Παραπολιτικά

Και ο... καφές στην ενεργειακή εξίσωση

Έρχεται ένας εξαιρετικά δύσκολος ενεργειακός χειμώνας, είναι η προειδοποίηση που ακούμε συνεχώς, καθώς ο Πούτιν εργαλειοποιεί ανελέητα το φυσικό αέριο για να στραγγαλίσει την Ευρώπη, η δε Ευρώπη παραμένει ανυποχώρητη στις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο δραματικό σκηνικό, κυβερνήσεις και νοικοκυριά ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν την επερχόμενη ενεργειακή θύελλα. Με μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, με επιδοτήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, αλλά και με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανάμεσα σ’ αυτές, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι το... καφεδάκι!

Ήδη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, άρχισαν να αξιοποιούνται τα κατακάθια του δημοφιλέστερου αφεψήματος ως καύσιμη ύλη. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας προχώρησε στην παρασκευή ενός εναλλακτικού βιοκαύσιμου coffee pellet, με την ανάμειξη ξυλώδους βιομάζας από κλαδέματα της πόλης και υπολείμματος καφέ, με το οποίο θα καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης δημοτικών κτηρίων, σχολείων κ.λπ. Υπολογίζεται ότι τα κατακάθια του καφέ που μπορούν να συλλεχθούν στην περιοχή Καρδίτσας ανέρχονται σε 600 τόνους ετησίως.

Πριν από κάποια χρόνια, ανάλογη ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων του καφέ είχε γίνει και στο Λονδίνο. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας, τα κατακάθια του καφέ (υπολογίζονται σε 200.000 τόνους περίπου κάθε χρόνο) άρχισαν να χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούν τα λεωφορεία του Transport for London, ως μέρος ενός βιοκαυσίμου.

Φανταστήκατε κάποια μέρα και το δικό μας αυτοκίνητο να μπορεί να κινείται με τον καφέ; Θα πηγαίνεις στο βενζινάδικο και θα παραγγέλλεις:

- Παρακαλώ, ένα... σκέτο με καϊμάκι για το αυτοκίνητό μου!

Ζούμε σε πολύ σκληρές εποχές, κατά τις οποίες οι άνθρωποι επιδίδονται απεγνωσμένα στην εξεύρεση πρόσθετων ενεργειακών πηγών, για να τα βγάλουν πέρα.

Και επειδή σε κάποια χρόνια από σήμερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα περάσουν στο περιθώριο, ας αρχίσουμε από τώρα τον προγραμματισμό μας για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κυρία Νατάσα μου, εισηγούμαι να συνεννοηθείτε με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, να αρχίσει επειγόντως σχεδιασμούς, ώστε να αποκτήσουμε σύντομα και... φυτείες καφέ!

ΜΠΟΞΕΡ