Διεθνή

Προκαλώντας το δράκο στα στενά της Ταϊβάν

Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας – Αφορμή η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής στο νησί της Ταϊβάν - Δεν κρύβει τον εκνευρισμό της η Κίνα – «Σιδερόφρακτη» η στήριξη των Η.Π.Α. δηλώνει η Ν.Πελόσι – Συνδέει το ζήτημα της Ταϊβάν με τo Κυπριακό η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο

Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή της νότιας κινεζικής θάλασσας. Η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊβάν ρίχνει λάδι στην ήδη εύφλεκτη σχέση, μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Η κρίση έχει τόσο ιστορικό, όσο και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά να πούμε πώς, με το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, την ήττα του Τσανγκ Κάι-σεκ από τους κουμουνιστές και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάο Τσετούνγκ, ο πρώτος εγκατέλειψε την ηπειρωτική Κίνα και διέφυγε στην Ταϊβάν. Για μερικές δεκαετίες η διεθνής κοινότητα αναγνώριζε την Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας) ως την νόμιμη κυβέρνηση. Η έδρα της Κίνας στον Ο.Η.Ε. δόθηκε στο Πεκίνο μόλις το 1971 ενώ, το 1979, η Ουάσιγκτον διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι για να αναγνωρίσει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Συνεπώς, πρόκειται για μια ιδιόμορφη περίπτωση ενός κράτους που χάνει την “de jure” αναγνώρισή του από την διεθνή κοινότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πεκίνο στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μιας Κίνας», να θεωρεί την Ταϊβάν 21η επαρχία της ενώ, η Ταϊβάν θεωρεί πως όντως υπάρχει μόνο μία Κίνα, της οποίας όμως, η νόμιμη κυβέρνηση έχει ως έδρα της την Ταϊπέι. Θεωρεί παράνομη και κατοχική την κυβέρνηση στο Πεκίνο. Σε κάθε περίπτωση αυτό το εκρηκτικό μείγμα σε συνδυασμό με το ρευστό σκηνικό, που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της κρίσης.

Σκηνικό πολέμου

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα πραγματοποιήσει «στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» με πραγματικά πυρά περιμετρικά της Ταϊβάν, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τα παράλια του νησιού. Οι ασκήσεις τις Κίνας ισοδυναμούν με θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό δηλώνει επίσημα η Ταϊβάν, την ώρα που τα στρατεύματά της έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Στην περιοχή υπάρχει και αμερικανική παρουσία με τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, USS Ronald Reagan, USS Tripoli και το αντιτορπιλικό USS Higgins που βρίσκονται στην θάλασσα της Ιαπωνίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής της με την αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε πως, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε την ικανότητα αυτοάμυνας της Ταϊβάν. Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της και θα καταστήσουμε τη χώρα βασική σταθεροποιητική δύναμη για την περιφερειακή ασφάλεια, διασφαλίζοντας έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδό-Ειρηνικό».

Η Κίνα, βέβαια, εμμένει στη θέση πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας και η επίσκεψη της κ.Πελόσι στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις ταϊβανικές δυνάμεις αυτονομιστών. Αποτελεί μάλιστα, κατάφορη παραβίαση των αμερικανικών δεσμεύσεων στο δόγμα της «Μιας Κίνας». Ο Υπουργός εξωτερικών της χώρας σε αυστηρό ύφος έστειλε σαφείς προειδοποίηση προς τις Η.Π.Α, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη «μια απροκάλυπτη φάρσα». Όπως είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας υπό το πρόσχημα της λεγόμενης "δημοκρατίας”. Όσοι παίζουν με τη φωτιά, δεν θα έχουν καλό τέλος και όσοι προσβάλλουν την Κίνα, θα τιμωρηθούν».

Η δέσμευση στην ασφάλεια της Ταιβάν από τις Η.Π.Α είναι «σιδερόφρακτη». Αυτό ήταν το μήνυμα της αμερικανίδας πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Ν.Πελόσι δεν παρέλειψε να αφήσει υπονοούμενα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των ανθρώπων στην Κίνα. Όπως είπε, «η επίδειξη μιας δημοκρατίας που έχει εξελιχθεί, δείχνει την ισχυρή αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην ηπειρωτική Κίνα, δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ κάτω από το δόγμα μια χώρα, δύο συστήματα».

Αντιδράσεις

Η επίσκεψη της Νάνσυ Πελόσι στην Ταϊβάν έφερε σωρεία αντιδράσεων διεθνώς. Η Ρωσία, η οποία μετά τις δυτικές κυρώσεις έπεσε στην κινεζική αγκαλιά, κάνει λόγο για προσπάθειες αποσταθεροποίησης, όπως τις χαρακτηρίζει από τις Η.Π.Α. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί πως οι Η.Π.Α προκαλούν τη Κίνα. «Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση ,σχεδόν από το πουθενά, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Νότια Κορέα κάλεσε σήμερα σε διάλογο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα. Η Βόρειος Κορέα του Κίμ Γιονγκ Ούν, καταδίκασε την επίσκεψη της Πελόζι ως ωμή παρέμβαση στα θέματα άλλων κρατών.

Συνδέει Ταϊβάν με Κυπριακό η Πρεσβεία της Κίνας

Με ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, θέλησε άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση της χώρας της για την επίσκεψη της αμερικανίδας Προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν. Θέση του Πεκίνου είναι πως, αυτές οι ενέργειες είναι απερίσκεπτες και πως οποιαδήποτε αντίμετρα αποφασισθούν θα είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Πρεσβεία της Κίνας συνδέει το ζήτημα της Κύπρου με αυτό της Ταϊβάν λέγοντας πως τόσο στην περίπτωση της Κύπρου όσο και της Ταϊβάν η εξωτερική παρέμβαση στην διευθέτηση του ζητήματος υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Ταϊβανοποίηση του Κυπριακού

Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος της ταϊβανοποίησης του κυπριακού ζητήματος για να τονισθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, ωστόσο ο όρος δεν χαρακτηρίζει την περίπτωση της Κύπρου. Ο όρος αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος έχει απωλέσει την διεθνή του αναγνώριση συνεχίζει όμως, να αναπτύσσει και να έχει σχέσεις με άλλα κράτη όπως για παράδειγμα σε εμπορικούς τομείς. Τονίζεται ωστόσο ότι, δεν έχει το συστατικό στοιχείο της διεθνούς αναγνώρισης ως κράτος. Στην περίπτωση της Κύπρου έχουμε θέμα εισβολής και παράνομης κατοχής εδαφών και όχι απώλεια της διεθνούς αναγνώρισης του κράτους.