Παραπολιτικά

«Ντου» στις τσέπες των κομμάτων

Οι αποκαλύψεις για τις εισφορές αλλοδαπών επενδυτών, που πήραν την κυπριακή υπηκοότητα, στο κυβερνών κόμμα, ξανάφερε στην επιφάνεια το πολυσυζητημένο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Είναι γεγονός ότι τα κόμματα χρειάζονται τους οπαδούς, για να προσέρχονται με το βιβλιάριο το εκλογικό, και τους χρηματοδότες για να προσέρχονται με το... βιβλιάριο επιταγών. Άλλο εάν οι χρηματοδότες δεν έχουν πάντα αγνές προθέσεις. Προθέσεις οι οποίες δεν μπορούν ν’ ανιχνευθούν, έστω και αν η εισφορά γίνεται με διαφάνεια. Κάποιοι, δίνοντας λεφτά στα κόμματα, θεωρούν ότι κάνουν μιαν... επένδυση και θα περιμένουν κάποια στιγμή να βγάλουν και το ανάλογο κέρδος. Βάζουν μεν το χέρι στην τσέπη και προσφέρουν γενναιόδωρα, αλλά για να έχουν αργότερα τους πολιτικούς στο... τσεπάκι.

Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά για διάφορα κόμματα ότι τσέπωσαν μυστηριώδεις εισφορές. Όπως από την περιβόητη Focus (1,5 εκατομμύριο το ΑΚΕΛ, μισό εκατομμύριο ο ΔΗΣΥ), ή κάποια «ανώνυμη» εισφορά στο ΑΚΕΛ ύψους 100.000, ή οι αιχμές του ΑΚΕΛ κατά Τάσσου στις εκλογές 2003 («γνωρίζουμε για τις πηγές άντλησης εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία και πώς αυτά δαπανήθηκαν»).

Εν πάση περιπτώσει, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα των επενδυτών εισφορέων, ο ΔΗΣΥ πρότεινε πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε εισφοράς από άτομα και εταιρείες στα κόμματα, τα οποία να χρηματοδοτούνται μόνο από τις συνδρομές των μελών τους και την κρατική χορηγία. Φυσικά, για να καλυφθεί το κενό της απουσίας εισφορών, θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χορηγία. Ναι, ναι. Φορτώστε τα κι αυτά στον πολυφορολογημένο, πολυαρμεγμένο και πολυκουρεμένο λαό!

Όμως τα μικρότερα κόμματα, που δεν έχουν τόσα πολλά μέλη για να εισπράττουν συνδρομές, πώς θα επιβιώσουν; Να στήσουν έξω από τα γραφεία τους ένα κουτί εράνου, σε μορφή... ττενέκκας, και να περνούν οι πολίτες να ρίχνουν μέσα ό,τι προαιρείται ο καθένας;

Εν τω μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο όλων των ιδιωτικών εισφορών στα κόμματα. Έτσι μπράβο. Να ξέρουμε πόσα παίρνουν, από πού τα παίρνουν, πώς τα παίρνουν, γιατί τα παίρνουν. Ώστε, γνωρίζοντας τι παίρνουν, να μπορούμε να συμπεράνουμε και τι... δίνουν, πιθανώς.

ΜΠΟΞΕΡ