Παραπολιτικά

Και ο Πρόεδρος τι θα κάνει;

Πολλές απορίες, συζητήσεις και διαφωνίες προκάλεσε η νέα αιφνιδιαστική πρόταση του υποψηφίου Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αποκτήσει η υπερδύναμη που λέγεται Κύπρος και Βοηθό του Προέδρου της Δημοκρατίας! Όπως στην Αμερική, που διαθέτει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Όπως Μπάιντεν και Χάρις, να υπάρχουν, ας πούμε, Αβέρωφ και... Χάρης (αν εκλεγεί Πρόεδρος).

Ας ηρεμήσει λίγο ο Αβέρωφ. Δεν χρειάζεται να αγχώνεται τόσο πολύ για να επινοεί διαρκώς τρόπους, με τους οποίους να αναδεικνύει και αποδεικνύει τις ικανότητές του και τις δεξιότητές του. Εμείς δεν τις αμφισβητούμε. Αλλά, ρε παιδί μου, με τέτοιες προτάσεις όπως αυτή για Βοηθό του Προέδρου, που αγγίζει ακόμα και το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μπορεί να δώσει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά, θα έπρεπε να αποφεύγονται.

Επί της ουσίας, όμως. Έγκριτοι νομικοί θεωρούν ότι η πρόταση Αβέρωφ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τη διαφωνία του. Ο δε Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υπέδειξε ότι η πρόταση αντίκειται στο πολιτειακό σύστημα της χώρας.

Έχουμε κι εμείς κάποιες απορίες.

Αν ο Βοηθός θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης (οικονομία, θέματα Υπουργείου Εσωτερικών, Υγεία, Παιδεία, Γεωργία και τα λοιπά και τα λοιπά, που υπολογίζονται στο 95% των καθηκόντων του Προέδρου του Κράτους) ο ίδιος ο Πρόεδρος τι θα κάνει; Θα πίνει καφέδες και θα διαβάζει εφημερίδες όλη μέρα, περιμένοντας να ξεπέσει κανένας ξένος στη νησίδα μας για να τον συναντήσει;

Και γιατί χρειάζεται να πληρώνουμε ακόμα έναν υψηλόμισθο κρατικό αξιωματούχο; Και από πού θα πληρώνεται αυτός; Μήπως θα κόβεται ένα μέρος του μισθού του Προέδρου για να πληρώνεται ο Βοηθός του, αφού θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των προεδρικών καθηκόντων;

Και ακόμη κάτι. Θα έχει και ο Βοηθός το δικαίωμα να ταξιδεύει με το... προεδρικό αεροπλάνο;

Δεν ξέρω ποια κατάληξη θα έχει η πρόταση, αλλά νομίζω ότι τελικά ο Φούλης μπήκε... ξυπόλυτος στ’ αγκάθια νομικών και συνταγματικών περιπλοκών, χωρίς να μπορέσει να αποκομίσει κάποιο πολιτικό όφελος.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ