Η καυτή ατζέντα των εργασιακών
Το συνταξιοδοτικό, η ΑΤΑ, οι ουσιώδεις υπηρεσίες και η… ουρά του κατώτατου

Μπορεί η Κυβέρνηση να έσπευσε να ανακοινώσει την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, ωστόσο, όπως προκύπτει, αυτό δεν θα είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι την εφαρμογή του, τον Ιανουάριο του 2023, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν την ωριαία απόδοση του κατώτατου, ώστε, όπως επισημαίνουν, να μην προκύψουν φαινόμενα εκμετάλλευσης από ορισμένους εργοδότες.
Πέραν του κατώτατου μισθού, υπάρχει μια καυτή ατζέντα που αφορά σε σειρά εργασιακών θεμάτων, τα οποία θα τεθούν προσεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας. Κυριότερα εξ αυτών είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και το περιβόητο πέναλτι του 12%, αλλά και η επέκταση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας. Επίσης, ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η τηλεργασία, όπου αναμένεται η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή. Το θέμα της ΑΤΑ αναμένεται να προκαλέσει σωρεία συζητήσεων μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού θα το θέσει ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας. Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες θα είναι ένα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει τον διάλογο εργοδοτών και συντεχνιών το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και η ρύθμιση του συστήματος επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Τηλεργασία
Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να παραδώσει στο Υπουργείο Εργασίας την εβδομάδα που μπαίνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για το θέμα της τηλεργασίας, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ στην όλη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Την ίδια ώρα, ιδιωτικός οίκος πραγματοποιεί μελέτη εκ μέρους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία.
Σε προ ημερών συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι στάλθηκε κείμενο νομοθεσίας στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και «αναμένουμε να έρθει την επόμενη εβδομάδα το τελικό κείμενο με τις παρατηρήσεις και τις διορθώσεις από τη Νομική Υπηρεσία», ενώ θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια μέσα από σύσκεψη των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, «για να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά», προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Επιτροπή Εργασίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το θέμα της τηλεργασίας δεν θεωρείται ότι έχει κλείσει, αφού μπορεί να ετοιμάστηκε νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα έχει προχωρήσει για νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, ωστόσο οι κοινωνικοί εταίροι και πιο συγκεκριμένα οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν να θέσουν ζητήματα που αφορούν κυρίως την αποζημίωση των εργαζομένων που θα επιλέξουν την τηλεργασία, καθώς και το θέμα του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Δηλαδή, το δικαίωμα των εργαζομένων να απενεργοποιούν όλα τα συνδεόμενα με την εργασία εργαλεία και να μην αποκρίνονται στα αιτήματα των εργοδοτών εκτός του χρόνου εργασίας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δυσμενών συνεπειών, π.χ. απόλυσης ή άλλων αντιποίνων.
Συνταξιοδοτικό
Ένα μεγάλο κεφάλαιο αναμένεται να ανοίξει σύντομα στις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και το οποίο αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τις συντεχνίες και ο στόχος είναι να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη λαμβάνει σύνταξη ή γενικότερα να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Στο πλαίσιο φυσικά του συνταξιοδοτικού θα τεθούν και παρεμφερή θέματα με κοινωνική χροιά, όπως είναι για παράδειγμα το περιβόητο πέναλτι του 12%, αλλά και η επέκταση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας.
Οι συντεχνίες, οι οποίες έθεταν το συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας την κατάργηση του πέναλτι του 12%, παρουσιάζονται τώρα πιο διαλλακτικές, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να μπορεί να βρεθεί φόρμουλα μείωσης του πέναλτι και ενδεχομένως σταδιακής κατάργησής του ή περιορισμού του σε πιο χαμηλά ποσοστά. Υπενθυμίζεται ότι επί Ζέτας Αιμιλιανίδου είχε τεθεί το θέμα του πέναλτι του 12%, της κατάργησης επί της ουσίας της αναλογιστικής μείωσης του 12% που αναπροσαρμόζεται στη σύνταξη όσων αφυπηρετούν πρόωρα στο 63ο αντί στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο, μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ένα επιπρόσθετο ετήσιο κόστος, το οποίο θα υπερβαίνει τα €100 εκ., καθιστώντας το ταμείο μη βιώσιμο. Η επιβολή της αναλογιστικής μείωσης του 12% είχε συμφωνηθεί το 2012, κατόπιν απόφασης της Τρόικας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση αναλογιστικής μελέτης.
ΑΤΑ
Μεγάλη μάχη μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αναμένεται να δοθεί για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Το θέμα αναμένεται να θέσει προς συζήτηση ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, καθότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί τελευταία, ουσιαστικά έληξε και πρέπει να ανανεωθεί. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που είχε επιτευχθεί προνοούσε την παραχώρηση της ΑΤΑ μια φορά τον χρόνο αντί δύο και στο 50% της αξίας της, δεδομένου ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου καταγράφονταν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας. Η συμφωνία κάλυπτε τα έτη ‘18-‘19-‘20, ενώ δόθηκε παράταση και το ‘21 οπόταν, και στη συνέχεια έληξε και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συνομολογηθεί νέα συμφωνία.
Από πλευράς εργοδοτών η θέση που εκφράζεται είναι η κατάργηση της ΑΤΑ αφού γίνεται λόγος για έναν αναχρονιστικό θεσμό, ο οποίος διατηρείται ακόμα σε ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και μάλιστα υποστηρίζουν ότι με την ΑΤΑ ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός, ο οποίος πλήττει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους.
Στην αντίπερα όχθη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι μόνο δεν θέλουν ν’ ακούσουν για κατάργηση της ΑΤΑ, αφού υποστηρίζουν ότι είναι ένας χρήσιμος θεσμός που αναπληρώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένο πληθωρισμό όπως συμβαίνει και τώρα, αλλά ζητούν επαναφορά της ΑΤΑ στην ολότητά της και επέκτασή της ώστε να καλύψει ακόμα περισσότερους εργαζομένους.
Ξένοι εργάτες και ουσιώδεις υπηρεσίες
Όπως πληροφορούμαστε, δύο βασικά ζητήματα θα τεθούν από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων στις προσεχείς συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Το ένα αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου απασχόλησης και αδειοδότησης των αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες και το δεύτερο τη μετατροπή σε νόμο της συμφωνία του 2003 σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, κάτι δηλαδή που θα ρυθμίζει και το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των ξένων εργατών, οι εργοδοτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις και θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορούν να αδειοδοτούνται πιο εύκολα και να προσλαμβάνονται ξένοι εργάτες με πιο απλές διαδικασίες.
Σε σχέση τώρα με τις ουσιώδεις υπηρεσίες, αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών να ρυθμιστούν νομικά οι απεργίες στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 1999 η ΟΕΒ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΠΑΣΥΔΥ υπέγραψαν συμφωνία για επίλυση των εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Το 2004 η συμφωνία προσυπογράφηκε με το Υπουργείο Εργασίας και ακολούθως την συνυπέγραψαν το ΚΕΒΕ και η ΔΕΟΚ. Αυτή η συμφωνία υπάρχει και θα ζητήσουμε να μετουσιωθεί σε νόμο, αναφέρουν οι εργοδότες.