση είναι όπως πάντοτε η ευαισθητοποίηση του κοινού, η πρόληψη του φαινομένου, αλλά και η μείωση του στίγματος του θανάτου που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης. Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν», καταλήγει.

AAEK-August-1200x675-01 (1).png