Ενέργεια

Πέραν των 1000 αιτήσεων τον μήνα για φωτοβολταϊκά

Τεράστιο το ενδιαφέρον των καταναλωτών - Μέσα σε 7 μήνες, από 1/2/2022 μέχρι 8/9/2022, υποβλήθηκαν συνολικά 7.404 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά

Μπορεί στον τουρισμό να διαφημίζουμε εδώ και πολλά χρόνια τον ήλιο και τη θάλασσα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, ωστόσο, το σημαντικό πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας στο νησί μας μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να το εκμεταλλευόμαστε για σκοπούς παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για αρκετά χρόνια, αφού το κόστος ήταν αρκετά μεγάλο και καθιστούσε την επιλογή αυτή ασύμφορη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με την επιδότηση που δίνεται από την Κυβέρνηση αλλά και την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας, το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει εκτοξευτεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα, απόρροια της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει εν πολλοίς ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται συνεχώς, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Ειδικότερα, σύμφωνα και με στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Από τις 1/2/2022 μέχρι τις 8/9/2022 υποβλήθηκαν συνολικά 7.404 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, συνολικής ισχύος 35,45MW.

Αν δούμε συνολικά τους αριθμούς, θα διαπιστώσουμε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες, αλλά και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων είναι αρκετά μεγάλες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα πάρκα, τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας δείχνουν ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι σήμερα 372 MW. Από αυτά, τα 225 MW (1.990 συστήματα) αφορούν εμπορικά κυρίως συστήματα διαφόρων δυναμικοτήτων. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνολικά 147 MW που αντιστοιχούν σε 28.963 φωτοβολταϊκά συστήματα για ιδίαν κατανάλωση, κυρίως εγκατεστημένα σε οικίες.

Σημαντική εξοικονόμηση

Με τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να πετύχει κάποιος σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το συνολικό κόστος ενός νοικοκυριού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης από το φωτοβολταϊκό, η χρήση που γίνεται και το ύψος των διατιμήσεων στην περίοδο αναφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα συστήματα αυτά σχεδιάζονται ώστε η ετήσια παραγωγή του ΦΒ να είναι αντίστοιχη με την ετήσια κατανάλωση του υποστατικού και, ως εκ τούτου, το κόστος του υποστατικού μπορεί να μειωθεί δραματικά.

Ενδεικτικά, ωστόσο, σύμφωνα με τιμές που έχουν παρουσιαστεί, μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής: το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 4kw ανέρχεται περίπου στις €5.500. Το κόστος χρήσης δικτύου είναι €360 καθ’ έτος. Από πλευράς Κυβέρνησης δίνεται χορηγία €1.500, ενώ για τις ορεινές περιοχές η χορηγία αυξάνεται στις €2.250. Η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 2,6 χρόνια, ενώ το χρονικό περιθώριο για τις ορεινές περιοχές μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 2,1 χρόνια. Η μείωση στον λογαριασμό ρεύματος μπορεί να φτάσει τα €1.500 το έτος.

Στα €1.500 τον χρόνο η εξοικονόμηση. Με θερμομόνωση οροφής, η εξοικονόμηση ξεπερνά τις €3.000 τον χρόνο

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε συνδυασμό με θερμομόνωση οροφής. Ένα παράδειγμα που δίδεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το εξής: Το συνολικό κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής ανέρχεται περίπου στις €11.000. Η χορηγία φτάνει τις €4.550 και η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 2,1 έτη. Η χορηγία για τις ορεινές περιοχές ανεβαίνει στις €6.825 και η απόσβεση μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στο 1,4 έτος. Η μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να φτάσει στις €3.090 καθ’ έτος.

Προϋπολογισμός €30 εκατ.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε οικίες για τα έτη 2022-2023 αυξήθηκε στα €30 εκατ. με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να παραμένει σε ισχύ μέχρι την 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο.

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου μέτρων για ανακούφιση των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπολογίζεται ότι από τη χορηγία θα επωφεληθούν πάνω από 10.000 αιτητές, οι οποίοι, προβαίνοντας στις σχετικές επενδύσεις, θα μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

Dionysos sd1.jpeg

Πέρα από τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού, το Σχέδιο προκηρύχθηκε φέτος και με σημαντικές αυξήσεις στις χορηγίες σε σχέση με τα Σχέδια που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών. Συγκεκριμένα, οι επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά 50%. Σημαντική διαφοροποίηση αποτελεί και η εισαγωγή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών τους.

Κυβερνητικό σχέδιο

Το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο όπως έχει προαναφερθεί αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε οικίες, καλύπτει τις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών. Προνοείται χορηγία 45% επί των επιλέξιμων δαπανών τής κάθε αίτησης/κατοικίας, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €2.250. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering). Προνοείται χορηγία 55% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής, με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.750 και χρηματοδότηση €450 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €4.550. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) ή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α). Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. Το ποσό αυξάνεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β).

Το Σχέδιο έχει αναδρομική ισχύ ώστε να διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου του 2021. Συνεπώς, επιλέξιμες είναι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά και την 01/08/2021 συμπεριλαμβανομένης. Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 01/08/2021, δεν είναι επιλέξιμες.