Κύπρος-Κίνα: Υπόδειγμα διμερών σχέσεων

Οι άριστες σχέσεις Κίνας – Κύπρου, που είναι σχέσεις μεταξύ ενός γιγαντιαίου και ενός μικρού κράτους, αποτελούν υπόδειγμα για πολλά κράτη

Είναι δυνατό να υπάρχει αρμονική σχέση μεταξύ ενός γιγαντιαίου και ενός μικρού κράτους, χωρίς το τεράστιο κράτος να επιβάλλει τη θέλησή του πάνω στο μικρό και να συνεργάζονται επί ίσοις όροις; Αν και η αυτόματη απάντηση που θα δώσει κάποιος είναι «όχι»- γιατί κατά κανόνα ο μεγάλος επιβάλλει τη θέλησή του πάνω στον μικρό-, η περίπτωση των σχέσεων Κίνας και Κύπρου αποτελεί εξαίρεση του κανόνα ή ακριβέστερα αποτελεί υπόδειγμα για τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε Πρεσβεία στο Πεκίνο το 1989. Όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών ενδυναμώνονταν συνεχώς και υπήρχε πάντα αμοιβαία υποστήριξη σε διεθνή φόρα πάνω στα μεγάλα θέματα που αντιμετώπιζαν οι δύο χώρες – όπως η στήριξη από την Κίνα της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κύπρου, ενώ η Κύπρος στήριζε σταθερά την θέση της «μιας Κίνας».

Ο κυπριακός λαός πάντοτε εκτιμούσε τις θέσεις αρχών που ακολουθούσε διαχρονικά η Κίνα σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα ανέκαθεν στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Κίνα στάθηκε ανάχωμα σε μεθοδεύσεις που γίνονταν στα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που ο κυπριακός λαός πραγματικά εκτιμά πολύ, όπως και τις δηλώσεις που έγιναν επανειλημμένα από κινεζικής πλευράς για την ανάγκη σεβασμού από όλους της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των δικαιωμάτων των κρατών που έχουν, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας “UNCLOS”.

Αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά υποστήριζε με συνέπεια σε διεθνή βήματα την αρχή της «Μιας Κίνας» και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει σθεναρά την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας της Κίνας με την Ενωμένη Ένωση. Πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα πρέπει να προωθήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους.

Κύπρος και Κίνα συνεργάζονται στενά σε διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες και προσπάθειες για επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Τα τελευταία χρόνια κλειδί της επιτυχίας των διμερών σχέσεων υπήρξε η στρατηγική καθοδήγηση του Προέδρου Σι και του Προέδρου Αναστασιάδη και η κοινή δέσμευσή τους σε κοινές αρχές και αξίες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο Πρόεδροι τον περασμένο Νοέμβριο συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πολύ γόνιμη συνεργασία στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σι συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να συνεργάζονται στα πλαίσια του προγράμματος «Belt and Road” με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του εμπορίου, την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ τους.

Πολλοί Κύπριοι θαυμάζουν τον κινεζικό πολιτισμό, που είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο, και επισκέπτονται κατά εκατοντάδες την Κίνα για να θαυμάσουν τα εξαίρετα έργα του πολιτισμού και της κουλτούρας της Κίνας και επιστρέφουν ενθουσιασμένοι με τις εμπειρίες και τα υπέροχα πράγματα που είδαν και γνώρισαν στην Κίνα.

Πολύ σημαντική στο θέμα αυτό είναι η συμβολή του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που μεταξύ άλλων προσφέρει εντατικά μαθήματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας και εργάζεται ακούραστα για την ανάπτυξη ισχυρότερων εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτιστικών καθώς και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων σχετικά με τον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η εταιρεία Huawei, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, έδωσε πρόσφατα την ευκαιρία σε 21 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κυπριακών Πανεπιστημίων να εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής, στα πλαίσια του προγράμματος Seeds for the Future.

Οι στενές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν περιορίζονται στη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και κρατικών φορέων των δύο πλευρών, αλλά και στις αυξανόμενες επαφές και δραστηριότητες οργανωμένων συνόλων, όπως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι Δήμοι.

Πρόσφατα είδαμε να υπογράφονται έγγραφα συνεργασίας μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Fuzhou και Λευκωσίας, Guangzhou, Weinan και Λεμεσού, Xi’an και Πάφου, Ningbo και Λάρνακας, προκειμένου να εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών Κυβερνήσεων.

Οι Κύπριοι δεν ξεχνούν ότι, όταν ξέσπασε η πανδημία της COVΙD-19 και η χώρα μας αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη ιατρικών αναλώσιμων, η Κίνα έσπευσε αμέσως να παραχωρήσει δωρεάν σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων και πληροφόρησε τους Κύπριους ειδικούς σχετικά με την εμπειρία της στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και για τα εμβολιαστικά της προγράμματα.

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που διαπιστώνουμε όλοι ότι, εκτός από τις εξαιρετικές διπλωματικές και άλλες σχέσεις στο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, συνεχώς αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από πολλούς κοινωνικούς φορείς, φοιτητές, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι δυνατό ένα γιγαντιαίο κράτος όπως η Κίνα και ένα μικρό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζονται μεταξύ τους με απόλυτο σεβασμό και πάνω σε ισότιμη βάση, σε βαθμό μάλιστα που οι σχέσεις τους να αποτελούν υπόδειγμα για πολλά άλλα κράτη.