Παιδεία

Περί… τριχών ο σάλος

Οι αποβολές για την απουσία «ευπρεπούς» εμφάνισης στο σχολείο - η έννοια της ευπρέπειας στους κανονισμούς του σχολείου και οι «παραξενιές» ενός διευθυντή, που εμμένει στους δικούς του κανονισμούς

Η συζήτηση των ημερών δεν περιορίστηκε στο πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά στην απουσία ευπρεπούς εμφάνισης μερικών γυμνασιοπαίδων, που τόλμησαν να εμφανιστούν σε ένα σχολείο, με ένα κούρεμα, που δεν εμπίπτει, καθώς φάνηκε, στους κανονισμούς, ή στις προτιμήσεις, μάλλον, της Διεύθυνσης.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο σημαδεύτηκε με την αποβολή μερικών μαθητών από σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία ακυρώθηκε, λίγο μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. Ο ίδιος ο Υπουργός, μάλιστα, διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η παραπληροφόρηση παραδέρνει στον τόπο μας, την ώρα που ίσως θα έπρεπε να αναρωτιέται, αν η Διεύθυνση ακολούθησε σωστά τις διαδικασίες που διέπουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου και, αν όχι, αν θα έπρεπε να παρέμβει, ώστε η Διεύθυνση - η οποία απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη και τους αρμόδιους φορείς με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις της - να διορθωθεί ή και να αλλάξει ριζικά.

Ένα άλλο ζητούμενο που προκύπτει από τον όλο ντόρο είναι ο καθορισμός της ευπρεπούς εμφάνισης, αφού αυτή «καθορίζεται από την κάθε σχολική μονάδα με βάση την κοινή λογική και την καλαισθησία» σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης και με βάση εγκύκλιο από το 2009!

Έξαλλοι οι γονείς με την παράβλεψη διαδικασιών

Σε καταγγελία προχωρούν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, του Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, όχι μόνο για την αποβολή των μαθητών, αλλά και για την παράβλεψη των διαδικασιών. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πρόσωπο θα καταγγελθεί στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Είναι ο ίδιος που πριν από λίγο καιρό απαγόρευσε σε μαθήτριες να παραλάβουν το απολυτήριό τους, λόγω των κοτσίδων τους. Το θέμα έχει ήδη καταγγελθεί στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Κατέχουμε μάλιστα την έκθεση της Επιτρόπου που απέστειλε και στο ΥΠΑΝ. Θα προχωρήσουμε σε νέα καταγγελία για το περιστατικό και ευελπιστούμε ότι θα σταματήσουν οι ακραίες συμπεριφορές».

Αψήφησε νόμιμες διαδικασίες

Η επιβολή ποινής όπως η αποβολή προϋποθέτει την επανειλημμένη σύσταση στον μαθητή για διόρθωση της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς του, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων στην επαρχία Λάρνακας, Κώστας Κώστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

«Η κύρια νομοθεσία, σύμφωνα με το παράρτημα 1 των κανονισμών που έχει ψηφίσει η Βουλή, λέει ότι, για να μπορέσεις να επιβάλεις ποινή, θα πρέπει να προηγηθούν επανειλημμένες συστάσεις και πρέπει ο μαθητής να παρουσιάζει συστηματική παρέκκλιση από τους κανονισμούς. Αφού εξετάσει όλο το ιστορικό προηγούμενο του παιδιού, τότε να επιβάλει την αποβολή. Και εγώ ερωτώ, ποιο ιστορικό μπορεί να έχει ένα παιδί στο γυμνάσιο, που πριν από μισή ώρα πέρασε το κατώφλι του σχολείου;».

Οι κανονισμοί του δημόσιου σχολείου μιλούν για ευπρεπή εμφάνιση, όσον αφορά την κόμμωση, το μούσι ή το μουστάκι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Διονυσίου. «Το μουστάκι απαγορεύεται αυστηρά. Όσον αφορά την κόμμωση, δεν υπάρχει πουθενά στους κανονισμούς ότι απαγορεύεται το στυλ αυτό που είχαν τα παιδιά και έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς γνωρίζουμε ότι απαγορεύονται τα βαμμένα μαλλιά, τα μαλλιά τύπου ράστα κ.λπ., αλλά το να είναι κομμένα λιγότερο τα πάνω από τα κάτω μαλλιά δεν γνωρίζαμε ότι απαγορεύεται».

Τελικά, ποια είναι η ευπρεπής εμφάνιση;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς των δημόσιων σχολείων, η μαθητική στολή και η ευπρεπής εμφάνιση αναφέρεται και περιγράφεται ως εξής:

Με βάση την εγκύκλιο, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2009, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης διευκρινίζει ότι αυτή καθορίζεται από την κάθε σχολική μονάδα με βάση την κοινή λογική και την καλαισθησία, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και διαλόγου με συναινετικές διαδικασίες και με εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών). Για την αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων και εντάσεων αναφορικά με το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης, για την οποία υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και απόψεις, διευκρινίζεται ότι μπορεί να ισχύσει σε κάθε σχολική μονάδα το πιο κάτω πλαίσιο, το οποίο έχει περιληφθεί στους Εσωτερικούς Κανονισμούς διαφόρων σχολείων και ήδη εφαρμόζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα:

Ως μη ευπρεπής θεωρείται η προκλητική εμφάνιση και αυτή που παραβιάζει τους επικρατούντες κανόνες της αισθητικής και ηθικής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το σχολείο θεωρεί ως μη ευπρεπή και προκλητική εμφάνιση τα πιο κάτω:

  • Ως υπερβολές θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένεια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες και άλλα παρόμοια.
  • Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο και το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής.
  • Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση, όπως έχει καθοριστεί πιο πάνω.
    Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο χωρίς υπερβολές, οι οποίες, κατά γενικήν ομολογίαν, δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα.

«Αναμένουμε μια συγγνώμη από τον Υπουργό»

Τη συγγνώμη του Υπουργού Παιδείας αναμένουν οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν, ως λένε, από τον ίδιο, για κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων. «Εμείς διαψεύδουμε τον Υπουργό που είπε ότι είμαστε παραπληροφορημένοι, αφού κατείχαμε στα χέρια μας τα έντυπα αποβολής».

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του Διευθυντή. «Είναι γεγονός ότι θέλουν να συγκαλύψουν τον Διευθυντή γι’ ακόμη μια φορά. Ο Υπουργός οφείλει μια συγνώμη στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, γιατί εμείς δεν είμαστε προσκείμενοι σε κανένα πολιτικό κόμμα. Εμείς κινούμαστε μόνο με βάση το συμφέρον των μαθητών».

Στα υπόλοιπα σχολεία φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν πολύ ομαλά και η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. «Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, γιατί τα περισσότερα σχολεία ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές, τα βιβλία ήταν στην ώρα τους και τα σχολεία ήταν στελεχωμένα.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, θα πρέπει να πούμε ότι η υπηρεσία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών και έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά».

Οι κανονισμοί πρέπει να ανανεώνονται

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης των κανονισμών αλλά και της δημιουργίας μιας ενιαίας γραμμής που ακολουθούν όλα τα σχολεία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

«Προχωρήσαμε σε εισηγήσεις για τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών, ως μέλη της Επιτροπής Κανονισμών Δημόσιου Σχολείου, και μαζί με το Υπουργείο Παιδείας θα τα καταθέσουμε στη Βουλή για να προχωρήσουν στην ψήφισή τους», ανέφερε.