Παραπολιτικά

Απομάκρυνση από τη Μέρκελ;

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται πως άρχισε να συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι ο Ερντογάν μετατρέπεται σε ένα (κακέκτυπο, ίσως) αντίγραφο του Αδόλφου Χίτλερ. Η Μέρκελ κάλυπτε, επί μακρά σειρά ετών, την επιθετική συμπεριφορά του Τούρκου ισλαμοφασίστα και στεκόταν ακλόνητο εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόπειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Η στάση αυτή της Γερμανίδας «σιδηράς κυρίας» ενθάρρυνε τον Ερντογάν να προωθεί τις αναθεωρητικές του πολιτικές και τον νεο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό του σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών.

Ξαφνικά, κάτι άλλαξε ευχάριστα στη γερμανική στάση, με την αλλαγή ηγεσίας στο Βερολίνο. Τον νέον αέρα μετέφερε, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις της στην Αθήνα και την Άγκυρα, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ. «Τα ελληνικά νησιά είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε, αναφερόμενη στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της Άγκυρας, της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η δημόσια αντιπαράθεση της κ. Μπέρμποκ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες τους. Ενοχλημένος, αλλά και αμήχανος, από τις αναφορές Μπέρμποκ στα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου επαναλάμβανε, δίκην παπαγάλου, ότι η Γερμανία παρασύρθηκε από την «προπαγάνδα» της Ελλάδας και της Κύπρου, ρίχνοντας και τις σπόντες του προς τη Γερμανίδα ομόλογό του, με «νοσταλγικές» αναφορές στη Μέρκελ, ότι επί εποχής της η Γερμανία ήταν «αμερόληπτη» και «έντιμος διαμεσολαβητής».

Δεν έχουμε, βεβαίως, ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξει δραματικά η γερμανική στάση έναντι της Τουρκίας, αφού διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και βρίσκεται στη μέση και η πολυπληθής τουρκική κοινότητα στη Γερμανία. Όμως, η ξεκάθαρη θέση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η αναφορά της κ. Μπέρμποκ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ενθαρρυντικές.

Από εκεί και πέρα, παρά τα ευχάριστα λόγια της κ. Μπέρμποκ, δύο είναι τα σημαντικά θέματα που θα κρίνουν στην πράξη τη γερμανική στάση. Το ένα είναι η παραχώρηση ή μη των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία και το άλλο η γερμανική συγκατάθεση σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Για να δούμε αν η «Πράσινη» Μπέρμποκ θα υπερβεί τις... κόκκινες γραμμές της Μέρκελ.

ΜΠΟΞΕΡ