Παραπολιτικά

Δικαίωση μόνον όταν βρεθούν οι δολοφόνοι

Η αλήθεια που ήρθε στο φως 17 χρόνια μετά, για τη στυγερή δολοφονία του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, η οποία είχε παρουσιαστεί ως δήθεν αυτοκτονία, μας παρέδωσε μιαν ακόμη τρανταχτή απόδειξη ότι η χώρα στην οποία ζούμε στηρίζεται σε ένα σύστημα σαθρό, όπου πλεονάζει η ανικανότητα, η ευθυνοφοβία, η ανευθυνότητα, η αδιαφορία για τα σοβαρά και τα σημαντικά, η εγγενής αδυναμία επαρκούς διερεύνησης, η διαχρονική τάση για κουκούλωμα υποθέσεων, ένα σύστημα που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον. Ένα σύστημα που ωθεί τον πολίτη να μην έχει πλέον εμπιστοσύνη ότι θα βρει το δίκιο του και ότι δεν θα βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση της τραγικής μάνας του Θανάση.

Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της κυρίας Ανδριάνας, που πάλεψε μόνη της για 17 χρόνια και κατάφερε να δικαιωθεί, αλλά μόνο ως προς το αναντίλεκτο πλέον γεγονός ότι το σπλάχνο της δολοφονήθηκε. Η πλήρης δικαίωση θα επέλθει μόνον όταν βρεθούν οι δολοφόνοι και προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, έστω και 17 χρόνια μετά.

Και την ίδια ώρα να λογοδοτήσουν αυτοί που έδωσαν εξαρχής την εικόνα της αυτοκτονίας και προσπάθησαν επίμονα να πείσουν για τα ευρήματά τους, ενώ όλα τα τεκμήρια βοούσαν ότι επρόκειτο για ειδεχθή δολοφονία. Να λογοδοτήσουν αυτοί που αδιαφόρησαν, που ολιγώρησαν, που ενημερώθηκαν αλλά δεν έκαναν τίποτε για να προλάβουν το κακό, που άφησαν κρίσιμα τεκμήρια να χαθούν, που περιφρόνησαν τη χαροκαμένη μάνα.

Ας μπούμε για μια στιγμή στη θέση της κυρίας Ανδριάνας. Να αισθανθούμε έστω και για ένα λεπτό τον σπαρακτικό της πόνο όταν αντίκρισε το άψυχο σώμα του παιδιού της και της είπαν ότι αυτοκτόνησε, ενώ ήξερε ότι αυτό ήταν ένα αισχρό ψέμα. Και να θαυμάσουμε τη δύναμη ψυχής αυτής της γενναίας γυναίκας, που ξεκίνησε μόνη και ανέβαινε για 17 χρόνια τον Γολγοθά της.

Αλλά μόνον ο θαυμασμός δεν αρκεί. Θα πρέπει όλοι, Πολιτεία, θεσμοί, κοινωνία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, να μην αφήσουμε να ξεχαστεί η δολοφονία του Θανάση, μέχρι να βρεθούν οι φονιάδες. Η ιστορία του 26χρονου αδικοχαμένου στρατιώτη θα είναι ο πήχης με τον οποίο θα μετρηθεί το μπόι όλων και ειδικότερα όσων έχουν την ευθύνη της απονομής της Δικαιοσύνης.

ΜΠΟΞΕΡ