Πολιτισμός

Έκθεση των σημαντικών καλλιτεχνών Mohammed Rabat και Fahad Kholaif

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 92ης επετείου για την εθνική μέρα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο θα φιλοξενήσει, στο πλαίσιο των 92ων εορτασμών για την Εθνική της Ημέρα, έκθεση ζωγραφικής δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών της χώρας, του Mohammed Rabat και του Fahad Kholaif. Η έκθεση θα λάβει χώρα κατά την επίσημη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στην οικία του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας. Πέρα από τον εμπλουτισμό των εθνικών εορτασμών, η έκθεση, που περιλαμβάνει οκτώ έργα από κάθε καλλιτέχνη, στοχεύει να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι μεν εμποτισμένη από την πλούσια κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και προσαρμοσμένη στο παρόν, όπως αποδίδεται μέσα από την εικαστική ερμηνεία των δύο επιλεγμένων κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών της χώρας.

Οι ετήσιοι εορτασμοί για την Εθνική Ημέρα της Σαουδικής Αραβίας έχουν πάντοτε μια θεματική που φέτος τιτλοφορείται «Αυτό είναι το σπίτι μας». Η έκθεση των Mohammed Rabat και του Fahad Kholaif συνάδει με αυτή την ιδέα, η οποία σύμφωνα με τη Γενική Αρχή Ψυχαγωγίας «Είναι η πατρίδα και το σπίτι που επιδιώκουν να προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και τους κατοίκους της χώρας να συμβάλλουν στην ευημερία και την οικοδόμηση του Βασιλείου».

Ο Mohammed Rabat, γ. 1969, είναι μέλος του Οίκου Καλών Τεχνών της Σαουδικής Αραβίας και έχει μια πολυσχιδή και εντυπωσιακή καριέρα τόσο ως δάσκαλος τέχνης, όσο και ως καλλιτέχνης. Εργάστηκε ως σκιτσογράφος για έντυπα, σχεδίασε μπροσούρες, αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων, πανό, εξώφυλλα ηχητικών παραγωγών και βιβλίων ποίησης, λογότυπα για κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και αθλητικές εκδηλώσεις. Συμμετείχε στην κριτική επιτροπή παιδικών καλλιτεχνικών διαγωνισμών και καλλιγραφίας. Παρήγαγε πολλές μεγάλης κλίμακας εντυπωσιακές διακοσμήσεις κτιρίων, είτε τοιχογραφίες, είτε ψηφιδωτά. Συμμετείχε σε περισσότερες από τριάντα εκθέσεις στη Σαουδική Αραβία και στο εξωτερικό. Το έργο του είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όπως αποδεικνύεται από την πληθώρα βραβείων που κέρδισε σε διαγωνισμούς και τις τιμητικές διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί.

Ο Fahad Kholaif, γ. 1973, είναι εν ενεργεία καλλιτέχνης κι επίσης, κατέχει τη θέση του Εκπαιδευτικού Επόπτη και Προϊσταμένου του Τμήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Βόρειας Τζέντα. Μετά τις ακαδημαϊκές του σπουδές, η καριέρα του κυριολεκτικά απογειώθηκε, όπως μαρτυρούν οι πολλές ατομικές εκθέσεις που είχε στην πατρίδα του και οι πολυάριθμες συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στην έκθεση της Σαουδικής Αραβίας στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Αυστρία. Ο Fahad Kholaif τιμήθηκε με πιστοποιητικό εκτίμησης από τον Υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου, Farouk Hosni, αναγνωρίζοντας έτσι τη δημιουργικότητά του. Οι πίνακές του περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και σε σημαντικά ξενοδοχεία και νοσοκομεία στη Σαουδική Αραβία. Μια τοιχογραφία του μνημειωδών διαστάσεων κοσμεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο King Abdulaziz στη Τζέντα (βλ. φωτογραφία παρακάτω), ενώ πολλά έργα του εκτίθενται στο Εκτελεστικό Γραφείο του Διεθνούς Αεροδρομίου King Khalid και στο στάδιο King Abdullah Al-Jawhara.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη, επεσήμανε: «Οι δύο καλλιτέχνες είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι, καταξιωμένοι και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη Σαουδική Αραβία. Ο Mohammed Rabad αντλεί από παραδοσιακά θέματα που ερμηνεύει εκ νέου με τρόπο αφαιρετικό. Ο όγκος στους πίνακές του αποδίδεται μέσω της ισχυρής χρήσης του χρώματος. Ο Fahad Kholaif συχνά απεικονίζει αποδομημένα, αλλά αναγνωρίσιμα, αρχιτεκτονικά σύνολα και αντικείμενα. Η περιορισμένη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί δημιουργεί ένα δυνατό οπτικό αποτέλεσμα. Η καλλιγραφία συχνά έχει μια υπερμεγέθη και κάπως αφηρημένη παρουσία στην τέχνη τους. Τα έργα απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των πολιτισμών, επειδή η θεματογραφία τους καταπιάνεται με οικουμενικές αξίες, όπως οι τοπικές παραδόσεις, οι οικογενειακές και θρησκευτικές αξίες. Πιστεύω ότι το κυπριακό κοινό θα χαρεί τη γνωριμία με το έργο των Rabat και Kholaif και μέσω αυτών θα μυηθεί στον πολιτισμό της Σαουδικής Αραβίας. Τέλος, επικροτώ την πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο να συμπληρώσει τους εορτασμούς της 92ης Εθνικής Εορτής της με μια έκθεση αυτού του διαμετρήματος. Πρόκειται για μια σπουδαία πράξη πολιτιστικής διπλωματίας, που ενθαρρύνει την επικοινωνία των ανθρώπων διά των ειρηνικών μέσων της τέχνης, η δύναμη της οποίας δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται, καθώς μπορεί να χτίσει γέφυρες φιλίας και εκτίμησης που δε δύνανται απαραίτητα να δημιουργηθούν μέσω άλλων, επίσημων οδών».

Οι δύο καλλιτέχνες σχολίασαν ως εξής την πρώτη έκθεσή τους στην Κύπρο:

Mohammed Rabat: “Ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής είναι μια πολύ αγαπημένη γιορτή που έχουμε στις καρδιές μας. Είναι μια ευκαιρία για όλες τις γενιές να εκφράσουν την πίστη τους στην ηγεσία αυτής της χώρας. Φέτος, έχω την τιμή να συμμετάσχω στους εορτασμούς της 92ης επετείου της Εθνικής Ημέρας της Σαουδικής Αραβίας στην Πρεσβεία του Βασιλείου στην Κύπρο, παρουσιάζοντας μερικά από τα έργα μου που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, τον ισλαμικό πολιτισμό και την κληρονομιά του και την σύνδεση με άλλους πολιτισμούς. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της έκθεσης στην Πρεσβεία του Βασιλείου στην Κύπρο και παρακαλώ τον Θεό να προστατεύει τον Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών, τον πιστό διάδοχό του και τον λαό και να γιορτάζει αυτή την περίσταση κάθε χρόνο. με τη χώρα μας να απολαμβάνει ασφάλεια και ευημερία.”.

Painting Mohammed Alrabat 100x100cm.jpeg

Ο συγκεκριμένος πίνακας του Mohammed Rabat επιλέγηκε για να διακοσμήσει το γραφείο του διαδόχου του θρόνου.

Fahad Kholaif: “Ερευνώ τον άνθρωπο, τις σχέσεις που δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και τον ρόλο της τοπικής κληρονομιάς και κουλτούρας σε αυτές τις σχέσεις. Σκέφτομαι βαθιά για το πώς μπορώ να συνδυάσω τις ανθρώπινες σχέσεις με την οπτική μου για τη ζωή και την αίσθηση της ομορφιάς μέσα από ωραίες καλλιτεχνικές αξίες. Σκέφτομαι πώς να επικοινωνώ με τους γύρω μου και πώς να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου με εικαστικό τρόπο βασιζόμενος στο υπόβαθρό μου ως Σαουδάραβας από τη νότια περιοχή της χώρας. Προσπαθώ, με ένα σύγχρονο τρόπο, να μεταφέρω το μήνυμα και το καλλιτεχνικό μου όραμα, που απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η παγκοσμιοποίηση παίζει σημαντικό και θετικό ρόλο στην ανθρώπινη, πολιτιστική και καλλιτεχνική επικοινωνία, ενίοτε όμως εις βάρος των τοπικών πολιτισμών που δύνανται να μειωθούν εξαιτίας της. Για το λόγο αυτό, εμείς ως καλλιτέχνες, διανοούμενοι, συγγραφείς και μελετητές πρέπει να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον πολιτισμό μας και να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την χαρά μου που συμμετέχω με τους συναδέλφους μου καλλιτέχνες σε αυτή την ομαδική έκθεση στην Κύπρο, για να εμπλουτίσουμε την καλλιτεχνική κίνηση και την αισθητική εμπειρία των ανθρώπων”.

Painting Fahad Kholaif 120x120 cm.jpeg

Ο Kholaif αποδίδει με περιορισμένη χρωματική παλέτα αρχιτεκτονικά σύνολα και αντικείμενα, δημιουργώντας έντονες συνθέσεις που συνήθως συμπληρώνονται με αραβική καλλιγραφία.

Δυναμώνουν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου

Σε σχόλιό του για τους εορτασμούς, ο Εξοχότατος Πρέσβης Khaled Alsharif δήλωσε: «Η φιλική και αμοιβαία ανταποδοτική διμερής σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, κ. Νίκου Αναστασιάδη, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκαν επίσημες συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό άμυνας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων, καθώς και να ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η βιωσιμότητα και ο τουρισμός. Με την 92η επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Σαουδικής Αραβίας, προσβλέπουμε στην επίτευξη υψηλότερων στόχων υπό την ηγεσία του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud καθώς και μέσω του σχεδίου «Saudi Vision 2030», που ξεκίνησε ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Mohammed bin Salman, το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση μιας πιο ποικιλόμορφης και βιώσιμης οικονομίας, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος».

*Κεντρική φωτογραφία: Η μνημειακή τοιχογραφία (7 x 36 μ.), που ζωγράφισε ο Fahad Kholaid, δεσπόζει στο διεθνές αεροδρόμιο King Abdulaziz στη Τζέντα.