Από τους «ξαφνικά ένα βράδυ», πόσοι θα... ξημερωθούν;

ΣΑΝ κολλημένη βελόνα γραμμοφώνου σε χαλασμένο δίσκο βινυλίου - για όσες και όσους θυμούνται τα μέχρι προ 20ετίας μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου - ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επαναλαμβάνει διαρκώς τις τελευταίες μέρες την απειλή του για επιδρομικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος. Με πρώτο διακηρυγμένο στόχο την κατάληψη ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ξεκάθαρη, σαφέστατη, ανεπίδεκτη διαφορετικών ερμηνειών, απειλή τουρκικής εισβολής. Απειλή στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος. Απειλή επιδρομικού - κατακτητικού πολέμου.

- Τέτοιου είδους δημοσίως εκτοξευόμενες θρασύτατες απειλές πολεμικής επίθεσης, δεν είχαν ποτέ διατυπώσει ούτε ο φασίστας Ιταλός δικτάτορας, Μπενίτο Μουσολίνι, ούτε ο ναζιστής Γερμανός δικτάτορας, Αδόλφος Χίτλερ, προτού τελικά εισβάλουν, αμφότεροι οι σφαγείς της ανθρωπότητας, στην Ελλάδα, ο πρώτος την 28η Οκτωβρίου 1940 κι ο δεύτερος την 6η Απριλίου 1941, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κάνει τώρα ο Πρόεδρος τής και... συμμάχου Τουρκίας.

ΚΑΤΑ την επίσκεψή του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη την παρελθούσα Τρίτη, σε δημοσιογραφική συνέντευξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις «ξαφνικά ένα βράδυ» απειλές πολέμου που είχε εκτοξεύσει, δύο μέρες νωρίτερα, την Κυριακή, 4/9/2022, από την Σαμψούντα. Το ερώτημα που του έθεσε η Τουρκάλα δημοσιογράφος κ. Ρουγιά ήταν το εξής:

«Πράγματι η Τουρκία σκέφτεται να πραγματοποιήσει κάποια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας;»...

Και ο Ερντογάν απάντησε:

«Κυρία Ρουγιά, αυτά που λέω δεν είναι όνειρα. Όταν λέμε πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Το είπα στο Teknofest.[ σ.σ. εννοεί την Κυριακή στην Σαμψούντα]. Γιατί το είπα αυτό; Έχουν στα χέρια τους αυτά τα νησιά. Και στα νησιά αυτά υπάρχουν βάσεις και πολλά άλλα και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, τότε και η υπομονή έχει ένα τέλος. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η σωτηρία. Και όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει... Και πιστεύω το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Διότι το κλείδωμα των ραντάρ, όπως και άλλα βήματα, δεν είναι καλοί οιωνοί»...

ΜΟΝΙΜΗ, λοιπόν, εσχάτως, επωδός της απειλής του Ερντογάν για πόλεμο: «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

- Αλλά, πάντως, δεν είναι σίγουρος ο κ. Ερντογάν αν όσους θα στείλει… «ξαφνικά ένα βράδυ» εναντίον της Ελλάδας, θα καταφέρουν να ξημερωθούν και ζωντανοί εκεί που θα τους στείλει ως επιδρομείς. Μάλλον είναι βέβαιος για το αντίθετο.

- Και αυτό είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Αλλιώς θα τους είχε κιόλας στείλει από καιρό.

- Γνωρίζει, όμως, ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να μην επιζήσουν ώς το ξημέρωμα.

ΕΥΛΟΓΩΣ φοβάται να το διακινδυνεύσει. Διότι το βλέπει, το ξέρει και υποφέρει πολύ γι’ αυτό, ότι η Ελλάς έχει ήδη σε ετοιμότητα, ικανή πλέον την αναγκαία Αποτρεπτική Ισχύ: Έχει τα μέσα, τον σχεδιασμό, την εκπαίδευση, την οργάνωση, την ευψυχία και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει την λακωνική διαβεβαίωση που έδωσε πριν από δύο χρόνια ο Αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος:

- «Όποιοι πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιοι είναι»...

ΓΝΩΡΙΖΕΙ επίσης ο Ερντογάν και πόσοι άλλοι τριγύρω και ευρύτερα, τους οποίους η δική του πολιτική «φρόντισε» να τους πείσει πόσο επικίνδυνος εξελίχθηκε και για τα δικά τους συμφέροντα, δεν θα τον ευνοήσουν εναντίον της Ελλάδος. Όπως γνωρίζει και πόσοι εντός Τουρκίας τον περιμένουν στη γωνία με το ρόπαλο. Τουρκικό όνειρο θερινής νυκτός είναι, εξάλλου, η πιθανότητα να συμβεί ένας ενδοελληνικός διχασμός, που θα γκρεμοτσακίσει την ελληνική Αποτρεπτική Ισχύ, ώστε να του προσφέρει κάποιο νέο... Πέντεμιλι της Κερύνειας. Το ξέρει κι αυτό...

ΦΑΝΕΡΟ είναι από το σύνολο των συμφραζομένων της ρητορικής του, ιδίως από τον παρελθόντα Μάιο, ότι: Ο υποτροπιάζων παροξυσμός και η ακατάσχετη απειλητική γλωσσοδιάρροια του Ερντογάν για πόλεμο «ξαφνικά ένα βράδυ» εναντίον της Ελλάδος, δεν αποσκοπεί απλώς και μόνο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει την Αθήνα, η οποία εμποδίζει και ακυρώνει τις νεο-οθωμανικές του επιδιώξεις για «γαλάζιες πατρίδες» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνεται και αποβλέπει πρωτίστως η απειλή του ότι «θ’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου».

- Στις ΗΠΑ, κατά πρώτον λόγο, στοχεύουν οι εκβιασμοί του. Για να τις γονατίσει ώστε να συρθούν προς ικανοποίηση των απαιτήσεών του, επιχείρησε και το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Για τον ίδιο λόγο, λυσσώδεις εξέβαλε αφρούς, περί επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα ώς την Αλεξανδρούπολη. Ως συνέχεια της αποβολής της Τουρκίας από τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 και της στασιμότητάς της στα F-16, λόγω της αντισυμμαχικής πρόσδεσής της στα ρωσικά S-400.

ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ως «παγκόσμιας κλάσης σκακιστή» ο στρατηγικός ορθολογισμός, λέει περίπου τα εξής: «Τώρα που εκόψαμεν τους Αμερικάνους πα’ στο κρόδωμαν με την Ουκρανία, ίνσιαλλαχ, να τους λαφυραγωγήσουμε». Τουρκικός αταβισμός ενός αιώνα. Καθώς ανέκαθεν ισχύει προφανώς για τον Ερντογάν το «ουκ εα με καθεύδειν το του Κεμάλ τρόπαιον», για όσα πέτυχε με τους Μπολσεβίκους του Λένιν από το 1920 εναντίον των Δυτικών στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, δίπλα από τα γιγαντοπορτρέτα του οποίου, μεγαλύτερα τοποθετεί με την δική του φάτσα ο επίδοξος νεο-σουλτάνος καθ’ άπασαν την Τουρκία. Ο Κεμάλ αξιοποίησε τότε τον Βλαντιμίρ Λένιν και την αντίθεσή του στους Δυτικούς. Ο Ερντογάν τώρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ίδιο λόγο. Στην ίδια πάντα γεωγραφία, όπου έβαλε στόχο την αναστήλωση της νεο-οθωμανικής του ηγεμονίας «ξαφνικά ένα βράδυ»...