Αναλύσεις

Η εθνική ασφάλεια της Κύπρου σε κίνδυνο

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το θέμα της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής νέου προέδρου της ΚΔ, αφού αυτό σχετίζεται με την επιβίωσή μας, που αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας

Με τον όρον εθνική ασφάλεια εννοούμε την απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με την χρήση της εθνικής ισχύος του, που περιλαμβάνει την Διπλωματική, Πληροφοριακή, Στρατιωτική και Οικονομική ισχύ (DIME).

Η εθνική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω:

– Της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και

– Της αποδυναμωμένης εθνικής ισχύος της ΚΔ στούς τομείς της στρατιωτικής, διπλωματικής και πληροφοριακής ικανότητάς της.

Τουρκική απειλή: Η Τουρκία υλοποιεί επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου με στόχο τον έλεγχο όλης της νήσου βάσει μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, σχέδιο επανάκτησης Κύπρου), που πηγάζει από τον ιερό όρκο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1920, για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την εισβολή του 1974 πέτυχε την κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου και την πλήρη τουρκοποίηση/ισλαμοποίησή του. Ακολούθησε και στην Κύπρο τον δοκιμασμένο φρικτό μηχανισμό κατατρομοκράτησης και εξόντωσης άοπλων πληθυσμών (Αρμένιοι, Έλληνες Μικράς Ασίας κ.ά.)με πράξεις βίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έμειναν ατιμώρητα. Στα κατεχόμενα εδάφη μας προέβη σε εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου που πλειοψηφούσε συντριπτικά, αρπαγή των περιουσιών του, καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, αλλαγή ελληνικών τοπονυμίων, μαζικές εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων, βιασμούς, εποικισμό, εμφύτευση τζαμιών κ.ά. Το ίδιο απεργάζεται για τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία:

Ενίσχυσε τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) με σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα: γερμανικά άρματα Λέοπαρντ 2Α4, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, drones κ.ά. Οι ΤΔΚ επιπέδου σώματος στρατού έχουν επιθετική διάταξη, διτηρούνται επί μισόν αιώνα στην Κύπρο και εξυπηρετούν την τουρκική στρατηγική του εξαναγκασμού. Δηλαδή, με την απειλή χρήσης ισχύος, να αναγκάσει τους Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να αποκλείεται και η στρατιωτική δράση των ΤΔΚ, αν η Τουρκία δεν πετύχει τον στόχο της μέσω της διπλωματικής οδού.

Εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεκδικεί παράνομα μεγάλο τμήμα της, προς αρπαγή των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ΚΔ με την χρήση της ναυτικής ισχύος της και την ενίσχυση του στόλου των ερευνιτικών σκαφών και γεωτρυπάνων της.

Άρχισε τον εποικισμό της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, κατά παράβαση ψηφισμάτων του ΣΑ/ΗΕ (550/84, 789/92) και προπαρασκευές για κατασκευή αεροναυτικής βάσης στην περιοχή Λευκονοίκου – Μπογαζίου - Τρικώμου προς ενίσχυση του ρόλου της στην Αν. Μεσόγειο.

Αλλοιώνει συστηματικά τη δημογραφική σύνθεση των ελευθέρων περιοχών, με την παράνομη προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών από την Γραμμή Καταπαύσεως του πυρός (ΓΚΠ) και τις ακτές, προς εξυπηρέτηση του στόχου της για άλωση και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

Εγκατέλειψε τη λύση ΔΔΟ (συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας) στο Κυπριακό, την οποία η ίδια επέβαλε, και υποστηρίζει λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο της για έλεγχο όλης της Κύπρου.

Στρατιωτική Ικανότητα ΚΔ: Η παρατεταμένη επι μία εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν) συμπίεση των προϋπολογισμών για την άμυνα από τις κυβερνήσεις της ΚΔ επηρέασε αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων της, αγοράς νέων, καθώς και απόκτησης από το πολεμικό ναυτικό (ΠΝ) και πολεμική αεροπορία (ΠΑ) της δυνατοτήτων που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και η ανάγκη αναζωογόνησης του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου - Ελλάδας και σύναψης αμυντικών συμμαχιών. Είναι απαραίτητο οι αμυντικές δαπάνες της ΚΔ να αυξηθούν στο ποσοστό 3% επί του ΑΕΠ και να ενισχυθεί επειγόντως η ΕΦ, όπως έπραξε τελευταίως η Ελλάδα για τις ΕΔ της, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Τον τελευταίο χρόνο γίνονται θετικά βήματα στον τομέα αυτό από την ΚΔ, αλλά απαιτούνται να γίνουν πολλά ακόμα προς κάλυψη των μεγάλων αναγκών .

Διπλωματική Ικανότητα ΚΔ: Ο εγκλωβισμός της ΚΔ στην υποστήριξη επί μισόν αιώνα σχεδόν της λύσης ΔΔΟ για το Κυπριακό, που επέβαλαν η Τουρκία και η Βρετανία (με εισήγηση της τελευταίας περιλήφθηκε και στο ψήφισμα 649/1990 του ΣΑ/ΟΗΕ), αποδυνάμωσε την διπλωματική ικανότητά της να απαιτεί τερματισμό της τουρκικής κατοχής, αφού η ΔΔΟ νομιμοποιεί την διχοτόμιση που επέβαλε βίαια η Τουρκία με την παράνομη εισβολή του1974. Η ΔΔΟ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Ελληνισμού της Κύπρου το 2004 με δημοψήφισμα (σχέδιο Ανάν) και είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η υποστήριξή της. Είναι λύση η οποία παραβιάζει βασικές δημοκρατικές αρχές (ενότητα κράτους, ανθρώπινα δικαιώματα, αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων), καταλύει την ΚΔ, δεν παρέχει συνθήκες ασφάλειας (έλλειψη στρατιωτικής, πολιτικής, λειτουργικής, οικονομικής ασφάλειας) και θέτει την Κύπρο υπο τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας.

Πληροφοριακή Ικανότητα ΚΔ: Η ΚΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα κεντρικού ελέγχου και αξιοποίησης των πληροφοριών που αφορούν κυρίως την εθνική ασφάλεια. Οι πληροφορίες των κρατικών φορέων της ΚΔ (ΚΥΠ, υπουργεία, ΕΦ, Αστυνομία, Πρεσβείες, Ημικρατικοί Οργανισμοί κ.ά.) υποβάλλονται στον πρόεδρο της ΚΔ, ο οποίος στερείται θεσμικού οργάνου διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Στερείται Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), το οποίο περιλαμβάνει τμήμα στρατηγικών πληροφοριών και τμήμα στρατηγικής σχεδίασης. Το πρώτο διαχειρίζεται τις πληροφορίες και προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια στη βάση της αξιολόγησης των απειλών κατά του κράτους (risk assessment). To δεύτερο αξιοποιεί την εκτίμηση των απειλών, επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισής των και τους υποβάλλει στο ΣΕΑ, του οποίου προΐσταται πάντα ο πρόεδρος ή πρωθυπουργός του κράτους.

Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας, προς ανακοπή της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Είμαστε θύματα της Τουρκίας, γνωρίζουμε τους επεκτατικούς στόχους της και τις βάρβαρες μεθόδους της και δεν δικαιολογείται καμιά αδράνεια. Απαιτούνται επείγουσες αναθεωρήσεις στους τομείς της στρατιωτικής ικανότητας της ΚΔ (ενίσχυση ΕΦ, αναζωογόνηση δόγματος ΕΑΧ), της διπλωματικής ικανότητάς της (εγκατάλειψη της λύσης ΔΔΟ και υποστήριξη συνέχισης λειτουργίας της ΚΔ ως ενιαίου κράτους με εκσυγχρονισμό του συντάγματός της, κατάργηση των εγγυήσεων, απομάκρυνση των ΤΔΚ και εποίκων), της πληροφοριακής ικανότητάς της (συγκρότηση ΣΕΑ, για την αξιοποίηση των πληροφοριών προς αντιμετώπιση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας της ΚΔ), και της δυνατότητάς της να παρεμποδίζει την είσοδο παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας (ταχεία ενίσχυση αυτής της δυνατότητας, όπως έπραξε με επιτυχία η Ελλάδα στον Έβρο και το Αιγαίο).

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το θέμα της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής νέου προέδρου της ΚΔ, αφού αυτό σχετίζεται με την επιβίωσή μας, που αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας.