Ειδήσεις

«Μετά λύπης», έβαλαν τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Hermes

Αντιπολίτευση και Ελεγκτική Υπηρεσία προέβησαν σε αναφορές που είχαν σκοπό και αποτέλεσμα να σπιλώσουν πρόσωπα και θεσμούς του Δημοσίου ανέφερε ο Γ.Δ. του ΥΠΟΙΚ - Ως εκ τούτου κρίθηκε πως πρέπει να τερματιστεί η διαβούλευση με την εταιρία Hermes

«Μετά λύπης» το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Μεταφορών, τερματίζουν οριστικά τις διαπραγματεύσεις για παράταση του χρόνου διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με την εταιρία Hermes.

Αυτό επιβεβαίωσε στο Μεσημέρι και κάτι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Ο κ. Παντελή υπογράμμισε πως οι τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Επιτροπή Οικονομικών αλλά και στη δημόσια σφαίρα μέσω του Τύπου, είχαν ως σκοπό και αποτέλεσμα να σπιλώσουν πρόσωπα του Δημοσίου αλλά και θεσμούς του Κράτους.

«Μετά λύπης παίρνουμε την απόφαση αυτή, διότι θεωρούμε πως η διαδικασία που ακολουθούσαμε ήταν νόμιμη και η κατάλληλη υπό τις περιστάσεις, αφού είναι μια διαδικασία που θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα του φορολογούμενου πολίτη, στη βάση εμπεριστατωμένων αναλύσεων» σημείωσε ο κ. Παντελή.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συζητήθηκε το ζήτημα αναφορικά με την επέκταση του χρόνου διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου από την εταιρία Hermes. H Hermes βάσει συμφωνιών που υπεγράφησαν το 2006 με το κράτος, έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων μέχρι το 2031.

Οι διαπραγματεύσεις -που τελικά τερματιστήκαν οριστικά με κυβερνητική απόφαση-, αφορούσαν την παράταση της συμφωνίας για άλλα 5,5 χρόνια.

Ωστόσο προχθές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, φωνές από την αντιπολίτευση αλλά και την Ελεγκτική Υπηρεσία, έκαναν λόγο για διαδικασίες που αμφισβητούνται για την καθαρότητά τους, αλλά και για το κατά πόσον η διαφαινόμενη συμφωνία με την Hermes, θα ήταν η πλέον συμφέρουσα για το κράτος.

Υπό τις υπόνοιες αυτές, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορούσε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με την εταιρία και έτσι κρίθηκε πως πρέπει να τερματιστούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα μείνουν όπως ορίζεται από τις ισχύουσες συμβάσεις στην Hermes μέχρι το 2031. Με την λήξη τη συμφωνίας το 2031, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός στον οποίο μπορεί και η ίδια η Hermes να λάβει μέρος.