Έγκλημα

ΥΚΑΝ: Στη μάχη κατά του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος (VIDEO)

Η δράση και οι στόχοι της ΥΚΑΝ – Παραδοχή εκ μέρους της Υπηρεσίας για συνέχιση της εγκληματικής δράσης ακόμα και κατά την έκτιση ποινής φυλάκισης – Τα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα – Το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για ανήλικους και νεαρούς ενήλικες


Παραδοχή της ΥΚΑΝ ότι μεγαλέμποροι ναρκωτικών συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση ακόμα και αν εκτίνουν ποινή φυλάκισης.

«Οι μεγαλέμποροι, ακόμη και αν καταδικαστούν συνεχίζουν να ασχολούνται, αφού η εμπορία ναρκωτικών επιφέρει μεγάλα κέρδη»

Δήλωσε, ακόμα, ότι τα άτομα αυτά συνήθως ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις, άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακόμα και αν συλληφθούν, να σωφρονιστούν. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το οικονομικό κέρδος από την εμπορία παράνομων ουσιών, οπότε παρατηρείται επανάληψη αυτών των αδικημάτων, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός, ακόμα και αν έχουν καταδικαστεί.

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σύμφωνα με τον κύριο Σεργίδη, δεν πτοείται παρ’ όλο που τα μέλη της δέχονται απειλές και γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν. «Η κοινωνία περιμένει από εμάς», σημείωσε, «να πατάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το φαινόμενο, γιατί το να το αφανίσουμε είναι ουτοπικό».

«Στόχος της ΥΚΑΝ δεν είναι η σύλληψη των χρηστών, αλλά των διακινητών που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες»

Στόχος της Υπηρεσίας είναι η σύλληψη ατόμων που διακινούν μεγάλες ποσότητες, ώστε να μειωθούν οι ουσίες που μπαίνουν στην αγορά των χρηστών. Προσπάθεια είναι να εξασφαλιστούν οι μαρτυρίες και τα τεκμήρια για να οδηγηθούν όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα των εγκληματικών ομάδων.

«14 ετών ο νεαρότερος συλληφθέντας»


Για το 2022, μέχρι και τις 31 Αυγούστου, έχουν γίνει 777 συλλήψεις, με τον νεαρότερο συλληφθέντα να είναι μόλις 14 ετών .

Πρώτη ουσία χρήσης στη χώρα μας είναι η κάνναβη και οι κατασχέσεις για το 2022 μέχρι σήμερα φθάνουν στα 272 κιλά, ξεπερνώντας τις ετήσιες κατασχέσεις της περιόδου 2019 - 2020 και 2021.

Από το 2019 μέχρι και το 2021 η Κύπρος κατέγραψε 21 θανάτους που οφείλονται στις παράνομες ουσίες. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας οι θανόντες ήταν πιο νεαροί από τον μέσο όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το πρόγραμμα πρόληψης και κοινωνικής παρέμβασης της ΥΚΑΝ μίλησε στη «Σημερινή» η Σοφία Κουσαρίδου, Λειτουργός κοινωνικής παρέμβασης.

Αναφέρθηκε στην παγκύπρια γραμμή της υπηρεσίας, το 1498, όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για συμβουλευτική σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, ή ακόμα να προχωρήσουν σε καταγγελία που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες.

Τα αιτήματα αξιολογούνται και ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης διευθετούνται συναντήσεις με τους λειτουργούς του προγράμματος. Συνήθως επικοινωνούν γονείς και πολύ σπάνια οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Η υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών παρέχει επίσης το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης σε άτομα που συλλαμβάνονται όταν είναι ανήλικοι η νεαροί ενήλικες μέχρι 24 ετών, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα της αναστολής της ποινικής δίωξης εφόσον ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Να σημειωθεί ότι πρόγραμμα αυτό, το 2016 πήρε το βραβείο καινοτομίας δημόσιας διοίκησης ενώ έγινε και παρουσίασή του σε χώρες του εξωτερικού.