Ακίνητο

Βγάζουν οικοδομικές άδειες και περιμένουν...

Στασιμότητα παρατηρείται στο χτίσιμο ιδιωτικής κατοικίας και επιχειρήσεων, λόγω της ακρίβειας στις τιμές των υλικών οικοδομής και της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων

Βγάζουν οικοδομικές άδειες και περιμένουν να δουν πώς θα κυμανθεί η αγορά, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των υλικών και στα δανειστικά επιτόκια. Όπως αναφέρει στη “Σημερινή” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, στασιμότητα παρατηρείται στο χτίσιμο της ιδιωτικής κατοικίας, ενώ οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν το κόστος κατασκευής της οικοδομής τους. «Υπάρχει μια δυστοκία στο να χτίσουν και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Στασιμότητα επικρατεί τόσο στην κατασκευή κατοικιών, των οποίων το κόστος ανέρχεται στις 400.000 ευρώ, όσο και αυτών που ανέρχονται στο ένα εκατ. ευρώ. Έχει μειωθεί η ανέγερση των ιδιωτικών κατοικιών. Μάλιστα αρκετοί έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό, σε προσφορές, όμως δεν ξεκινούν να χτίσουν, καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπους είτε για να μειώσουν τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα της μελλοντικής κατοικίας τους είτε περιμένοντας να εξασφαλίσουν το χρηματικό ποσό για να χτίσουν το σπίτι τους».

Όπως προβλέπει ο κ. Γαβριήλ, «από τον νέο χρόνο η ανέγερση ιδιωτικής κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού δεν φαίνεται ότι θα μειωθούν τα κατασκευαστικά κόστη. Θα παραμείνουν στάσιμα ή θα ανέβουν, και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον τομέα», υποστηρίζει. Όπως λέει, οι εργολάβοι καλούνται να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος των υλικών οικοδομής, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου γίνεται νέα συμφωνία για τη νέα αύξηση των τιμών και υπάρχει «συμβιβασμός κάπου στη μέση». Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ζευγάρια με παιδιά, τα οποία έχουν ήδη το ιδιόκτητο διαμέρισμά τους, θέλουν να χτίσουν το δικό τους σπίτι και έπειτα να βάλουν προς ενοικίαση το διαμέρισμα όπου έμεναν. Οι περιοχές που επιλέγονται για ανέγερση νέας κατοικίας είναι εκτός Λευκωσίας, προς τα προάστια, όπως Γέρι, Λατσιά, Λακατάμεια, Δάλι, οι οποίες δεν βρίσκονται μακριά από την πόλη, έχοντας πρόσβαση από τον περιφερειακό δρόμο, σημειώνει.

Μειώνονται τα τετραγωνικά μέτρα

Όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφεται μείωση τόσο στο εμβαδόν όσο και στην αξία των αδειών οικοδομής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές Αρχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις κατά τον Ιούνιο 2022 ανήλθε στις 626, ενώ η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 220 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 202.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.146 οικιστικές μονάδες, ενώ σημειώνεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022 εκδόθηκαν 3.898 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 3.990 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 2,3%. «Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 9,1% και το συνολικό εμβαδόν κατά 12,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 5,0%. Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα», αναφέρεται.

«Η τιμή πώλησης δεν πάει με το αυξημένο κόστος»

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, επιβεβαιώνει στη «Σ» την ανασφάλεια που επικρατεί, καθώς το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί μέχρι και 35% και αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο. «Εδώ και δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού και του αυξημένου πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι βγάζουν οικοδομικές άδειες, τις οποίες βάζουν στην αναμονή, λόγω και της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων από 1 έως 2%, ενώ υπολογίζεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο». Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουσίδης, «η μείωση στη ζήτηση, σύντομα θα μειώσει και το κόστος, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν οι τιμές στα υλικά. Μειώθηκε η ζήτηση, άρα ξαναέπεσε η τιμή», τονίζει. Μάλιστα, αρχίζουν και βάζουν ρήτρες κατά τη σύναψη του συμβολαίου, ώστε να αποφευχθούν οικονομικές διαφορές στην ολοκλήρωση της οικοδομής.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, στασιμότητα επικρατεί και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν να πέσει το κόστος, για να χτίσουν ένα διαμέρισμα το οποίο θα διαθέσουν για ενοικίαση, καθώς «η τιμή πώλησης δεν συνάδει με το αυξημένο κόστος». «Όλα αυτά συντείνουν στο να αυξηθούν τα ενοίκια, αφού δεν γίνονται έργα εδώ και δύο χρόνια», ανέφερε. Μπορεί να επικρατεί αυτή η ανασφάλεια στην αγορά του κατασκευαστικού τομέα, ωστόσο σύμφωνα με τους παραπάνω ειδικούς στον χώρο, «δεν μένουν ατέλειωτες οικοδομές στην Κύπρο λόγω των συμβολαίων».



Ποσοστό αυξήσεων πέραν του 50% επί της δόσης

Ερωτηθείς για το ποσοστό της αύξησης των υλικών οικοδομής και των δανειστικών επιτοκίων, το οποίο αντιστοιχεί στη δόση του ακινήτου, ο οικονομολόγος Ιωάννης Τελώνης διευκρινίζει στη «Σ» ότι για να απαντηθεί το ερώτημα υπάρχουν ορισμένες παραδοχές που πρέπει να έχουμε υπόψη. «Για παράδειγμα, για την υπό κατασκευή οικοδομή υπάρχει η γη ή θα πρέπει να αγοραστεί;» Ο σχεδιασμός επίσης είναι σημαντικό στοιχείο, εξηγεί. Τέλος το επίπεδο πολυτέλειας επηρεάζει σημαντικά το κόστος, συμπληρώνει. «Αν πάρουμε μιαν ακραία κατάσταση, το κόστος της γης και των υλικών μιας πολυτελούς κατοικίας μπορεί και να αντιπροσωπεύει μέχρι και 80% του κόστους. Για μια οικονομική κατοικία / διαμέρισμα αυτό μπορεί να περιοριστεί και στο 50%-60% του συνολικού κόστους. Η αύξηση στα οικοδομικά υλικά την τελευταία διετία υπολογίζεται σε πέραν του 25%. Τώρα όσον αφορά τα επιτόκια, δεν έχουμε δει ακόμη το εύρος της μεγέθυνσης. Αν λάβουμε υπόψη μας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για μια συνολική αύξηση της τάξης του 4%-5% και υποθέσουμε ότι η αύξηση στα οικοδομικά υλικά θα καλυφθεί μέσω επιπρόσθετου δανεισμού - πράγμα που προϋποθέτει οικονομική ευρωστία του δανειζομένου ή χαμηλό αρχικό δανεισμό ή και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αν υπάρχει τέτοια ευχέρεια - τότε μπορεί και να μιλούμε για ένα ποσοστό πέραν του 30%-50%», καταλήγει.