Επιχειρείν

Σειρά αλλαγών στην κυπριακή φορολογική νομοθεσία

Αλλαγές στην κυπριακή φορολογική νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων τόσο για επιστημονικές δαπάνες, δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, όσο και για δαπάνες που σχετίζονται με επενδύσεις σε καινοτόμο μικρή και μεσαία επιχείρηση

Στις 20 και 26 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκε, μέσω της Eπίσημης Eφημερίδας της Δημοκρατίας, ο τροποποιητικός Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος Αρ. 5 και Αρ. 7 του 2022, οι οποίοι τροποποιούν το άρθρο 9 του βασικού Νόμου.

Ο τροποποιητικός Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος Αρ. 5 αλλάζει τις προϋποθέσεις για την έκπτωση επί του φορολογητέου εισοδήματος των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη για τη διεύρυνση και την παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για τη διενέργεια αυτού του είδους δαπανών.

Αντίστοιχα, η τροποποίηση του νόμου Αρ. 7 αλλάζει τις πρόνοιες για την έκπτωση επί του φορολογητέου εισοδήματος των δαπανών που διενεργούνται από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ανεξάρτητοι επενδυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις και επενδύουν σε μια μικρή ή μεσαία καινοτόμο επιχείρηση (όπως ορίζεται στη νομοθεσία).

Τροποποιήσεις του άρθρου 9(δ) αναφορικά με τη χορήγηση έκπτωσης για δαπάνες επιστημονικής έρευνας και για έρευνα και ανάπτυξη

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 (δ) του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:

Όλες οι δαπάνες για επιστημονική έρευνα, καθώς και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, όπως αναγνωρίζονται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος προσώπου που ασκεί επιχείρηση είτε φυσικού είτε νομικού και έχει στην ιδιοκτησία του άυλο περιουσιακό στοιχείο που προκύπτει ή πρόκειται να προκύψει από τη διενέργεια τέτοιων δαπανών. Μέχρι πρότινος, το άρθρο 9(δ) προνοούσε ότι η εκπιπτόμενη δαπάνη επιτρεπόταν μόνο στην περίπτωση που διενεργείτο από μικρές και μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις ως οριζόταν από τις πρόνοιες του άρθρου 9Α του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου.

Στην περίπτωση που οι προαναφερθείσες δαπάνες είναι κεφαλαιουχικής φύσεως, οι εκπτώσεις που παραχωρούνται κατανέμονται στη χρονική διάρκεια του περιουσιακού στοιχείου με εύλογο τρόπο σύμφωνα με τις αποδεχτές λογιστικές αρχές με μέγιστη διάρκεια τα είκοσι (20) έτη. Πριν από την τροποποίηση, η κατανομή γινόταν μεταξύ του φορολογικού έτους και των αμέσως επόμενων 5 ετών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρο για διενέργεια επιστημονικών ερευνών και δαπανών έρευνας και ανάπτυξης κεφαλαιουχικής φύσεως, αφού οι εκπτώσεις που παραχωρούνται κατανέμονται ισομερώς στη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου.

Ωστόσο, καμία έκπτωση δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που οι πιο πάνω αναφερόμενες δαπάνες διενεργήθηκαν για την απόκτηση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων ή κτηρίων, περιλαμβανομένων και καταλυμάτων υπαλλήλων, αναφορικά με τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί έκπτωση δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 10 του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου.

Καταληκτικά, για δαπάνες που διενεργούνται κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024, περιλαμβανομένων δαπανών κεφαλαιουχικής φύσεως, παραχωρείται επιπρόσθετη έκπτωση ίση με το είκοσι τοις εκατόν (20%) επί των εν λόγω δαπανών, η οποία δεν δύναται να τύχει διεκδίκησης παράλληλα με την έκπτωση του ογδόντα τοις εκατόν (80%) των επιλέξιμων κερδών που παράγονται από επιλέξιμο άυλο περιουσιακό στοιχείο και την οποία πρόσωπο δύναται, για κάθε φορολογικό έτος, να αποποιηθεί εν μέρει ή εξολοκλήρου.

Τροποποιήσεις του άρθρου 9(Α) αναφορικά με τις εκπιπτόμενες δαπάνες για επένδυση σε καινοτόμο μικρή και μεσαία επιχείρηση

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9(Α) του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:

Πρόνοιες που έχουν τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017 και είναι εφαρμόσιμες για τρία χρόνια:

– Tο ποσό εκπιπτόμενης δαπάνης που μπορεί να παραχωρηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του νομικού προσώπου κατά το έτος το οποίο πραγματοποιήθηκε η επένδυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου.

– Το ποσό που εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

– Σε περίπτωση κατά την οποία η έκπτωση δεν παραχωρείται ως αποτέλεσμα του περιορισμού 50% του φορολογητέου εισοδήματος (όπως αναγράφεται πιο πάνω), μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί τα επόμενα 5 χρόνια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον περιορισμού του 50%.

Νέες πρόνοιες που έχουν τεθεί σε ισχύ τη 14η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2023

– Tο ποσό εκπιπτόμενης δαπάνης που μπορεί να παραχωρηθεί, περιορίζεται στο 30% του ποσού επένδυσης στη μικρή ή μεσαία καινοτόμο επιχείρηση από το νομικό πρόσωπο.

– Tο ποσό εκπιπτόμενης δαπάνης που μπορεί να παραχωρηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του νομικού προσώπου κατά το έτος το οποίο πραγματοποιήθηκε η επένδυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου.

– Το ποσό που εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

– Σε περίπτωση κατά την οποία η έκπτωση δεν παραχωρείται, ως αποτέλεσμα των περιορισμών που αναφέρονται πιο πάνω, μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί τα επόμενα 5 χρόνια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους πιο πάνω περιορισμούς.

*Manager, Φορολογικές Υπηρεσίες, KPMG Limited

**AssistantManager, Φορολογικές Υπηρεσίες, KPMG Limited