Οι εφευρέσεις στην εποχή μας

Με την εποχή του κορωνοϊού οι περισσότερες δραστηριότητες στη ζωή μας ελαττώθηκαν. Είναι λοιπόν πρόοδος οι εφευρέσεις που υπάρχουν σε διάφορους τομείς στις χώρες της Ευρώπης και αλλαχού. Γιατί η πρόοδος στην τεχνολογία είναι μια πολύ καλή ένδειξη της οικονομικής προόδου και επιπέδου μιας χώρας.

Από μια έρευνα που έγινε, φαίνεται ότι η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα σε καταθέσεις προνομίων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη το 2021 σε αναλογία με τον αριθμό κατοίκων της κάθε χώρας.

Οι καταθέσεις γίνονται στο ευρωπαϊκό γραφείο ευρεσιτεχνιών. Οι εφευρέσεις είναι σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, οι τεχνολογίες στην ιατρική, στα φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά. Από την έρευνα που έγινε (βλ. Ivan Radja, “La Suisse est championne des demandes de brerets”, La Tribune de Geneve, 6 avril, 2022) φαίνεται ότι η πρώτη χώρα σε εφευρέσεις στην Ευρώπη ήταν η Ελβετία και ακολουθούν η Σουηδία και η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και η Ιρλανδία. Είναι ενθαρρυντικό, γιατί σε εποχή κορωνοϊού έχομε πρόοδο στις εφευρέσεις. Στην Ελβετία τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν μια δεσπόζουσα θέση.

Πρέπει να λεχθεί βέβαια ότι ορισμένες εφευρέσεις, παρόλο που κατατίθενται στην Ευρώπη μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα.

Όσον αφορά τη δική μας χώρα, είναι κρίμα, γιατί η επίδοσή μας σ’ αυτόν τον ζωτικό τομέα είναι χαμηλή. Από την επαγγελματική μου δραστηριότητα βλέπω, εν τούτοις, ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι συμπατριώτες μας σε διάφορους κλάδους, πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν τα μέσα για επεξεργασία των εφευρέσεών τους.

Είναι καιρός τα πανεπιστήμια και τα διάφορα κέντρα ερευνών μας να εντατικοποιήσουν τη δουλειά τους, ούτως ώστε η χώρα μας να προοδεύσει και σ’ αυτόν τον σημαντικό κλάδο.