Παραπολιτικά

Υπάρχουν και άλλα «εξαφανισμένα» έγγραφα

Τελικά βρέθηκε το περιβόητο «εξαφανισμένο» έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά. Το εντόπισε και δημοσίευσε στον «Φιλελεύθερο» ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Τι ήταν αυτό το έγγραφο που περιφερόταν σαν φάντασμα στους διαδρόμους του ΟΗΕ και στα παρασκήνια του Κυπριακού για πέντε χρόνια; Ήταν ένα πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του τότε ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπερ Μπαρθ Άιντε, με τις ομάδες των διαπραγματευτών των δύο πλευρών τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Κατά τη συνάντηση ο αστρολόγος Άιντε μετέφερε το διευκρινισμένο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή το πλαίσιο που ο ΓΓ είχε κατά νουν, και όχι το παραπλανητικό πλαίσιο που ο Άιντε απέστειλε ηλεκτρονικά προς τις δύο πλευρές, στις 2 Ιουλίου. Για τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου υπήρχε πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών, αλλά «χάθηκε» ανεξήγητα.

Και το έψαχνε μάταια αργότερα η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμενε ότι το εν λόγω πρακτικό «υπάρχει και παραϋπάρχει». Σε αντίθεση με τον τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος υποστήριζε ότι το πρακτικό δεν είχε εξαφανιστεί, διότι απλώς δεν υπήρχε. Ίσως να θεώρησε ότι ήταν ένα... πυροτέχνημα, όπως τα πυροτεχνήματα που ρίχνουν παραδοσιακά οι Αμερικανοί κατά την 4η Ιουλίου, που είναι η Εθνική Ημέρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάποιοι υποψιάστηκαν εύλογα, τότε, τον Άιντε για ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση εκείνου ακριβώς του πρακτικού, το οποίο θεωρείται από την κυπριακή κυβέρνηση ως θετικό για τη δική μας πλευρά.

Η ουσία, όμως, είναι αλλού. Πέραν από τα εξαφανισθέντα και επανεμφανισθέντα πρακτικά του ΟΗΕ, θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να ψάχνουμε και για κάποια άλλα κείμενα, τα οποία και γραπτά είναι και η παρουσία τους είναι γνωστή, αλλά είναι και εκείνα... εξαφανισμένα. Μιλάμε για τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που κατάφωρα και προκλητικά παραβιάζει η Τουρκία. Καιρός είναι να τα θυμηθούμε κι αυτά και να βάλουμε τον Γκουτέρες να τα ψάξει και να τα αξιοποιήσει.

ΜΠΟΞΕΡ