Τουρισμός

Τα «μυστικά» μονοπάτια της Κύπρου

Οκτώ επιλογές για hiking στην κυπριακή φύση

Καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο παραλία και βουτιές. Οι επιλογές για να «ξεφύγουμε» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας στην χώρα μας είναι απεριόριστες με κάποιες από αυτές να αποτελούν μια καλή αφορμή για να έρθουμε κοντά στη φύση και να γνωρίσουμε καλύτερα το νησί μας. Όπως για παράδειγμα τα μονοπάτια της κυπριακής φύσης!

Μονοπάτι Χρυσόβρυση.jpg

Μονοπάτι Χρυσόβρυση

Το μονοπάτι της Χρυσόβρυσης είναι γραμμικό και η αφετηρία του βρίσκεται στο Δρόμο Καρβουνά - Τροόδους, σε απόσταση 300 μέτρων από την Πηγή Χρυσόβρυση. Σχεδόν ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, που χαρακτηρίζεται ως περιοχή Natura 2000. Τα τελευταία 300 μέτρα της διαδρομής αποτελούνται από χωματόδρομο, ο οποίος χρησιμοποιείτο παλαιοτέρα από τους κάτοικους του Αμιάντου για τις γεωργικές εργασίες τους. Κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να δείτε υπερβασικά πλουτώνια πετρώματα, που ανήκουν στο Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους.

Μονοπάτι Αταλάντη*

Το μονοπάτι είναι κυκλικό, ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1.700 – 1.750 μ., ενώ διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες Μαύρης Πεύκης και Αόρατου του Τροόδους. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε και ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα «Αόρατου», ηλικίας 800 χρόνων

Το μονοπάτι, μετά από 9 χλμ. τελειώνει στον δρόμο Τροόδους-Προδρόμου. Για να συνεχίσει κάποιος τη διαδρομή, πρέπει να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο και έπειτα να περπατήσει περίπου 200 μ. στον δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί, υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα, η οποία δείχνει την κατεύθυνση του μονοπατιού.

Μονοπάτι της Φύσης Αγία Ειρήνη – Λημέρια.jpg

Μονοπάτι της Φύσης Αγία Ειρήνη - Λημέρια

Η εν λόγω διαδρομή διασχίζει πυκνή δασώδη βλάστηση, προσφέροντας υπέροχη θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου αλλά και την ευκαιρία να επισκεφθείτε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. την περίοδο του αντιαποικιακού Αγώνα 1955-1959.

Διασχίζοντας το μονοπάτι έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την τραχεία πεύκης, καθώς και αλλά είδη χλωρίδας, όπως είναι η «λατζιά», η «ανδρουκλιά», η «τρεμιθιά», η «σπατζιά», το «θυμάρι», τη «ξυσταρκά» και η «ψυλλίνα»!

5 ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Τα Μονοπάτια της φύσης αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε να περιηγηθείτε σε αυτά, θα αποζημιωθείτε από την ομορφιά και την ποικιλομορφία της φύσης!

Μονοπάτι Τα Τεισιά της Μαδαρής.jpg

  • Μονοπάτι της φύσης, Τα Τεισιά της Μαδαρής

Το μονοπάτι διέρχεται διά μέσου περιοχής με ενδιαφέρουσα γεωλογία. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν πανύψηλοι και εντυπωσιακοί γκρεμοί, ενώ προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας και τον Κόλπο της Μόρφου. Aρχίζοντας από την αφετηρία κοντά στο πυροφυλάκιο, η διαδρομή είναι στενή αφού έχει κυριολεκτικά σκαφτεί επάνω στον σκληρό διαβασικό βράχο, ωστόσο, μετά τα 200 μέτρα γίνεται ομαλή.

Μονοπάτι της φυσης Μαδάρη – Σελλάδι του Καραμανλή.jpg

  • Μονοπάτι της φύσης, Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια

Το εν λόγω μονοπάτι σού προσφέρει υπέροχη θέα και μέρος του περνά μέσα από δάσος, το οποίο περιτριγυρίζεται με πεύκα, ενώ παράλληλα προσφέρει εκπληκτική θέα προς την κοντινότερη κοιλάδα.

Μονοπάτι της φύσης Σελλάδι του Καραμανλή – Καννάβια.jpg

  • Μονοπάτι της φύσης, Μνήματα των Πισκόπων

Το μονοπάτι έχει πάρει το όνομά του από την τοποθεσία «Μνήματα των Πισκόπων», σημείο όπου τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου σφαγιάστηκαν από τους Καραμάνους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η όλη διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, που είναι μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Μάλιστα, περνά μέσα από πυκνές συστάδες μαύρου πεύκου αλλά και κατά μήκος του γκρεμού, προσφέροντας απολαυστικές εικόνες από τον ποταμό του Χρωμίου, την Κοιλάδα Σολέας και τον Κόλπο Μόρφου.

Μονοπάτι της φύσης, Μνήματα των Πισκόπων.jpg

  • Μονοπάτι της φύσης, Λούματα των Αετών

Διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά κι ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα του Αετούς.

  • Μονοπάτι της φύσης, Καληδόνια

Το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Περνά από τον Καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

*Κεντρική φωτογραφία.