Αναλύσεις

Δημοψηφίσματα «μοντέλο» για τα κατεχόμενα

Τι αναφέρουν σημειώματα της ΕΕ για τις αποφάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιχειρεί, διά της μεθόδου των δημοψηφισμάτων, να μετατρέψει τον επιθετικό πόλεμό του κατά του Κιέβου, σε αμυντικό. Η Μόσχα, με αυτήν την κίνηση, επιδιώκει την αλλαγή των κανόνων πολέμου, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα, η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Δύση και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, που, διά αλληλογραφίας και εσωτερικών εγγράφων, επιχειρούν να αξιολογήσουν την υπό διαμόρφωσιν κατάσταση, ενόψει της αναμενόμενης ενσωμάτωσης των τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών περιφερειών από τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία και οι κατοχικές «αρχές» επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις, απειλώντας με παράνομο δημοψήφισμα στα κατεχόμενα, στο μοντέλο των ρωσικών που διενεργούνται στην Ουκρανία.

Η Τουρκία βάζει μεθοδευμένα στην εξίσωση των ρωσικών δημοψηφισμάτων και την πιθανότητα ανάλογου δημοψηφίσματος στην κατεχόμενη Κύπρο, εγείροντας, μάλιστα, το εξής ερώτημα: Πώς αποκλείετε διεθνώς τους ηγέτες των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας και τους λέτε παράνομους, όταν δέχεστε τους ηγέτες του κατοχικού μορφώματος στην Κύπρο να συνομιλούν με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να επισκέπτονται τις Βρυξέλλες;

Γεγονός που αφαιρεί τόσο από τη Δύση, όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, το ηθικό και δημοκρατικό πλεονέκτημα, καθώς τώρα δεν υπάρχει ανάλογο επιχείρημα για ν’ αντιμετωπιστεί ο Πούτιν. Διότι, αυτά που πράττει σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία, τα πράττει η Τουρκία επί σειράν ετών στην Κύπρο, με την πλήρη ανοχή τόσο της Κύπρου και της Ελλάδας, όσο και της διεθνούς κοινότητας και δη της Δύσης.

Ανάλογη είναι και η θέση του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον εισβολέα και κατακτητή Ερντογάν να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, αφοπλιζόμενος ενώπιον του Βλ. Πούτιν, του οποίου η χώρα είναι υπερδύναμη και μέλος του Σ. Ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.