Παραπολιτικά

Μια αράχνη στο φέρετρο της Ελισάβετ

Μια μικρή αράχνη να περπατάει πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της κηδείας της, ήταν ένα απροσδόκητο θέαμα, που δεν ξέφυγε από την προσοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ανέβασαν αμέσως σχετικές φωτογραφίες και βίντεο. Συγκεκριμένα, η αράχνη έκανε βόλτα πάνω στο σημείωμα που είχε αφήσει ο Βασιλιάς Κάρολος δίπλα από το αυτοκρατορικό στέμμα. «Η πιο διάσημη αράχνη του κόσμου», ήταν το σχόλιο ενός χρήστη των ΜΚΔ, ενώ η εφημερίδα «Telegraph» έγραψε ότι η παρουσία της αράχνης αποτελεί μια υπενθύμιση, ότι πάντα μπορούν να υπάρξουν εκπλήξεις, ακόμα και μετά από τόσο προσεκτικό προγραμματισμό.

Η αλανιάρα αράχνη, λοιπόν, συνόδευσε την Ελισάβετ στο τελευταίο της ταξίδι και ήταν σαν να της έλεγε: «Εγώ, το ταπεινό και περιφρονημένο αρθρόποδο, εξακολουθώ να ζω, ενώ εσύ, η Μεγαλειοτάτη με τα τόσα μεγαλεία σου, κείτεσαι εδώ μπροστά μου, νεκρή»!

Κάποιοι μπορεί να έκαναν και συνειρμούς και να είδαν συμβολισμούς στην παρουσία της αράχνης πάνω στο βασιλικό φέρετρο. Ότι, για παράδειγμα, κάτι φαινομενικά ασήμαντο, όπως η μικροσκοπική αράχνη, μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στο επίκεντρο ενός μεγάλου γεγονότος και να πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες απ’ ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Θα έλεγα, όμως, ότι υπήρχε και μια... άλλη, διαφορετική, αράχνη στην κηδεία της Ελισάβετ. Η... γυναίκα-αράχνη! Μιλώ για την Καμίλα, η οποία είχε τυλίξει περίτεχνα, από πολλών ετών, στον ιστό της τον Κάρολο (από τότε που αυτός ήταν νυμφευμένος ακόμη με την Νταϊάνα), πετυχαίνοντας τελικά να γίνει Βασίλισσα (Βασιλική Σύζυγος, για την ακρίβεια). Ωστόσο, η γυναίκα-αράχνη δεν μπόρεσε ποτέ να φθάσει, έστω και σε μικρό ποσοστό, τη δημοφιλία της άτυχης πριγκίπισσας.

Εν πάση περιπτώσει, η αράχνη που είχε σκαρφαλώσει πάνω στο σημείωμα, το οποίο είχε αφήσει στο φέρετρο ο νυν Βασιλιάς της Αγγλίας, ίσως ήθελε να στείλει και σ’ αυτόν κάποιο μήνυμα. Ότι, ας πούμε, ο θεσμός της βασιλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε ήδη να... αραχνιάζει και ότι με την αποδημία της Ελισάβετ και την άνοδο του Καρόλου στον θρόνο ίσως να φθίνει όλο και περισσότερο...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ