Μία δήλωση Κληρίδη...

Η κυρία Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» στο «Σίγμα», αναφέρθηκε σε μια δήλωση του μ. Γλαύκου Κληρίδη.

«Κάποτε (είπε), ο Πρόεδρος Κληρίδης, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες μαζί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε γελώντας ότι εάν πέσει αυτό το αεροσκάφος, ίσως σωθεί η Κύπρος».

Η σκληρή ειρωνεία στη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη είναι ότι κάπου σ’ αυτήν υπήρχε κάποιο ίχνος αληθείας. Γιατί ο ίδιος ήταν ο καλύτερος γνώστης των ενεργειών τους! Εξ ου και «πατριάρχης» της βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας. Της λύσης που από τις 16 Αυγούστου 1974 το Φόρεϊν Όφις είχε τελεσίδικα αποφασίσει ότι αυτή θα ήταν η λύση για την Κύπρο και επέλεξαν τον ΙΔΙΟ ως τον άνθρωπό τους για την προώθησή της και στις 27 Αυγούστου 1974 πήγαν ειδικά στην Ουάσιγκτον και εξασφάλισαν και την υποστήριξη του Δρος Χένρι Κίσινγκερ. Αν και αυτός τους είπε ότι δύο στις τρεις περιπτώσεις η πρωτοβουλία τους θα αποτύγχανε. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων, περιλαμβανομένου του Προέδρου Μακαρίου, να την είχαν δεχθεί από το 1975. Αλλά ο λαός την απέρριψε εν πάση περιπτώσει το 2004 είτε το δέχονται είτε όχι δικοί μας και ξένοι... Ο Κίσινγκερ, πάντως, ιστορικά μέχρι τώρα δικαιώθηκε. Οι Βρετανοί για 48 χρόνια επιμένουν όσους Κληρίδηδες και να μάζεψαν έκτοτε...

Μεταξύ σοβαρού και αστείου μιλούσε η συνείδησή του... Αιωνία του η μνήμη.

Φανούλα Αργυρού