Εργασία

Βάζουν στο τραπέζι τα «θέλω» οι κοινωνικοί εταίροι

Οι συντεχνίες απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100% και οι εργοδότες ζητούν την πλήρη κατάργησή της

Εντός της εβδομάδας, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, θα συναντήσει τους κοινωνικούς εταίρους για να καθορίσουν την ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Την αρχή θα κάνει με τις συντεχνίες στις 28 Σεπτεμβρίου και στις 30 Σεπτεμβρίου θα δει τους εργοδότες για ν’ ακούσει τις εισηγήσεις τους για διάφορα σημαντικά ζητήματα, που θέλουν να μπουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Στην ουσία, ο κ. Κούσιος θα βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και, αναλόγως, θα σχεδιάσει τα επόμενά του βήματα και θα καθορίσει την ατζέντα ανάλογα με τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των θεμάτων.

«Καυτή» ατζέντα

Εργοδότες και συντεχνίες ήδη απέστειλαν τις εισηγήσεις σου στον Υπουργό Εργασίας, ώστε να τις συζητήσουν στις επικείμενες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προτείνουν να συζητηθεί ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου απασχόλησης και αδειοδότησης των αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες, διότι παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, ζητούν τη μετατροπή σε νόμο της συμφωνίας του 2003 σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, κάτι δηλαδή που θα ρυθμίζει και το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Τέλος, βάζουν ξανά στο τραπέζι τη μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού από 1,2% στο 0,6%. Σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή, που η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, οι συντεχνίες προτάσσουν την αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100% και επέκταση σε όλους τους εργαζομένους, ως ένα αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις. Ένα άλλο βασικό θέμα που θ’ απασχολήσει το ΕΣΣ, είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά αλλαγές, ούτως ώστε κανένας συνταξιούχος να μη λαμβάνει σύνταξη ή γενικότερα να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις των συντεχνιών ο κατώτατος μισθός και πιο συγκεκριμένα η ωριαία απόδοση, που δεν περιλαμβάνεται στο διάταγμα, αλλά βεβαίως και άλλα σημεία που δεν ικανοποίησαν την πλευρά τους.

Όλα της ΑΤΑ δύσκολα

Απ’ όλα τα θέματα που θα θέσουν στο τραπέζι οι κοινωνικοί εταίροι, το μόνο βέβαιο ότι θα συζητηθεί είναι το φλέγον ζήτημα της ΑΤΑ, λόγω της λήξης της προσωρινής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση της ΑΤΑ σταμάτησε, μετά από απαίτηση της Τρόικας, το 2012, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια επανήλθε στο 50%, μια φορά το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ και υπογράφηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και από τους εργοδότες, η οποία κάλυπτε τα έτη 2018-2020.

Κοινό μέτωπο ΚΕΒΕ - ΟΕΒ

Οι συζητήσεις για την ΑΤΑ ακόμη δεν άρχισαν και ήδη μυρίζει μπαρούτι. Οι εργοδότες ζητούν την πλήρη κατάργησή της, διότι την θεωρούν έναν αναχρονιστικό θεσμό. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, «η επαναφορά της θα είναι καταστροφική. Ήδη η λειτουργία της είναι επιζήμια για τις επιχειρήσεις», ξεκαθαρίζοντας πως, «ούτε κατά διάνοια δεν συζητούμε την επιστροφή της στο 100%». Στην ίδια ρότα και το ΚΕΒΕ για το θέμα της ΑΤΑ. Υποστηρίζει ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να καταργηθεί, διότι από τη μια αναπαράγει τον πληθωρισμό και από την άλλη ο τρόπος που καταβάλλεται δεν θεωρείται σύγχρονο σύστημα για την αναπροσαρμογή των μισθών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Μάριο Τσιακκή, «η αναθεώρηση των μισθών θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των συζητήσεων ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των μισθολογικών θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον και όχι με τη λογική της αυτόματης αναπροσαρμογής της ΑΤΑ».

«Μπετόν αρμέ» οι συντεχνίες

Οι τοποθετήσεις των εργοδοτών, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για την ΑΤΑ και την κατάργησή της -όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συντεχνιών. Η ΣΕΚ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «την ώρα που γνωρίζουν (οι εργοδότες) πως υπάρχει συμφωνία με την υπογραφή τους, που τους δεσμεύει να προσέλθουν σε διάλογο για νέα ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στη βάση της φιλοσοφίας της, προβαίνουν σε δηλώσεις για κατάργηση του θεσμού». Η συμφωνία, προσθέτει, «προνοεί πως κατά την περίοδο ισχύος της συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος με στόχο κατά την εκπνοή της περιόδου να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύονται να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση συμφωνίας». Μιλώντας στη «Σ», ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, ανέφερε πως «εάν αναιρεθεί η συμφωνία για ΑΤΑ είναι αιτία πολέμου, καθώς όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν δεσμευθεί ν’ αρχίσουν τον διάλογο μετά τη λήξη της συμφωνίας για την πλήρη επαναφορά της». Η ΠΕΟ υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος να αμβλυνθούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι εξωφρενικές ανατιμήσεις των βασικών αγαθών, είναι η επαναφορά στο 100% της ΑΤΑ. Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην «Σ», «λόγω της διάβρωσης των μισθών εξαιτίας της ακρίβειας είναι άκρως αναγκαία η επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους».