Παραπολιτικά

Το IQ των Κυπρίων

Ήταν μεγάλη η απογοήτευση. Μα επιτρέπεται, σιόρ, εμάς που νομίζουμε ότι είμαστε οι εξυπνότεροι στον κόσμο, να μας κατατάσσουν στην 47η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το IQ μας; Πρόκειται για νέα διεθνή συνωμοσία εναντίον μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Ρε, αν δεν είχαμε πολύ ψηλό IQ, θα επινοούσαμε τόσες πολλές κομπίνες και απάτες; Σκεφτείτε. Χρηματιστήριο, αποχετευτικά με μίζες, διαβατήρια, τουρκοκυπριακές περιουσίες και τα λοιπά και τα λοιπά.

Τώρα, βέβαια, είναι άλλη υπόθεση αν χρησιμοποιούμε το IQ μας για να ξεγελούμε, ας πούμε, το κράτος. Ή να ξεγελούμε τους «κουτόφραγκους» των Βρυξελλών.

Το δε γεγονός ότι την πατήσαμε αμέτρητες φορές, δεν οφειλόταν στο χαμηλό IQ μας, αλλά σε άλλους παράγοντες. Οφειλόταν στην αφέλειά μας, την καλοπιστία μας, την ευκολοπιστία μας, την επιπολαιότητά μας, την κοντή μας μνήμη. Ναι, ναι, αυτό είναι. Μπορεί να έχουμε μακρύ IQ, αλλά... κοντή μνήμη, η οποία το εξουδετερώνει σε πολλές περιπτώσεις.

Βέβαια, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης. Υπάρχουν και οι ιδιοφυίες ανάμεσά μας. Πολλές από τις οποίες διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπου ανοίγουν τα φτερά τους φεύγοντας από τον μικρόκοσμό μας. Όμως βρίσκουμε και στη μικρονησίδα μας ιδιοφυίες, πολλές από τις οποίες δεν αξιοποιούνται από την Πολιτεία, η οποία κατά κανόνα προωθεί «ημέτερες» μετριότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν IQ… τασιηνόπιττα.

Δεν ξέρω με ποια μέθοδο μετράνε συνολικά τον δείκτη νοημοσύνης των λαών και πόσο αξιόπιστη είναι αυτή. Πάντως, αν αυτό λέει κάτι, στη συγκεκριμένη έρευνα είμαστε περίπου στην ίδια θέση με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα έξυπνος λαός (47η η Κύπρος, 49ο το Ισραήλ). Παρεμπιπτόντως, τους αδελφούς Έλληνες τούς κατατάσσουν στην 55η θέση!

Τέλος πάντων. Εκείνο που έχει σημασία για έναν λαό (και φυσικά και για μας) είναι να διαθέτει ηγέτες με το υψηλότερο δυνατό IQ, οι οποίοι να επιλέγουν συνεργάτες αναλόγου δείκτη νοημοσύνης, ώστε να καθοδηγούν σωστά και να «ανεβάζουν» τον λαό, όσο χαμηλό κι αν είναι το δικό του IQ…

ΜΠΟΞΕΡ