Εργασία

Επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας

Μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως οδηγηθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας, στη Βουλή - Οι καιροί επιβάλλουν όμως τη χρήση της και ο κίνδυνος από εργαλείο εξοικονόμησης να γίνει εργαλείο εκμετάλλευσης είναι μεγάλος

Η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας επιβάλλεται να προχωρήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η τηλεργασία, που εισέβαλε πραγματικά στη ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας, ήρθε για να μείνει. Αλλά για να μείνει θα πρέπει να στηρίζεται σε κανονισμούς που ρυθμίζονται από νομικές αρχές, ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Όχι άμεσα η ρύθμιση

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει κατατεθεί στη νομική υπηρεσία. Αυτή η αναφορά δόθηκε στην τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Eπιτροπής Eργασίας, όπως εξήγησε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς. «Αναμένεται η αξιολόγηση του νομοσχεδίου και οι τελικές θέσεις μέσα από μια τελική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Αν και επιχειρήθηκε η πίεση της κατάστασης, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, εντούτοις φαίνεται πως η απάντηση που δόθηκε έλεγε για τέλος του χρόνου. «Είμαστε σε μια φάση αναμονής και όντως περιμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση. Το αρμόδιο Υπουργείο έστειλε κείμενο νομοθεσίας στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».

Αδήριτη ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση

Την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας τόνισε ο κ. Καυκαλιάς. «Είναι βασικό ζήτημα η τηλεργασία να μπει κάτω από νομικά πλαίσια. Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας του εργαζομένου κατά την τηλεργασία. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε πλαίσιο που ρυθμίζει την τηλεργασία για τους υπαλλήλους της».

Το θέμα της τηλεργασίας θα θέσει κατά τη συνάντησή της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με τον Υπουργό Εργασίας. «Δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος», δήλωσε ο κ. Καυκαλιάς. «Είναι ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Νομοθετικό Πλαίσιο για την Τηλεργασία
Το τι ισχύει σήμερα περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν εξειδικευμένες Ευρωπαϊκές Οδηγίες ή Εθνικοί Κανονισμοί, οι οποίοι να ρυθμίζουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Παρ’ όλα αυτά ισχύουν οι πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας, από τη στιγμή που η τηλεργασία εκτελείται με οδηγίες του εργοδότη και προκύπτει μετά από σχετική διαβούλευση με τους εργοδοτούμενούς του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, ο κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία στην εργασία όλων των εργοδοτουμένων του. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκπαίδευση και ενημέρωση στους εργοδοτουμένους του και να διατηρεί το περιβάλλον εργασίας τους, ασφαλές και χωρίς κινδύνους.

Οι διατάξεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2021 θέτουν ως νομοθετική υποχρέωση του κάθε εργοδότη να λαμβάνει υπόψη τη φύση των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του, να εκτιμά τους κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων του και να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση κινδύνων. Επιπρόσθετα και με βάση τις πρόνοιες των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε Εξοπλισμό με Οθόνες Οπτικής Απεικόνισης Κανονισμών του 2001, κάθε εργοδότης οφείλει να προβαίνει σε ανάλυση των θέσεων εργασίας, με σκοπό την αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την όραση, τα σωματικά προβλήματα και την πνευματική καταπόνηση, λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση ατυχήματος το οποίο μπορεί να συμβεί στο σπίτι του τηλεργαζομένου, αυτό θα θεωρηθεί ως εργατικό και γνωστοποιήσιμο με βάση τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικινδύνων Συμβάντων) Κανονισμούς του 2007 και 2017, εφόσον προκύψει κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τον εργοδότη του παθόντος.

Αναφαίρετο δικαίωμα η αποσύνδεση

Ένα από τα βασικότερα δικαιώματα, όπως εξήγησε ο κ. Καυκαλιάς, είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης. «Δεν γίνεται κάποιος που εργάζεται μέσω τηλεργασίας να θεωρείται ότι μπορεί να εργάζεται εφτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα, ή ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε όποια ζητήματα προκύπτουν ανά πάσα στιγμή».

Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να τηρεί ένα συγκεκριμένο ωράριο και κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει αυτό το ωράριο. «Πώς θα διασφαλιστούν οι υπερωρίες αν δουλεύω έξτρα ώρες μέσω τηλεργασίας; Πώς θα ρυθμίζεται η αμοιβή;»

Αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο, η οποία πρέπει να τεθεί υπό νομικό έλεγχο. «Από ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσοι βρίσκονται σε μια διαδικασία τηλεργασίας, στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει υπό το βάρος της εκμετάλλευσης».

Η τηλεργασία είναι μια σύγχρονη μορφή εργασίας, η οποία οφείλει να μπει σε ένα νομικό πλαίσιο.

Τηλεργασία ως μέσο εξοικονόμησης;

Οι κρίσιμες στιγμές που ζει ο πλανήτης εξαιτίας μιας πανδημίας κι ενός πολέμου, που στερεί βασικά αγαθά σε παγκόσμιο πια επίπεδο, επιβάλλουν την αναδιοργάνωση και στον εργασιακό χώρο.

Οι χώρες της Ευρώπης ήδη προχωρούν σε λήψη μέτρων, που σκοπό έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι κατά πόσον η τηλεργασία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα τέτοιο μέσο εξοικονόμησης.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι, αφού τα δεδομένα μεταβάλλονται αστραπιαία, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά. «Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και να διατηρήσουμε το επίπεδο που πρέπει και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε αρκετές εξοικονομήσεις, είτε είναι σε ενέργεια είτε σε καύσιμα. Μόνο και μόνο κάποιος να γλιτώσει τη διακίνηση μέσα στην πόλη και να εξοικονομήσει καύσιμα, τότε μπορούμε να κερδίσουμε πολλά και να εξοικονομήσουμε πόρους».

Άλλοι ευρωπαϊκοί τρόποι εξοικονόμησης

Δεν είναι λίγες οι χώρες που προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας εφόσον οι πόροι μειώνονται και οι πρώτες ύλες κρατούν τα ηνία της ακρίβειας. Μέτρα που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο φωτισμό, με τη ρύθμιση των κλιματιστικών, με τη λειτουργία της θέρμανσης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μια άλλη εισήγηση είναι η προώθηση της τηλεργασίας για μερικές ημέρες την εβδομάδα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Αυτό συνέστησε πριν από λίγο καιρό η ίδια η Κομισιόν, με πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν τα μέτρα αυτά.