Διεθνή

Σινο – ρωσικό μέτωπο κατά της ηγεμονίας των Η.Π.Α

Τετ α τετ Πούτιν με Σι στο Ουζμπεκιστάν – Σύνοδος Κορυφής οργανισμού συνεργασίας της Σανγκάης – Έτοιμες να εργαστούν μαζί ως μεγάλες δυνάμεις Κίνα και Ρωσία – «Απαράδεκτες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου» λέγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ενιαίο μέτωπο έναντι του διεθνούς μονοπολικού συστήματος που προωθεί η Αμερική στήνουν Κίνα και Ρωσία. Μπορεί να αποτελεί κόκκινο πανί για τους δυτικούς ηγέτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ο Κινέζος Πρόεδρος, Σί Τζινπίνκγκ, ξεκαθαρίζει πως το Πεκίνο, είναι διατεθειμένο να εργαστεί με τη Μόσχα και να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες τους, ως μεγάλες δυνάμεις για την επίτευξη σταθερότητας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του με αιχμές κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, καταδίκασε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου. Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι δύο ηγέτες αμφισβητούν δημόσια την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτείων στο διεθνές σύστημα. Οι δύο τους έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει την ύπαρξη ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος.

Η συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) είναι η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν έχουν αλλάξει πολλά. Τότε είχαν αναφερθεί σε μια άνευ όρων φιλία και την άφιξη μιας νέας εποχής. Η συνάντηση τώρα, έγινε σε μία στιγμή, κατά την οποία, γίνεται λόγος μέχρι και για ήττα της Ρωσίας στο Ουκρανικό μέτωπο, έστω και αν είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση μια αδύνατη Ρωσία, δεν συμφέρει την Κίνα καθώς, αυτό ανοίγει το δρόμο για τις ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους αποκλειστικά στην ανάσχεση της Κίνας. Επίσης η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της Κίνας στην πρόσφατη ανάφλεξη της έντασης στην Ταϊβάν, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Κίνα. Η Μόσχα, τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται το Πεκίνο, καθώς παραμένει ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός αγοραστής, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των πιέσεων από τις δυτικές κυρώσεις.

Το Ιράν στον SCO

O Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσι στο περιθώριο της συνόδου. Όπως, είπε, κάνουν τα πάντα, ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του οργανισμού. Μέλη του οργανισμού είναι επίσης η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, όπως είναι το Καζακστάν, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.