Αναλύσεις

Τα ονόματα στα συντονιστικά ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Χριστοδουλίδη

«Πονοκέφαλος» οι τέσσερεις «μικροί», που είχαν νέα συνάντηση - άνοιγμα Μαυρογιάννη προς οικολόγους, που εμφανίζονται να «βλέπουν» προς… τέσσερεις υποψήφιους

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται σχεδόν οι δομές συνεννόησης που έστησαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Επιτελείο Χριστοδουλίδη, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του προεκλογικού αγώνα. Οι διαβουλεύσεις για τον συντονισμό άρχισαν αμέσως μετά τις αποφάσεις στήριξης των κομμάτων και η πλειοψηφία των «επιτροπών» λειτουργούν εδώ και μερικές βδομάδες, ενώ κάποιες πήραν στροφές μόλις πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», οι διαβαθμίσεις που υπάρχουν στα επίπεδα που συντελείται αυτή η συνεννόηση είναι τουλάχιστον πέντε, με τη συμμετοχή κάποιων εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών.

Σε ένα πρώτο επίπεδο και έχοντας την ευθύνη του παγκύπριου συντονισμού, πέραν των αρχηγών των κομμάτων και του ιδίου του Νίκου Χριστοδουλίδη, στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν οι Άθως Αντωνιάδης (ΔΗΚΟ), Μορφάκης Σολομωνίδης (ΕΔΕΚ) και Μαρίνα Χατζημανώλη. Αυτό το όργανο έχει τη γενική εποπτεία όλης της εκστρατείας. Σε ένα άλλο επίπεδο, λειτουργεί και επικοινωνιακό συντονιστικό όργανο, με τη συμμετοχή των μελών των επικοινωνιακών ομάδων των τριών ομάδων. Συμμετέχουν οι Χρύσης Παντελίδης και Μιχάλης Δαμιανού (ΔΗΚΟ), Μαρία Παναγιώτου και Γιώργος Γεωργίου (ΕΔΕΚ) και η Μαριλένα Ευαγγέλου.

Εδώ και καιρό επίσης «τρέχουν» οι εργασίες του συντονιστικού που διαβουλεύεται για τις προγραμματικές θέσεις του υποψηφίου, με τη συμμετοχή των Αναστασίας Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ), Μαρίας Βασιλειάδου (ΕΔΕΚ) και Χαράλαμπου Κωνσταντίνου, Τζόζι Χριστοδούλου (Χριστοδουλίδης). Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι θεματικές για σωρεία ζητημάτων, όπως παιδεία, υγεία, οικονομία, νεολαία έχουν ολοκληρωθεί και αποσταλεί στο Επιτελείο του υποψηφίου, ενώ δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι, καθώς στις πρώτες δύο δημοσιοποιήσεις προτάσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη (Παιδεία/Πολιτισμός/Αθλητισμός και Υγεία), οι θέσεις τους έχουν υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Προσφάτως πήρε στροφές και το συντονιστικό για τα οργανωτικά ζητήματα, αν και, τόσο στελέχη των κομμάτων, όσο και του Επιτελείου Χριστοδουλίδη, τονίζουν πως ο κύριος όγκος της εργασίας γίνεται ξεχωριστά και αυτόνομα, καθώς επιδίωξή τους είναι να διαφυλαχθεί η υπερκομματική εικόνα του υποψηφίου. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ωστόσο τα κόμματα, είναι το ότι οι εθελοντές που μαζεύονται γύρω από τον υποψήφιο δεν έχουν τη συσσωρευμένη εκλογική εμπειρία των κομματικών στελεχών, εξ ου και επιδιώκουν να παρατηρούν διακριτικά και να παρεμβαίνουν όπου κρίνεται αναγκαίο. Στο εν λόγω συντονιστικό συμμετέχουν οι Φύτος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Παλατές (ΔΗΚΟ), Αντώνης Κουταλιανός (ΕΔΕΚ) και Μαρίνα Χατζημανώλη.

Βγάζει μπροστά πρόσωπα ο Χριστοδουλίδης

Σάρκα και οστά παίρνει σιγά-σιγά και το Επιτελείο Χριστοδουλίδη, με εμπλοκή εθελοντών, επαγγελματιών, αλλά και από στελέχη που είχαν προηγουμένως κομματική εμπλοκή. Τη Μαριλένα Ευαγγέλου, στην επικοινωνιακή ομάδα, θα πλαισιώνει, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Ιακωβίδης, ενώ τον υποψήφιο θα εκπροσωπούν στα ΜΜΕ και οι Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (προερχόμενος από ΔΗΣΥ) και Γιάννης Παναγιώτου (προερχόμενος από ΔΗΚΟ). Στην οδό Κατσώνη, επί της Κυριάκου Μάτση, στο κέντρο της Λευκωσίας, στήθηκε ταυτόχρονα το κεντρικό επιτελείο του υποψηφίου. Η διαμόρφωση του χώρου έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο εξωτερικό του μπήκαν φωτογραφίες και συνθήματα. Ο υποψήφιος άνοιξε επιτελεία και στις άλλες πόλεις, ενώ ένας μικρός χώρος υπάρχει και στην Πόλη Χρυσοχούς.

Πάση θυσία Οικολόγους

Στο επιτελείο Μαυρογιάννη εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία του προγράμματος, η παρουσίαση του οποίου αναμένεται «λίαν συντόμως». Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το στήσιμο των κτηρίων που θα χρησιμοποιεί το επιτελείο, σε όλες τις πόλεις. Την ίδια ώρα, διακριτικά, αλλά διακαώς, πρεσάρουν τους Οικολόγους. Ήδη, πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο μερών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώχθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις και η εμβάθυνση σε σειρά θεμάτων. Πηγές από το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη υποστηρίζουν πως «υπάρχουν συγκλίσεις στο 99% των θεμάτων», ωστόσο, δηλώνουν σεβασμό στις κομματικές διαδικασίες του κινήματος και αναμένουν με προσμονή.

Σε κάθε περίπτωση, η εσωκομματική δημοσκόπηση των Οικολόγων, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν τη Δευτέρα, θα δείξει και τις προθέσεις, ίσως και την τελική μονάδα ή δυάδα που θα προταθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Οι Οικολόγοι, ωστόσο, δεν φημίζονται για τη σύμπνοια θέσεων και τη συνοχή που επιδεικνύουν, ακόμη και σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, ως εκ τούτου, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο ξεκάθαρα, όσο θα ήθελε ο κ. Μαυρογιάννης.

Περιπλέκουν το σκηνικό οι «τέσσερεις»

Κομματικές πηγές αναφέρουν πως τα ονόματα που ακούγονται στους Οικολόγους - πολλές φορές με φανατικούς υποστηρικτές - είναι έως και τέσσερα (Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης, Κολοκασίδης, Δημητριάδης), ενώ δεν αποκλείεται και η αυτόνομη κάθοδος, αν και ιδιαίτερα απομακρυσμένο σενάριο. Στα σενάρια θα πρέπει να εισέλθει και η πιθανή κοινή κάθοδος των τεσσάρων «μικρών» (Δημητριάδης, Χριστοφίδης, Ηλιάδης, Πρωτοπαπάς), που ίσως αναθερμάνει την προοπτική για τους Οικολόγους, καθώς θα είναι μια ασφαλής επιλογή, που δεν θα σχετίζεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τα δύο κόμματα εξουσίας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ, στη ρητορική τους υπάρχει προνομιακά η εναντίωση στη διαφθορά. Φυσικά, κάτι τέτοιοι θα δυσαρεστούσε τον «σκληρό πυρήνα» του κινήματος στο Κυπριακό. Το ενδεχόμενο αυτό προφανώς και προκαλεί πονοκέφαλο στο Επιτελείο Μαυρογιάννη, καθώς οι τέσσερεις υποψήφιοι, εάν αναπτύξουν περαιτέρω δυναμική, θα την αντλήσουν κυρίως από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και δευτερευόντως από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όμως, στην περίπτωση που ο κ. Μαυρογιάννης βρεθεί στον δεύτερο γύρο, θα έχει τους τέσσερεις ως προνομιακούς συνομιλητές για πιθανή στήριξή του.

«Το επικοινωνούν»

Με έντονο το συμβολικό περιεχόμενο και με μια δόση δυσκολίας στην κατανόηση, οι υποψήφιοι Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, δημοσίευσαν κοινή φωτογραφία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «twitter». Στη φωτογραφία απεικονίζονταν και οι τέσσερείς τους, σε κοινό τραπέζι, χαμογελαστοί, διά φαγητού και ποτού. Στη λεζάντα, την οποία κοινοποίησε πρώτος ο κ. Πρωτοπαπάς, αναφερόταν: «Οι φίλοι μου Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, μου είπαν ότι η πίτσα έγινε ψάρι και πάμε καλά με τον Μάριο Ηλιάδη και εμένα». Όπως πληροφορείται η Σημερινή, το τραπέζωμα της Παρασκευής αποτελούσε τη συνέχεια της συνάντησης της προηγούμενης Πέμπτης (Σημερινή 11/10), με το μενού να αλλάζει από πίτσα σε ψάρι. Πηγές από τα επιτελεία αναφέρουν πως επίκειται νέα συνάντηση αυτήν την εβδομάδα, ενώ έκαναν λόγο για «σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας». Σίγουρα, η δημοσίευση μιας τέτοιας φωτογραφίας έχει ισχυρό σημειολογικό περιεχόμενο για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο συζήτησης, μέχρι να επέλθουν οι απαιτούμενες υποχωρήσεις για την εξεύρεση του ενός. Χρειάζονται δε και οι απαραίτητες συζητήσεις για τα διάφορα σενάρια του δεύτερου γύρου.