Παιδεία

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 20 χρόνια εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Ανοικτό Πανεπιστήµιο Κύπρου επιδιώκει να αναγνωρίζεται ως ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο, ανθρωποκεντρικό και πρότυπο Πανεπιστήµιο, το οποίο µε βάση τις ιδρυµατικές του αξίες, την ποιότητα σπουδών και έρευνας, την εξωστρέφεια και την πολυσχιδή πολιτισµική και κοινωνική προσφορά του, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτοµίας

Πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κύπρο και το µοναδικό πανεπιστήµιο της χώρας που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το δηµόσιο καινοτόµο και ψηφιακό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) από την ίδρυσή του το 2002 αναπτύσσεται δυναµικά στον ελληνόφωνο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Το ΑΠΚΥ συµπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και έχει πετύχει την καταξίωσή του ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυµα στα επιστηµονικά πεδία των τριών Σχολών του (Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήµες, Θετικές & Εφαρµοσµένες Επιστήµες, Οικονοµικές Επιστήµες & ∆ιοίκηση) και την εδραίωσή του ως µια αξιόπιστη επιλογή για σπουδές υψηλού επίπεδου.

Με καινοτόµες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, ευελιξία στην εκπαιδευτική πράξη και διδακτικές µεθόδους κατάλληλες για την εκπαίδευση ενηλίκων, το ΑΠΚΥ βρίσκεται ήδη στη νέα εποχή της ψηφιακής ανώτατης εκπαίδευσης. Προσφέρει –εδώ και 20 χρόνια– την πολύτιµη δυνατότητα και ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόµενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισµένο, χρηστικό και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, χωρίς τους περιορισµούς της συµβατικής εκπαίδευσης, από τον προσωπικό του χώρο, στον δικό του χρόνο και ρυθµό µάθησης.

Η κοινότητα του ΑΠΚΥ µετρά 8.056 απoφοίτους και περίπου 3.000 φοιτητές στα 26 προσφερόµενα προγράµµατα σπουδών. Λόγω της εξ αποστάσεως µεθοδολογίας και της προσφοράς προγραµµάτων σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, το ΑΠΚΥ δεν έχει σύνορα και προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσµο. Πάντοτε καινοτόµο, το Πανεπιστήµιο αναβαθµίζει σε συνεχή βάση τις τεχνολογικές υποδοµές και τον τρόπο λειτουργίας του, εξελίσσει την εκπαιδευτική µεθοδολογία του και ενσωµατώνει νέες ψηφιακές εφαρµογές στην Πλατφόρµα Τηλεκπαίδευσης και στις εκπαιδευτικές διεργασίες για την παροχή πολύπλευρης µαθησιακής εµπειρίας στους φοιτητές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειάς του, το ΑΠΚΥ δικτυώνεται στον διεθνή επιστηµονικό χώρο, συµµετέχει ενεργά στο ακαδηµαϊκό γίγνεσθαι και συµπράττει µε πανεπιστήµια, ερευνητικά κέντρα, οργανισµούς και πανεπιστηµιακά δίκτυα σε ερευνητικά έργα και δράσεις, στην προσφορά διιδρυµατικών προγραµµάτων σπουδών, καθώς και στην ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και του ακαδηµαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του. Στρατηγικός στόχος είναι αυτές οι δράσεις του να οδηγήσουν στον µετασχηµατισµό του στο Edupreneurial Πανεπιστήµιο που απαιτεί ο 21ος αιώνας.

b v OpenUniversityCyprus_3.jpg


20 χρόνια εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το ΑΠΚΥ προσφέρει προγράµµατα σπουδών προπτυχιακού (4) και µεταπτυχιακού (22) επιπέδου και θεµατικούς κύκλους διδακτορικών διατριβών σε ένα ευρύ φάσµα επιστηµονικών κλάδων µέσω των τριών Σχολών του: Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστηµών, Σχολή Θετικών & Εφαρµοσµένων Επιστηµών και Σχολή Οικονοµικών Επιστηµών & ∆ιοίκησης.

Στο πλαίσιο της αποστολής του για την προώθηση της διά βίου µάθησης όλα τα προπτυχιακά και µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών προσφέρουν τις Θεµατικές τους Ενότητες (µαθήµατα) ως ανεξάρτητες-αυτοτελείς, ώστε κάθε ενδιαφερόµενος να µπορεί να τις παρακολουθήσει χωρίς να εγγραφεί συνολικά στο οικείο πρόγραµµα.

Για την ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το ΑΠΚΥ έχει αναπτύξει και αναβαθµίζει διαρκώς ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστηµα υψηλών προδιαγραφών µε state-of-the-art Πλατφόρµα Τηλεκπαίδευσης, πολυµορφικό εκπαιδευτικό υλικό, εικονικά εργαστήρια και εργαλεία ψηφιακής συνεργασίας. Οι φοιτητές υποστηρίζονται σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους από το έµπειρο, εγνωσµένου κύρους ερευνητικά και εκπαιδευτικά, ∆ιδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό και το Συνεργαζόµενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Πέραν της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης, η ερευνητική δραστηριότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό και αποστολή του ΑΠΚΥ. Τα ερευνητικά αποτελέσµατα του ακαδηµαϊκού/ερευνητικού προσωπικού και των Ερευνητικών Εργαστηρίων (∆ιαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστηµάτων, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Κυβερνοασφάλειας & Τηλεπικοινωνιών, Χηµικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας, Υπολογιστικής Νόησης, Αλγοριθµικής ∆ιαφάνειας) και η διασύνδεση µε τον παραγωγικό ιστό συµβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιµη ανάπτυξη της οικονοµίας και στην ευηµερία της κοινωνίας. Η κοινωνική προσφορά συµπυκνώνεται σε δράσεις επιστηµονικού και µη χαρακτήρα που συνεργούν ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική και πολιτισµική δηµιουργία.

Σηµαντικοί ιστορικοί σταθµοί

Η έναρξη της ακαδηµαϊκής λειτουργίας του ΑΠΚΥ έγινε τη χρονιά 2006-2007, µε την εισδοχή των πρώτων 162 φοιτητών του σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών. Η εκλογή των πρώτων Πρυτανικών Αρχών έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 µε την έναρξη της αυτόνοµης, αυτοδιοικούµενης λειτουργίας του Πανεπιστηµίου. Στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΑΠΚΥ και µέλη της πανεπιστηµιακής του κοινότητας έλαβαν σηµαντικές διακρίσεις και αναγνώριση για το υψηλού επιπέδου ερευνητικό και ακαδηµαϊκό έργο τους. Ενδεικτική της πρωτοπορίας και της καινοτοµίας του Πανεπιστηµίου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι και η βράβευσή του µε χρυσά βραβεία στα Cyprus Education Leaders Awards για τρία συνεχή έτη (2019, 2020, 2021).

shutterstock_1817935958.png


Όραµα

Το Ανοικτό Πανεπιστήµιο Κύπρου επιδιώκει να αναγνωρίζεται ως ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο, ανθρωποκεντρικό και πρότυπο Πανεπιστήµιο, το οποίο µε βάση τις ιδρυµατικές του αξίες, την ποιότητα σπουδών και έρευνας, την εξωστρέφεια και την πολυσχιδή πολιτισµική και κοινωνική προσφορά του, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτοµίας.

Μελλοντικοί στόχοι

Στο διαµορφούµενο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης, το ΑΠΚΥ βρίσκεται ήδη στη «νέα» ψηφιακή εποχή και συνεχίζει να προσφέρει πολύτιµες ευκαιρίες εκπαίδευσης/κατάρτισης σε όλες τις πληθυσµιακές οµάδες. Το ΑΠΚΥ σχεδιάζει νέα προγράµµατα σπουδών σε προπτυχιακό και σε µεταπτυχιακό επίπεδο σε τοµείς αιχµής µε έµφαση στην αγγλική γλώσσα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Ταυτόχρονα, επενδύει στη λειτουργία Κέντρου Επαγγελµατικής Κατάρτισης για την προσφορά προγραµµάτων διά βίου µάθησης και (επανα)κατάρτισης για τον κάθε ενδιαφερόµενο που επιδιώκει την καλλιέργεια νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να αποκτήσει πολύτιµα εφόδια για την προσωπική και την επαγγελµατική εξέλιξή του σε έναν ραγδαία µεταβαλλόµενο και ανταγωνιστικό κόσµο. Η ενίσχυση και διεύρυνση των ερευνητικών δράσεων του ΑΠΚΥ είναι ένας ακόµη στρατηγικός στόχος, παράλληλα µε την περαιτέρω διεθνοποίηση και ενίσχυση της εξωστρέφειάς του. Με λίγα λόγια, το ΑΠΚΥ κινείται αφενός προς την αριστεία και συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του και αφετέρου προς την ανάπτυξη, εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του.

Στοιχεία επικοινωνίας

Tηλ.: (357) 22 411600

Email: info@ouc.ac.cy

Facebook: @oucyprus

Twitter: @oucyprus

YouTube: @openuniversitycy

Instagram: @openuniversitycyprus

LinkedIn: @open-university-of-cyprus

www.ouc.ac.cy