Φωνάζουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρία
Σε διαμαρτυρία ετοιμάζονται να κατέλθουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, για να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών τους στην ενιαία εκπαίδευση
Αγανακτισμένοι οι γονείς των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους σχεδιασμούς που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας στους γονείς για την ειδική εκπαίδευση. Αρχές Αυγούστου, στην ημερίδα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας με θέμα την ειδική εκπαίδευση, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες η Κυπριακή Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανάπηρων (ΚΥΣΟΑ), ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ και η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας». Η πρόεδρος της Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, μιλάει στη «Σημερινή» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, για τις διαφορές τους με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη διαμαρτυρία που προτίθενται να οργανώσουν.
Κέντρο Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης
Υπενθυμίζεται πως, στις 22 Αυγούστου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης, με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, να δηλώνει τότε ότι, στη βάση έκθεσης που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και προτάσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση των αριθμών στην ειδική εκπαίδευση. «Στο σχολικό έτος 2021-2022 είχαμε κάπου 13.500 μαθητές και μαθήτριες στην ειδική εκπαίδευση. Για να καταλάβουμε την αύξηση σε σύγκριση με το 2014-2015, από 8.200 παιδιά έχουμε φτάσει τις 13.500. Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις διαδικασίες, να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες εκεί όπου παρατηρείται κάποια χρονοτριβή, αλλά και να βελτιώσουμε τα σχολεία, αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα χρησιμοποιήσει επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, θα στελεχωθεί από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και εκεί θα λαμβάνονται οι γενικές αποφάσεις και οι κατευθύνσεις, τις οποίες θα καλεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας», όπως εξήγησε.
Σημείωσε ότι θα υλοποιηθεί η λειτουργία του Κέντρου Αξιολόγησης Ειδικής Εκπαίδευσης αφού προηγουμένως το Υπουργείο Παιδείας φέρει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση «για να βελτιώσουμε τη μέχρι τώρα υφιστάμενη λειτουργία μέσω του συστήματος των Επαρχιακών Επιτροπών». Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μία δεύτερη απόφαση αφορά την ενίσχυση και εξειδίκευση των διαγνώσεων που ξεκινούν στα σχολεία. «Από το 2022 -2023 θα γίνεται μια διαγνωστική διαδικασία στα παιδιά της προδημοτικής και στα παιδιά της Α΄ του Δημοτικού Σχολείου. Θα φροντίσουμε να ενισχυθούν αυτές οι διαγνωστικές διαδικασίες με εξειδικευμένα εργαλεία», είπε και συμπλήρωσε πως «αφορά την ενίσχυση των 9 ειδικών σχολείων, που έχουμε, με υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και τακτικής σχολειατρικής παρακολούθησης και εποπτείας». Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Υπουργείο Παιδείας για την τελική αποτίμηση και την ενδεχόμενη κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε υπηρεσίες σχολικών βοηθών συνοδών ενόψει της σχολικής χρονιάς 2022-2023.
Οι γονείς διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών τους στην ενιαία εκπαίδευση
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», μιλώντας στη «Σ», ανέφερε πως «οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες της Κύπρου ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών τους στην ενιαία εκπαίδευση με μια διαμαρτυρία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση και τον αποκλεισμό τους από την ενιαία ψήφιση. Στη διαμαρτυρία θα συμμετέχουν οι γονείς, οι οργανωμένοι φορείς - σύνολα, αλλά και κόσμος που θέλει να στηρίξει τα δικαιώματα των παιδιών», είπε.
Η κ. Πιτσιάλη τόνισε πως αυτή η διαμαρτυρία πρέπει να γίνει, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Δεν υπάρχει ούτε διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, είπε, προσθέτοντας πως τους έχουν κλείσει τις πόρτες εδώ και χρόνια, ενώ συνεχίζουν να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών. Όπως κατήγγειλε, «τα αφήνουν χωρίς εκπαίδευση και τα καταδικάζουν σε μειωμένη εκπαίδευση είτε αποκλείοντάς τα άμεσα -δηλαδή να μην τους επιτρέπεται να εισχωρήσουν στις τάξεις μαζί με τους συμμαθητές τους όπως προνοεί η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρίες- είτε έμμεσα - όπως είδαμε να γίνεται φέτος σε πιο έντονο βαθμό από άλλες χρονιές, που τα καταδικάζουν στον αποκλεισμό να μην πετύχουν την φοίτηση, αφαιρώντας τους παροχές και συνοδούς».
Όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων αξιολόγησης, ανέφερε ότι «ο Υπουργός Παιδείας τούς ενημέρωσε πως αυτή η επιτροπή θα δημιουργηθεί για να αποφασίζει υπό ποίο πλαίσιο θα φοιτούν τα παιδιά και δεν θα αμφισβητεί κανείς τις αποφάσεις τους και εμείς αυτήν την αξιολόγηση την απορρίπτουμε εάν ο λόγος της ύπαρξής της είναι να διαχωρίζει τα παιδιά». «Δικαίωμα όλων των παιδιών είναι να βρίσκονται εκεί που είναι και τα υπόλοιπα παιδιά και να εκπαιδεύονται», τόνισε. Συνέχισε πως «αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει γίνεται από τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που θα εισηγούνται τις παροχές που μπορούν να γίνουν ή από μια εξειδικευμένη ομάδα που θα βλέπει τι παροχές πρέπει να δώσει στο σχολείο για να απευθυνθεί το παιδί». Η κ. Πιτσιάλη τόνισε πως η αναπηρία δεν τα εμποδίζει από την εκπαίδευση και πως σήμερα καμία αναπηρία με την τεχνολογία που έχει εξελιχθεί και τα μέσα που υπάρχουν δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μάθηση ενός παιδιού. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος δεν αποδέχεται ότι όταν κάποιος δει ένα παιδί, μπορεί να κρίνει αν είναι εκπαιδεύσιμο ή όχι.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην «Αγκαλιά Ελπίδας», εξηγώντας πως πρόκειται για μία παγκύπρια οργάνωση γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, που χρειάζονται εκπροσώπηση για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να πάρουν στήριξη. Στόχος της οργάνωσης, πρόσθεσε, είναι να εφαρμοστεί μια ενιαία νομοθεσία για την ενιαία εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.