Έγκλημα

Ενεχόμενοι εντός και εκτός στρατοπέδου στην δολοφονία του Θανάση

Ο Σάββας Μάτσας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα - Παρά το πέρασμα του χρόνου, μπορεί με κατάλληλη διερεύνηση να βγουν στοιχεία στο φως και ξετυλιχθεί επιτέλους αυτό το κουβάρι και η εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Θανάση.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εξιχνίαση της δολοφονίας του Θανάση, παρά το πέρασμα των χρόνων. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Συγκάλυψη που ίσως να συνεχίζεται και σήμερα

Ο κ. Μάτσας υπογράμμισε πως υπήρχαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, που είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και την εμπειρία και τον βαθμό και όμως προέβησαν σε λάθη τόσο μεγάλα και τόσα πολλά, που όλα μαζί δείχνουν πως υπήρχε σκοπιμότητα.

Για το ενδεχόμενο της συγκάλυψης ο κ. Μάτσας επανέλαβε άλλη μια φορά τη θέση του πως τα στοιχεία συγκλίνουν ότι όντως υπήρξε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα, υποθέτει πως συνεχίζεται η συγκάλυψη.

Ενεχόμενοι εκτός στρατοπέδου

Αναφερόμενος στη δυσκολία που υπάρχει μετά από τόσα χρόνια για να βρεθούν οι αξιωματικοί, οι συνάδελφοι και όλοι όσοι ήταν μαζί με τον Θανάση στο στρατόπεδο ο κ. Μάτσας υποστήριξε πως αυτό δεν είναι «καθόλου δύσκολο».

Ωστόσο όπως ανέφερε, «υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρχουν ενεχόμενοι εκτός στρατοπέδου». Ο κ. Μάτσας υπογράμμισε πως «δεν είναι απαραίτητα εντός στρατεύματος αυτοί που προέβησαν σε αυτή την πράξη. Πιθανώς να ήταν και εκτός στρατοπέδου, αλλά ανέλαβαν αυτό το έργο κατόπιν οδηγιών».

Μου προκαλούσε απέχθεια όταν διάβαζα το μαρτυρικό υλικό

Μιλώντας για το μαρτυρικό υλικό, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως «είδα τέτοιες παραλήψεις και αντιφάσεις, μεγάλες και συνεχόμενες, που ουδέποτε ξαναείδα στην καριέρα μου να υπάρχουν σε μία και μόνο υπόθεση. Και όταν συνυπολογιστούν όλα αυτά, καταλήγεις αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά… Και ψέματα, και ψευδείς δηλώσεις… Και για μια τόσο σοβαρή υπόθεση για έναν νεαρό εθνοφρουρό που υπηρετούσε την πατρίδα τους… Μου προκαλούσε απέχθεια, μου προκαλούσε δυσάρεστα συναισθήματα (κατά τη διαδικασία διερεύνησης του μαρτυρικού υλικού) και με επηρέαζε σαν άνθρωπο».

Είναι τριτοκοσμικό, να μην δίνονται στοιχεία στην οικογένεια

Αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να δοθεί το πόρισμα στην οικογένεια, ο κ. Μάτσας είπε πως «στην Κύπρο δεν υπάρχει ο θεσμός του ‘’ του πολιτικού ενάγωντα’’. […] Είναι δυνατόν μια υπόθεση που αφορά τον θάνατο του αδερφού, του πατέρα ή της μητέρας μου, να τη διαχειρίζεται ένας άγνωστος χωρίς εγώ να έχω οποιαδήποτε μορφή γνώσης στην όλη διαδικασία… Αυτά είναι τριτοκοσμικές αντιλήψεις. Δεν γίνεται ο άμεσα ενδιαφερόμενος να είναι θεατής και να του απαγορεύεται η πρόσβαση». Εξάλλου όπως συμπλήρωσε ο κ. Μάτσας και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο διέφυγε η οικογένεια του Θανάση, γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα πρόσβασης της οικογένειας, στο μαρτυρικό υλικό για διεκδίκηση των συμφερόντων τους.

Δείτε βίντεο στο Sigmalive.com