Παραπολιτικά

Πλακώσανε και οι πίθηκοι

Όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε και στην ευλογημένη μας νήσο η ευλογιά των πιθήκων, αυτή η νέα παγκόσμια υγειονομική απειλή. Επί του παρόντος οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική και περιορίζεται, κυρίως, σε άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί μια τέτοια ασθένεια και ποιες παραλλαγές και υποπαραλλαγές θα παρουσιάσει.

Συνεπώς, οφείλουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις κ.λπ. Αν και στην περίπτωση των επαφών, οι οποίες συνοδεύουν την ύπαρξη πολλών ερωτικών συντρόφων, το μέτρο... της απόστασης είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Εν πάση περιπτώσει, η έλευση της ευλογιάς των πιθήκων και στην Κύπρο, μέσω ατόμου που είχε ιστορικό ταξιδιού, δείχνει πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψει ένας ιός χωρίς να χρειαστεί να δείξει... διαβατήριο.

Πάντως, δεν είμαι σίγουρος αν η ευλογιά των πιθήκων είναι περισσότερο επικίνδυνη από διάφορους... γιατρούς-μαϊμού που εμφανίζονται κατά καιρούς και προσφέρουν πρωτότυπες αλλά επισφαλείς «θεραπείες» σε απελπισμένους συνανθρώπους μας.

Ευτυχώς ο κορωνοϊός δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση, παρόλο που, δυστυχώς, υπήρξαν αρκετοί θάνατοι συμπατριωτών μας το τελευταίο διάστημα. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη μείωση των κρουσμάτων. Για το φθινόπωρο οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο δυσοίωνες, αλλά είπαμε. Ο κορωνοϊός αποδείχθηκε πανέξυπνος και βρίσκει τρόπους να μεταλλάσσεται συνεχώς και θα πρέπει οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τώρα τα νέα εμβόλια, να λάβουν υπ’ όψιν και πιθανές μελλοντικές «μεταμφιέσεις» του.

Εν τω μεταξύ αποφεύχθηκε και ο πιθανός κίνδυνος μόλυνσης... του Γενικού Συστήματος Υγείας από τον ιό... της υπονόμευσης, ο οποίος, σύμφωνα με την Κοινωνική Συμμαχία και τους πρώην υπουργούς Υγείας Παμπορίδη και Ιωάννου, θα εισχωρούσε στον οργανισμό του ΓεΣΥ με φορέα τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, και θα κατέστρεφε το ανοσοποιητικό του σύστημα (μονοασφαλιστικό). Η παύση του κ. Αγαθαγγέλου από το Υπουργικό επέφερε ηρεμία, επί του παρόντος. Αλλά πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποια... ΠΙΣώπλατη μαχαιριά.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ