Ο κόσμος μπροστά σε μια νέα Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Είμαστε πάλι στον Σεπτέμβρη, στην αρχή δηλαδή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που λήγει τον Δεκέμβρη του παρόντος έτους. Είναι η εποχή που γίνεται ο απολογισμός για το έτος που πέρασε. Και αυτόν τον χρόνο ο απολογισμός δεν είναι λαμπρός και πάλι.

Ο χρόνος που μας πέρασε, όπως και οι προηγούμενοι, κυριαρχήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός ήταν και εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της εποχής μας. Και διερωτάται κάποιος πότε θα απαλλαγούμε απ’ αυτό.

Εκτός από τον κορωνοϊό, άλλα κύρια προβλήματα, που απασχολούν την εποχή μας, είναι η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του περιβάλλοντος και, βέβαια, οι περιφερειακές διαμάχες.

Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε και αντιμετωπίζουμε. Στα μέρη μας οι περίοδοι των βροχών π.χ. άλλαξαν. Ουδέποτε είδαμε τόσες βροχές το καλοκαίρι. Στη Δυτική Ευρώπη π.χ. τον Ιούνιο, στην Κύπρο και Ελλάδα τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη… Η κλιματική αλλαγή που ταλανίζει τον κόσμο τόσα χρόνια τώρα.

Οι πιο σοβαρές, όμως, είναι οι περιφερειακές διαμάχες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, βέβαια, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου, εισήγαγε νέα φαινόμενα στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Θα περίμενε κάποιος ότι κάποιοι θα επενέβαιναν για να βρεθεί μια κάποια συμβιβαστική λύση. Όχι μόνον αυτό δεν έγινε, αλλά η αγριότητα του πολέμου έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Και το σίριαλ συνεχίζεται.

Στη γειτονιά μας, ο κ. Ερντογάν, αφού άλλαξε άρδην τα γεγονότα, μας απειλεί ήρεμα ότι «θα μας επισκεφθεί ένα βράδυ».

Έχουμε ακόμη καιρό για να αποχαιρετήσουμε το 2022. Ελπίζουμε ο νέος χρόνος να δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα για μια νέα, λιγότερο άγρια αρχή.

*Barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρώην Επιμελητής του Παντείου Πανεπιστημίου.