Παραπολιτικά

Φιλοδώρημα... στον «σερβιτόρο»

Ο πολυεκατομμυριούχος πελάτης επισκέπτεται το πολυτελές εστιατόριο «This Is Cyprus», απολαμβάνει το πλούσιο μενού, πληρώνει ένα κάρο λεφτά στο ταμείο και φεύγοντας αφήνει και ένα γερό φιλοδώρημα στον σερβιτόρο, που τον περιμένει στην έξοδο. Αυτή η εικόνα μού ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι αλλοδαποί επενδυτές, που έπαιρναν την κυπριακή υπηκοότητα, έδιναν στη συνέχεια και μια γενναιόδωρη εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο «σερβιτόρος» που λέγαμε.

Η φιλοσοφία του πράγματος ήταν απλή. Υπέβαλλαν στον επενδυτή... μιτσοκαμμώντας του, το εξής: «Αφού η κυπριακή Κυβέρνηση σού έκανε τη χάρη και σε μετέτρεψε σε Ευρωπαίο πολίτη, είναι λογικό να κάνεις κι εσύ μια χάρη στο κυβερνών κόμμα». Και βρέθηκαν αρκετοί να κάνουν αυτήν τη χάρη. Κάποιοι πρόσφεραν μέχρι και 25.000 ευρώ. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι το ποσό. Είναι η διαπλοκή, είναι η ηθική και δεοντολογική πτυχή του ζητήματος.

Η δε δικαιολογία της Πινδάρου ότι έγιναν όλα με διαφάνεια και τα ποσά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του κόμματος, δεν σβήνει την τάτσα της διαπλοκής. Ούτε, φυσικά, μπορούσε κάποιος που έβλεπε διάφορα άγνωστα ονόματα, όπως Ching Chiat Kwong και άλλα στην ιστοσελίδα, να υποψιαστεί το ενδεχόμενο διαπλοκής, αφού δίπλα από τον κάθε επενδυτή-εισφορέα δεν αναγραφόταν ότι είχε πάρει κυπριακό διαβατήριο προτού δώσει το φιλοδώρημα.

Εκείνο που σκέφτομαι είναι άλλο. Ότι θα μπορούσε το κράτος να συμβούλευε τους επενδυτές να έκαναν την εισφορά τους για σκοπούς που θα ήταν γενικότερα επωφελείς για τον τόπο. Ας πούμε για την άμυνα. Πολιτογραφήσαμε κάπου 7.000 άτομα. Αν όλοι αυτοί εισέφεραν από 20.000 ευρώ ο καθένας, θα έμπαιναν στο ταμείο αμυντικής θωράκισης 140 εκατομμύρια ευρώ. Και αν δεν τα έδιναν οι επενδυτές, θα μπορούσε το κράτος να τα ζητούσε από αυτούς που έπαιρναν τα δύο εκατομμύρια της επένδυσης.

Ξέρετε; Με αυτά τα 140 εκατομμύρια θα μπορούσαμε να αγοράζαμε έξι-εφτά μαχητικά F16. Αλλά αντί να πάνε στα φτερά της Αεροπορίας, τα λεφτά έκαναν... φτερά και πέταξαν στις τσέπες των επιτηδείων.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ