Το γεφύρι της Άρτας στο… Μιτσερό

Μετεγκατάσταση ασφαλτικών εργοστασίων: Εν αναμονή της συνάντησης υπό τον ΠτΔ στις 25 Αυγούστου και του διατάγματος αναστολής της πολεοδομικής άδειας

Σαν το γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν, μοιάζουν οι προσπάθειες για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου στο Μιτσερό.

Εδώ και δύο χρόνια το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την μετακίνηση των εργοστασίων, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε κάποια ουσιαστική κίνηση. Πρόκειται φυσικά για ιστορία που κρατάει χρόνια και όπως φαίνεται θα κρατήσει ακόμα καιρό...

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την προγραμματισμένη για τις 25 Αυγούστου συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και οι αντιπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής Μιτσερού. «Ήταν επιδίωξή μας να συναντηθούμε και να μιλήσουμε απ’ ευθείας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος πιστεύουμε πως θα καταλάβει το δίκαιο αίτημά μας για μη εγκατάσταση των εργοστασίων στην περιοχή μας και θα πράξει αναλόγως», ανέφερε στη Σημερινή ο κοινοτάρχης Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου.

Παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχής Μιτσερού σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, αναμένουν και το διάταγμα αναστολής πολεοδομικής άδειας του εργοστασίου, από το Διοικητικό Δικαστήριο. Διάταγμα το οποίο αν εκδοθεί θα έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης –η δικαστική διαδικασία ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου- που αφορά την πολεοδομική άδεια την οποία προσέλαβε η κοινότητα Μιτσερού υποστηρίζοντας πως… «μπάζει νερά».

Εντωμεταξύ, από την μεριά τους οι κάτοικοι στην περιοχή Ιδαλίου, βλέπουν με αγωνία τις εξελίξεις και ανησυχούν πως τελικά τα εργοστάσια δεν θα μετακινηθούν από την περιοχή τους, τουλάχιστον εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί.

Το «επίδικο» και το ιστορικό της υπόθεσης

Το «επίδικο» της όλης υπόθεσης είναι η μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου, από την περιοχή Ιδαλίου, στην περιοχή Μιτσερού. Από τη μία οι κάτοικοι στην περιοχή Ιδαλίου κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν απ’ την περιοχή τους τα εργοστάσια και οι κάτοικοι στην περιοχή Μιτσερού κάνουν ότι μπορούν για να μην μετεγκατασταθούν τα εργοστάσια αυτά στα μέρη τους, όπως εξάλλου έχει αποφασιστεί αρμοδίως.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και από πιέσεις των κατοίκων του Ιδαλίου, όρισε τον Οκτώβριο του 2019 διυπουργική επιτροπή η οποία εξέτασε ενδελεχώς το όλο ζήτημα. Η επιτροπή αυτή με τα συμπεράσματά της οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Ιουλίου του 2020, στο να λάβει την οριστική απόφαση -στη βάση περιβαλλοντικών κριτηρίων-, για μετακίνηση των τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή Ιδαλίου.

Η επιτροπή διαπίστωσε μεταξύ άλλων πως όταν εγκαταστάθηκαν στο Δάλι τα εργοστάσια, δεν έγινε καμία μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων περιβάλλοντος, επειδή δεν υπήρχε κάποιo νομοθετικό πλαίσιο που να το προνοεί.

Αντιθέτως το νέο πλαίσιο το οποίο ενέκρινε η Βουλή, βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις και αδειοδοτείται η λειτουργία εργοστασίων αυτού του τύπου, προνοεί πλέον να πληρούνται ένα σύνολο κριτηρίων σχετικών με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από το Υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζουν ότι βάσει μελετών τα κριτήρια αυτά πληρούνται στην περίπτωση του Μιτσερού και ότι, «πέραν πάσης αμφιβολίας, η λειτουργία της μονάδας αυτής με τους αυστηρούς όρους που τίθενται, δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων».

Δεν τους πιστεύουν

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τις επικλήσεις σε μελέτες και έρευνες από μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπηρεσιών, οι κάτοικοι του Μιτσερού και των γύρω κοινοτήτων δεν φαίνεται να πείθονται. Με τις προχθεσινές τους δυναμικές κινητοποιήσεις –στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν και οι κοινοτάρχες του Μιτσερού και της Αγροκηπιάς-, πέτυχαν σε πρώτη φάση να αναστείλουν τις εργασίες μετεγκατάστασης των εργοστασίων στην περιοχή τους. Παράλληλα οι κοινότητες στην περιοχή του Μιτσερού, ευελπιστούν πως το Διοικητικό Δικαστήριο θα εκδώσει διάταγμα αναστολής ισχύος της πολεοδομικής άδειας, κάτι που θα «παγώσει» την μετεγκατάσταση των εργοστασιών στη περιοχή τουλάχιστον μέχρι το Δικαστήριο να αποφασίσει για το ορθόν της πολεοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί. Σημειώνεται πως η σχετική Δικαστική Διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου.

Η τροπή που λαμβάνει η όλη υπόθεση, όπως προαναφέρεται, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής Ιδαλίου οι οποίοι βλέπουν ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι τελικά η μετακίνηση των εργοστασίων, τουλάχιστον στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Πάντως μέχρι την 25η Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν αναμένεται να συμβεί κάποια σημαντική εξέλιξη. Από τη μεριά του ο κοινοτάρχης Μιτσερού πάντως, ανέφερε στη "Σημερινή" πως «θα συνεχίσουμε την διακριτική παρακολούθηση της περιοχής που προτίθενται να εγκαταστήσουν το εργοστάσιο και αν διαπιστώσουμε κινήσεις που πρέπει να αποτρέψουμε, τότε θα κάνουμε ότι χρειάζεται».