Διεθνή

Διπλωματική σουπιά, χωρίς μελάνι…

Συνεχίζει την προσπάθειά του να θολώσει τα «διπλωματικά νερά» ο Τούρκος Πρόεδρος αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας στο Ουκρανικό όμως φαίνεται πως πλέον δεν πείθει

Από την μία αγκαζάρει τον Πούτιν και φωτογραφίζεται μαζί του τη στιγμή που όλος σχεδόν ο πλανήτης τον έχει «μαυροπινακισμένο». Διεκδικεί την «προνομιακή» θέση, να μιλά απευθείας με τον απομονωμένο Ρώσο Πρόεδρο και να παριστάνει τον «αξιόπιστο» διαμεσολαβητή ανάμεσα σ’ αυτόν και τη Δύση.

Από την άλλη εκδίδει ανακοινώσεις και σε έντονο ύφος δηλώνει την αντίθεσή του στην μονομερή απόφαση της Μόσχας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, για απόσχιση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται να κινείται σαν «σουπιά» που προσπαθεί να θολώσει τα νερά, στο διπλωματικό τοπίο που διαμορφώνεται με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Ωστόσο όλα δείχνουν πως τουλάχιστον προς ώρας, το μελάνι του δεν «φτουράει»…

Σε μια τελευταία εξέλιξη (μέχρι την επόμενη…) θέλει να πείσει τον διεθνή παράγοντα πως ανήκει στο μπλοκ των χωρών εκείνων (μαζί με Ινδία, Κίνα κ.α.) που αν και έδειξαν κάποια «ανοχή και κατανόηση» στα σχέδια του Πούτιν, έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να δείχνουν διάθεση για αλλαγή ρότας.

Ανακοίνωση κατά Μόσχας

Εξέδωσε όπως γράφουν και οι The Guardian ανακοίνωση στην οποία «κατακεραυνώνει» τη Μόσχα για την απόφασή της να προχωρήσει διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

«Τέτοιο αθέμιτο τετελεσμένο γεγονός δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αντίθετα, θα περιπλέξει τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας και εμβάθυνση της αστάθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και το πάει μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως ως Τουρκία, «Ανανεώνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, την οποία τονίζουμε από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου… μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων».

Το αγκαζάρισμα και οι συμφωνίες στη Σαμαρκάνδη

Αυτά, τις τελευταίες ώρες… Γιατί πριν, και συγκεκριμένα μόλις τελείωσε η συνάντηση που είχαν οι δύο τους (Πούτιν – Ερντογάν) στα μέσα του μήνα στη Σαμαρκάνδη, τα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν εντελώς διαφορετικά.

Εκεί, στη Σαμαρκάνδη που απαθανατίστηκαν κιόλας αγκαζέ και ευτυχισμένοι μαζί, μίλησαν για τις διμερείς τους σχέσεις και συμφώνησαν σε μια σειρά από οικονομικά, εμπορικά, διπλωματικά και άλλα ζητήματα.

Μάλιστα ο Ερντογάν, που δεν χάνει ευκαιρία να το παίζει διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση, είπε πως ο Πούτιν του έδωσε την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε παραχωρήσεις και να τελειώσει το θέμα της Ουκρανίας.

«Δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου γιατί η πορεία των πραγμάτων είναι αρκετά προβληματική» ανέφερε εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στις ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα.

Οικονομικό στρίμωγμα

Πάντως διάφοροι αναλυτές, ερμηνεύουν τις «κυκλοθυμικές» αυτές κινήσεις του Ερντογάν, ως μια προσπάθεια, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των γεωπολιτικών τους επιδιώξεων, να βρει λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα του, πρωτίστως εξ υπαιτιότητας δικής του.

Στην 40λεπτη ιδιωτική συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη Σαμαρκάνδη, μεταξύ άλλων συμφώνησαν μετά από πρόταση του Ερντογάν, να γίνει έκπτωση 25% στο ρωσικό φυσικό αέριο, υπό τον όρο η πληρωμή να γίνεται σε ρούβλια. Σημειώνεται πως η Τουρκία εισάγει το 45% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, από την Ρωσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, ανοιχτό φαίνεται πως άφησαν οι δύο ηγέτες και το ζήτημα της αποπληρωμής μέρους των οφειλών της Τουρκίας προς τη Ρωσία, με τουρκικές λίρες προκειμένου να «ανασάνει» το τουρκικό νόμισμα που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έλαβε ρευστότητα ύψους 5 δις δολαρίων από τη Μόσχα για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Aκιουγιου ενώ άλλο 1 δις δολάρια «έπεσε» στην τουρκική οικονομία για την δημιουργία και επέκταση του δικτύου της Lukoil στη χώρα.

Στον αντίποδα, τράπεζες της Τουρκίας υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση κυρώσεων από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποσυνδεθούν από τη Ρωσία. Δύο ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα, η DenizBank και η Isbank, ανέστειλαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αυτή την εβδομάδα αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του επικεφαλής του οργανισμού που διαχειρίζεται τη Mir. Όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα των The Guardian «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποκοπεί οικονομικά από τη Ρωσία, αλλά το business as usual έχει τελειώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ζελένσκι προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της επιστράτευσης