Αναλύσεις

Οι κάμερες θα μας… σώσουν

Ήρθαν για να μείνουν, λέει ο Καρούσος – Μπορεί να υπήρξαν προβλήματα, αλλά οι κάμερες αυξάνονται, με την ελπίδα να λειτουργήσουν καταλυτικά για την πρόληψη που ψάχνουμε εδώ και χρόνια

Μπορεί να υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα πρόστιμα, με τις ρυθμίσεις των καμερών, με το ποιος φωτογραφίζεται και ποιος όχι, αλλά αυτά δεν φαίνεται να στέκονται εμπόδιο μπροστά στον μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη συμμόρφωσή μας απέναντι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η αυξημένη πάντως «συλλογή» προστίμων, δεν φαίνεται να δείχνει κάποια συμμόρφωση, ίσως περισσότερα νεύρα και ταλαιπωρία στους οδηγούς, που καλούνται να παραλάβουν τα πρόστιμά τους από το ταχυδρομείο. Ωστόσο, ο Υπουργός Μεταφορών δηλώνει ότι το σύστημα δουλεύει και πως αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της πρόληψης και όχι υπέρ της αλόγιστης καταγγελίας των παραβατών.

Κάμερες σε επικίνδυνα σημεία

Μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα των καμερών που στήθηκαν σε διάφορα μέρη κατόπιν μελέτης και επιλογής των πιο «επικίνδυνων» σημείων, όπου παρατηρούνται πιο συχνές παραβάσεις ή τροχαία ατυχήματα. Διάφορα προβλήματα παρατηρήθηκαν με την εφαρμογή τους, που όμως δεν πτόησαν τους αρμοδίους από το να βρουν τις λύσεις τους και να προχωρήσουν απρόσκοπτα μετά την πιλοτική φάση, στην α’ φάση, κατά την οποία θα εγκατασταθούν ακόμη 20 σταθερές κάμερες και 16 κινητές. Ακολούθως, κατά τη β’ φάση θα εγκατασταθούν ακόμη 66 σταθερές κάμερες και στο σύνολό τους θα φτάσουν τις 90 σταθερές και 20 κινητές, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Διευθυντής Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου. «Θα εγκατασταθούν 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία και 20 κινητές, οι οποίες θα βρίσκονται πάνω σε τρίποδα εκτός οχήματος ή μέσα σε όχημα».

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει αυτόματα και καταγράφει τις παραβιάσεις της γραμμής στάσης στις διασταυρώσεις, του κόκκινου στα φώτα τροχαίας και της ταχύτητας. Επιπρόσθετα, κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παραβίασης, μέσω των φωτογραφιών, εντοπίζονται και καταγγέλλονται παραβιάσεις, όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Εργαλείο για συμμόρφωση

Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία αστυνόμευσης, δημιουργίας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς και ορθής χρήσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θεωρεί ότι η μετάβαση από την πιλοτική στην επόμενη φάση του μέτρου αποτελεί ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων. Ειδικότερα, σε σημεία του οδικού δικτύου τα οποία κρίνεται ότι χρήζουν αυξημένης αστυνόμευσης.

Ο ίδιος ο Υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σκοπός της ύπαρξης των καμερών είναι η πρόληψη και όχι η καταγγελία των οδηγών. Με τις κάμερες, όπως δήλωσε, ο κάθε οδηγός γνωρίζει πως, σε σημεία επικίνδυνα, ο δρόμος αστυνομεύεται και πρέπει να είναι προσεκτικός. «Σκοπός μας δεν είναι τα εξώδικα. Το ζήτημα είναι να λειτουργούμε προληπτικά».

Η μέχρι τώρα καταγραφή των παραβιάσεων φανερώνει την πρόκληση του Υπουργείου να αλλάξει την οδική συμπεριφορά των πολιτών του τόπου. Περισσότερα από 65.000 εξώδικα «κόπηκαν» για διάφορες παραβιάσεις, με κύριες αυτές του κόκκινου φαναριού και της άσπρης γραμμής.

Μέσα στο ’23 σε όλες τις πόλεις

Οι επόμενες κάμερες θα ενισχύσουν την επαρχία Λευκωσίας και την επαρχία Λεμεσού. Ωστόσο, μέσα στο 2023 θα τοποθετηθούν και στις υπόλοιπες επαρχίες. Σε Πάφο και Λάρνακα θα υπάρχουν κάμερες σε 14 σημεία, ενώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου θα υπάρχουν κινητές κάμερες μόνο. Στο υπεραστικό δίκτυο θα λειτουργούν 12 κάμερες. Το πού θα εγκατασταθούν οι κάμερες είναι θέμα που αποφασίζει η αστυνομία, όπως εξήγησε ο κ. Μάρκου. «Είναι τα σημεία όπου υπάρχουν αρκετές οδικές συγκρούσεις, με σκοπό τη μείωσή τους».

Προς το παρόν αναμένονται στη Λευκωσία στη διασταύρωση των οδών Τροόδους με Κωνσταντινουπόλεως, στη διασταύρωση των οδών Σπύρου Κυπριανού με Διγενή Ακρίτα και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στη διασταύρωση των οδών Αρχιεπισκόπου Κυπριανού με Αρμενίας και στην οδό Προδρόμου.

Στη Λεμεσό οι νέες κάμερες αναμένονται στη διασταύρωση των λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Νίκου Παττίχη, και στη διασταύρωση των οδών Αγίας Φυλάξεως με Γλάδστωνος.